Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Támogatott lakhatás hajléktalanoknak

Öt fedélnélküli kezdhet új életet, munkával és új otthonnal a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatását élvező program keretében. Nyárra valamelyest csökkent a mosonmagyaróvári hajléktalanszálló kihasználtsága.
„Éreztem, hogy baj lenne, ha azt az életformát tovább folytatnám. Az akkori állapotomban dolgozni nem tudtam, minden pénzemet alkoholra költöttem" – kezdi történetét a neve elhallgatását kérő 45 éves férfi, aki május óta lakja a mosonmagyaróvári Hajléktalanok Átmeneti Szállását. Bekerülése óta – állítása szerint – nem iszik, stabil munkahellyel rendelkezik, így szeretne mielőbb albérletbe költözni.

Papp Annamária egy hónapja, Bögi Gáborné évek óta lakja a Hajléktalanok Átmeneti Szállását.
Papp Annamária egy hónapja, Bögi Gáborné évek óta lakja a Hajléktalanok Átmeneti Szállását.

Papp Annamária egy hónapja költözött a szállóba Hegyeshalomból. Mint mondta, elveszítette munkahelyét, az albérletet meg nem tudta fizetni. Ő is azt reméli, mielőbb lábra állhat: munkát talál és a kisebbik, most nevelőszülőknél elhelyezett gyermekét is újból gondozhatja. A 68 éves Bögi Gáborné annak örül, hogy tető lehet a feje fölött. Évek óta – kisebb megszakításokkal – lakja a mosonmagyaróvári hajléktalanszállót. Megözvegyülése óta kisnyugdíjasként csúszott ki alóla a talaj. „Tudom, mit jelent télen az utakat járni, így hálás vagyok a szálló munkatársainak, amiért befogadtak, segítenek rajtam" – tette hozzá az idős asszony.
Látogatásunkkor egyébként 29-en lakták a mosonmagyaróvári hajléktalanszállót. Szépe István szakmai vezető szerint nagy nyáron a fluktuáció.

– A nappali melegedő szolgáltatásait – így például a tisztálkodási, mosási lehetőséget – 34–35-en veszik naponta igénybe a nyári időszakban, ebből 29-en jelenleg a szálló lakói. Közülük 19-en rendelkeznek rendszeres jövedelemmel, és azon vagyunk, hogy minél többen munkát tudjanak vállalni, visszamenni családjukhoz és így saját lábra állni. Tizenhatan azonban koruk, egészségügyi állapotuk miatt nem is tudnak elhelyezkedni, ők más ellátási formára szorulnának – avat be a számokba Szépe István. Egyébként a mosonmagyaróvári szállót tavaly bővítették: 29 férőhelyesről 43-ra. Nyáron a bentlakók száma csökken, ez évek óta megfigyelhető jelenség. A szakmai vezető ezt azzal magyarázza, hogy a meleg időszakban inkább választják az utcát a fedélnélküliek, mint hogy a jövedelemfüggő térítési díjat (Mosonmagyaróváron ez 5–32 ezer forint között mozog) befizessék, és a különféle elvárásoknak sem kell megfelelniük így (például a szállón tilos az alkoholfogyasztás). Aki mégis a szállón maradna, annak meg kell felelnie az együttélés szabályainak.
A hajléktalanok lakhatására és foglalkoztatására két pályázaton is jelentős támogatást nyert az intézmény. Így július elsejétől egy házaspár és egy élettársi kapcsolatban lévő pár költözhetett egy közös bérleménybe. Az önkormányzati bérlakás bebútorozását a város mellett az Életfa nagycsaládos-egyesület és magánszemélyek segítették. A négy lakó azt vállalta, hogy a projekt fél éve alatt dolgoznak és havi húszezer forintot is megtakarítanak, de tanácsadásra (életvezetési, pénzkezelési tanácsadás és pszichiáter is segít rajtuk) is eljárnak. Rajtuk kívül még egy férfi költözhet ki egy harminc négyzetméteres lakásba. Az ingatlanok felújítására, lakhatóvá tételére több mint 700 ezer forintot fordítottak a pályázat keretében.

Önálló életvitelhez segítség. Az új szociális törvényben kiemelt helyet kap a hajléktalanok támogatott lakhatása. A tendenciák szerint állami támogatást elsősorban a fedélnélküliek önálló életviteléhez segítséget nyújtó programok kaphatnak – magyarázza Csiba Erzsébet, a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény vezetője. A már említett két példa egyfajta próbája ezen támogatási formák gyakorlati megvalósulásának.

Nem lesz lakókonténer télre. A Hajléktalanokért Közalapítvány által kiírt pályázat keretében lehetőség nyílt a téli, krízisidőszak idejére kialakítható lakhatási lehetőség biztosítására is. Ez Mosonmagyaróváron egy lakókonténer felállítását jelenthette volna 10 személy részére. Ám ennek megvalósítását nem támogatta a kiíró.

Olvasóink írták

  • 1. menyus76 2012. augusztus 11. 13:48
    „Hát igen nagyon szomorú hogy bögi gábornénak ijen körülmények közt kell élni.hol a fia mert van neki én ismerem nagyon jól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomkorlátozás Mosonszentmiklóson

Forgalomkorlátozásra kell számítani augusztus 10-én este 6 órától augusztus 14-én délután 4 óráig a… Tovább olvasom