Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Támogatják az otthonteremtést

Mosonszolnok - Már első pillantásra is feltűnik: a közel ezerhétszáz lelkes település folyamatosan szépül, fejlődik. Elbeszélgetve az itt élőkkel pedig rájövünk: Mosonszolnokon valóban jól érzik magukat az emberek, örömmel tesznek „otthonukért". Nemcsak azok, akik itt születtek és gyökeret eresztettek, de az újonnan beköltözők is.
Telkesítési program

– 2000-től indította az önkormányzat a telkesítési programot, melynek keretében közel hetven porta talált gazdára, felét már be is építették – tájékoztatott Török Sándor polgármester. Az önkormányzat kilencszázezer forintos kamatmentes hitellel, kedvező árral ösztönözte a telekvásárlást az első lakáshoz jutók számára. A településvezető számításai szerint ezzel a programmal 200–300-zal bővülhet a mosonszolnokiak száma. Sőt, további telkek kijelölését tervezi az önkormányzat. A fiatalok szívesen alapítanak otthont Mosonszolnokon: nemcsak a helyiek, de a környékről, esetleg a keleti országrészről vagy a határon túlról érkezők is.

Idén ötvenmillió forintot különített el az önkormányzat járdaépítésre. A munkálatok a Fő útnál tartanak.
Idén ötvenmillió forintot különített el az önkormányzat járdaépítésre. A munkálatok a Fő útnál tartanak.


Új járdák, utak

Az új lakórészen is kiváló utakon közlekedhetnek az ott lakók. Az önkormányzat belterületi útjai szilárd burkolatúak, fenntartásuk mellett a Magyar Közút Kht. kezelésében lévő állami utakra is gyakran költenek az üzemek, a vasútállomás egyszerűbb megközelítése végett.
– Sok panasz érkezik a 86-os főútra kivezető állami bekötőútra. A tél elmúltával szinte járhatatlan és sok bosszúságot okoz. Ennek ellenére a négy kilométeres útszakaszból egy kilométert saját költségen újból aszfaltoztunk. Reménykedtünk, hogy a fennmaradó 3 kilométer felújítása központilag kiemelt támogatást kap. Ez a 2007–2008-as tervben nem valósulhatott meg, tartaléklistára került – panaszolta a településvezető. A falu anyagi biztonságát nyújtó iparűzési adó egy részét minden évben igyekeznek visszaforgatni, az üzemek termelését elősegíteni. Például a kamionforgalom normalizálására is gondoltak: megnyitják a mellékutakat, egyirányú forgalmat alakítanak ki, emellett a buszforduló kialakításának a terve is elkészült. Idén a gyárak és az új telkek környékén másfél kilométert, a Sport utcánál egy kilométert aszfaltoznak le. Három éven belül a járdafelújítás is befejeződhet. 2008-ban ötvenmillió forintot különítettek el erre a célra, jelenleg a Fő útnál tartanak a munkálatok.

 I. világháborús emlékhely
I. világháborús emlékhely


Megújuló energiaforrások

Az önkormányzatnak három kft.-ben is részesedése van: az egyik a Községüzemeltető Kft., mely a parkokat, zöldövezeteket gondozza, az intézményeket karbantartja, felújítja. A Mosonszolnoki Kábeltv Kft.-nél kedvező áron lehet csatlakozni az internethez és a kábeltelevízióhoz (például 800 forint a 14 csatornás, 2000 forint a 31 csatornás csomag).
Az Alfa Szélpark Kft. (51 százaléka az önkormányzaté) négy éve indította el egy tizenkét tornyos szélerőműpark tervét, mely azóta kilencre módosult. Ezt a döntést a polgármester azzal indokolja, hogy időközben kiderült, ezen a területen halad végig a Nabucco-gázvezeték nyomvonala, de a Natura 2000-es természetvédelmi övezet is határt szab. A villamossági csatlakozási tervek most készülnek, az E.ON-nal kötendő szerződés után akár már idén elkezdődhet az első torony megépítése a faluval szomszédos területen.


Mosonszolnok: templom és iskola
Mosonszolnok: templom és iskola


– Lassan tíz éve foglalkoztatnak minket a megújuló energiaforrások – mondja Török Sándor. Így az óvodában napkollektort helyeztek el, az iskolában a fotovoltai, áramot előállító fényelem termel energiát. Amint már arról lapunkban beszámoltunk, Jánossomorjával közösen, magántőke bevonásával a kisváros területén található szennyvíztelep mellé egy biogázerőművet is megálmodtak. Ez jövő őszre 350 millió forintból épülhet meg: az önrész mellett pályázati pénzből és hitelből.
Pályázati forrásból tervezik a bölcsődét is, ezzel a projekttel is a gyerekvállalást ösztönözné az önkormányzat. Az épület tervei elkészültek, építési engedélyre várnak. Kezdetben húsz kisgyereket látnának el itt, de a bővítésre is felkészültek. Legalább tíz alkalmazottat tudna foglalkoztatni az intézmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonszolnok legfiatalabb és legidősebb lakosa

Mosonszolnok - Március 5-én született a Papp család második kisgyereke, a tündéri Míra. Szülei az új… Tovább olvasom