Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Tánczos-Találkozó – Rokonok Felsőszelitől Új-Zélandig

Második alkalommal tartották meg a a Tánczosok találkozóját Mosonmagyaróváron: több mint százharmincan gyűltek össze.

˝Az öreganyánk által ránk hagyott családi tűzhely lángjának újjáélesztése˝ hívta életre másodszorra is a Tánczosok találkozóját: több mint százharmincan gyűltek össze nemcsak Mosonmagyaróvárról és környékéről, hanem az ország más megyéiből és a Felvidékről is.

˝Rokontalálkozó˝ – nyújtott útbaigazítást egy tábla szombaton a mosonmagyaróvári vízisport-egyesület csónakházánál. A helyszínen egy óriási családfa fogad, a különböző ágak tagjai más-más színű kártyákkal.

A családfán a legkorábbi bejegyzés – egy születési dátum – 1840-ből való, a legutolsó egy házasságkötés 2010. május 15-ről. A népes Tánczos család gyűlt össze a minap. Több mint százharmincan jöttek el a családi hívó szóra: a legkisebb a kétéves Molnár Bálint, a legidősebb Tán-
czos Gábor, aki 85. életévét tölti be a napokban.

– A családom a felvidéki Felsőszeliről költözött át Magyarországra, Mosonmagyaróváron 1950 óta élünk – meséli Gábor bácsi. A kitelepítés során hagyták hátra otthonukat, a történelem viharai pedig a világ minden tájára sodorták a rokonokat. A família egyik ágát a Lajta-parti városba hozta a sors, Tánczos István és Baán Terézia itt vertek gyökeret.

– A családunk tagjai több mint tizennyolc településen élnek: Argentínától Új-Zélandig, s a történelmi Magyarországon is sokfelé széledtek – magyarázza már Németh Zsuzsa, aki többedmagával a szervezést magára vállalta. 2007-ben már összegyűltek, akkor ugyan az ötévenkénti találkozóról döntöttek, de az idősebbek részéről igény merült fel arra, hogy 2010-ben újra láthassák egymást. A mosonmagyaróváriak vendégelték meg a messziről ide látogatókat, akik nemcsak az ország más részeiből, hanem Felsőszeliből is eljöttek. Volt olyan rokon is, aki az egykori családi fészekben él még ma is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészek, migránsok a hegyeshalmi határon

Két embercsempész összesen hét illegális migránst akart átvinni a határon az elmúlt napokban… Tovább olvasom