Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Támogatnák a csatornarákötéseket

A talajterhelési díjból befolyt összegből támogatnák Mosonmagyaróváron, a Malom-ági Lajta környéki ingatlanok csatornarákötését.
Mosonmagyaróvár önkormányzata még a múlt évben indított programot a Malom-ági Lajta állapotának felülvizsgálatára és „megmentésére". Az utóbbi időben ugyanis többször merült fel gond a vízminőséggel, a folyó állapotával és kezelésével kapcsolatban. A város környezetvédelmi programjában is kiemelt feladatként kezelik a Lajta-ág rehabilitációját.

A képviselő-testület ugyan elfogadta a Lajta-vízrendszer rehabilitációjára összeállított feladattervet, ám a város idei költségvetésében nem különítettek el forrást ennek végrehajtására, csak a városüzemeltetési kereten belül van lehetőség néhány kisebb feladat megoldására.
Az önkormányzat környezetvédelmi bizottsága azt javasolja, hogy a talajterhelési díjból a múlt esztendőben befolyt mintegy 1,5 millió forintot használják fel elsősorban a Malom-ági Lajta környékén lévő ingatlanok szennyvízcsatorna-rákötésének támogatására. Ezt a rendszert később aztán az egész városra kiterjesztenék.

Ezzel nagymértékben javulhatna a folyó vízminősége. A javaslat szerint az érintett ingatlanok tulajdonosainak kérésére a bizottság dönt a rákötések támogatásáról.

A hetven éven felüli ingatlantulajdonosoknál, illetve a műszaki kialakítás szempontjából problémás helyeken az önkormányzat az egész összeget átvállalná.

A 100 ezer forint fölötti rákötési költségnél a 100 ezer feletti részt vállalja át a város. Erről a képviselő-testület jövő heti ülésén tárgyal majd.
A Malom-ági Lajta rehabilitációs munkáit befolyásolja, hogy a malom feletti szakaszon a bal parti támfal „megindult". Ennek átmeneti, ideiglenes javítása megtörtént, ám az ott lévő parkoló szegélykövének repedésén látszik, hogy a támfal a folyó felé dől és számolni kell annak beomlásával. A támfal helyreállítása a tervek szerint mintegy 2,6 millió forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi ''szeméttúra'' a képviselővel

Jánossomorjáról többen is jelezték, hogy a város külterületi részein több illegális szemétlerakó… Tovább olvasom