Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Tánczos-Találkozó – Rokonok Felsőszelitől Új-Zélandig

Második alkalommal tartották meg a a Tánczosok találkozóját Mosonmagyaróváron: több mint százharmincan gyűltek össze.

˝Az öreganyánk által ránk hagyott családi tűzhely lángjának újjáélesztése˝ hívta életre másodszorra is a Tánczosok találkozóját: több mint százharmincan gyűltek össze nemcsak Mosonmagyaróvárról és környékéről, hanem az ország más megyéiből és a Felvidékről is.

˝Rokontalálkozó˝ – nyújtott útbaigazítást egy tábla szombaton a mosonmagyaróvári vízisport-egyesület csónakházánál. A helyszínen egy óriási családfa fogad, a különböző ágak tagjai más-más színű kártyákkal.

A családfán a legkorábbi bejegyzés – egy születési dátum – 1840-ből való, a legutolsó egy házasságkötés 2010. május 15-ről. A népes Tánczos család gyűlt össze a minap. Több mint százharmincan jöttek el a családi hívó szóra: a legkisebb a kétéves Molnár Bálint, a legidősebb Tán-
czos Gábor, aki 85. életévét tölti be a napokban.

– A családom a felvidéki Felsőszeliről költözött át Magyarországra, Mosonmagyaróváron 1950 óta élünk – meséli Gábor bácsi. A kitelepítés során hagyták hátra otthonukat, a történelem viharai pedig a világ minden tájára sodorták a rokonokat. A família egyik ágát a Lajta-parti városba hozta a sors, Tánczos István és Baán Terézia itt vertek gyökeret.

– A családunk tagjai több mint tizennyolc településen élnek: Argentínától Új-Zélandig, s a történelmi Magyarországon is sokfelé széledtek – magyarázza már Németh Zsuzsa, aki többedmagával a szervezést magára vállalta. 2007-ben már összegyűltek, akkor ugyan az ötévenkénti találkozóról döntöttek, de az idősebbek részéről igény merült fel arra, hogy 2010-ben újra láthassák egymást. A mosonmagyaróváriak vendégelték meg a messziről ide látogatókat, akik nemcsak az ország más részeiből, hanem Felsőszeliből is eljöttek. Volt olyan rokon is, aki az egykori családi fészekben él még ma is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészek, migránsok a hegyeshalmi határon

Két embercsempész összesen hét illegális migránst akart átvinni a határon az elmúlt napokban… Tovább olvasom