Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Tandíj Bezenyén is a külföldieknek

A bezenyei óvodába járó nem magyar állampolgároknak 35 ezer, a helyi iskolába járóknak pedig 30 ezer forintos havi tandíjat vezetnek be. Jelenleg az óvodában nevelnek csak egy-két érintett kisgyereket.

Nyári szünet utáni első ülését tartotta Bezenyén a község képviselő-testülete: az aktuális témák közt felmerült az egykori laktanya ügye (erről a napokban részletesen beszámolunk), az EuroVegas kérelme egy parkoló kialakítására, az óvoda felújítása, valamint a tandíj bevezetése a helyi oktatási intézményekben.

A bezenyei Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda számításai szerint egy óvodás 690 ezer forintba kerül egy nevelési évben, míg egy iskolás 694 ezerbe. A költségeket a napközis és tanulószobai foglalkozás további közel 90 ezer forinttal növeli meg. Amint azt dr. Horváth Szabolcs jegyző hangsúlyozta, az állami normatíva a szükséges összegnek alig valamivel több mint harmadát biztosítja, a további részt a fenntartónak, azaz a helyi önkormányzatnak kell hozzátennie.

A bezenyei iskolában nincs olyan diák jelenleg, aki után tandíjat kellene fizetni, ám a helyi óvodába járnak külföldi gyermekek.
A bezenyei iskolában nincs olyan diák jelenleg, aki után tandíjat kellene fizetni, ám a helyi óvodába járnak külföldi gyermekek.


Hidasi Árpádné, a helyi két tanítási nyelvű iskola és óvoda vezetőjének elmondása szerint a nem magyar állampolgárok után (amennyiben a szülők nem Magyarországon dolgoznak, adóznak) nem igényelhető állami normatíva. Így merülhetett fel a tandíj bevezetésének ötlete a külföldi gyermekek után a szükséges források pótlására, melyre egyébként a szomszédos Rajkán is van példa.

A tandíj bevezetésének ötletét egyik képviselő sem kérdőjelezte meg, ám annak összegéről eltértek a vélemények. Kammerhofer Lívia alpolgármester eleinte húszezer forintot vetett fel annak díjaként, mondván, ha túl nagy összeget határoznak meg, akár gyermeket is veszíthetnek. Az intézményvezető 150 eurónyi összegre gondolt. Kammerhofer Róbert polgármester negyven- ezret javasolt óvodásonként, harmincötezret iskolásonként. Végül a képviselők többsége Schmatovich Mátyás – korábbi polgármester – javaslatát fogadta el. Eszerint egy külföldi iskolás után a szülőnek 30 ezer, egy óvodás után pedig 35 ezer forintot kell befizetnie. A rendelet holnaptól lép érvénybe.

Úgy tudjuk, hogy a helyi iskolában nincs olyan diák, aki érintett lenne, viszont az óvodába néhány szlovák kisgyereket beírattak.

Mint elhangzott, a helyi önkormányzat a gyermekek étkeztetéséhez közel kétmillió forinttal járul hozzá, ennek ellenére sok szülőnek nehézséget jelent az étkezési díj befizetése. Hidasi Árpádné szerint ma már szinte csak azok kérnek napi háromszori étkezést, akiknek az ingyen vagy kedvezményesen jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programiroda és tanácsadó hálózat

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás csütörtökön délelőtt 9 órakor tanácsülést tart a… Tovább olvasom