Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Támogatják a hullámtér rendbetételét

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári kistérségi társulás támogatja a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) rehabilitációs javaslatát. Kezdeményezik, hogy a kormány kezdjen szakmai tárgyalásokat az érintett önkormányzatokkal és civil szervezetekkel a Duna ezen szakaszának „helyreállításáról".
Tóásó Gyula Szite-elnök szerint a Duna elterelése óta megoldatlan közös hullámterünk rehabilitációja. Ez idő alatt a jogi ígéreteken és a „látszatintézkedéseken kívül" – az egyetlen fenékküszöb megépítését kivéve – érdemi intézkedés nem történt ésszerű rehabilitációja érdekében. A mosonmagyaróvári kistérségi társulásnak benyújtott Szite-kérésben az áll: „Szükségesnek tartjuk, hogy a bős–nagymarosi tárgyalásoktól függetlenül kezdődjön meg az önálló párbeszéd a leginkább károsult szigetközi–csallóközi mellékágrendszer rehabilitációja ügyében." A megoldás érdekében egy határozati javaslat elfogadására kérték a tanácsot.

Böősy Imre ásványrárói polgármester – két apróbb – módosító javaslatát elfogadva a társulás rábólintott arra a megállapításra, hogy a Duna szigetközi szakaszán halaszthatatlanná vált az érintett települések fejlesztési lehetőségeit meghatározó, a vízlépcsőépítés miatt kedvezőtlen állapotba került főmeder és mellékágrendszerek rehabilitációja.

Valami tenni kell: a Szite a mosonmagyaróvári kistérséggel együtt felgyorsítaná a szigetközi rehabilitáció ügyét. Fotó: Kisalföld-archívum
Valami tenni kell: a Szite a mosonmagyaróvári kistérséggel együtt felgyorsítaná a szigetközi rehabilitáció ügyét. Fotó: Kisalföld-archívum

A társulás csütörtöki egyhangú határozatával támogatja a Szite által benyújtott rehabilitációs javaslatot: ez (szemben az eddigi javaslatok többségével) műszakilag kellően megalapozott, képviseli a térség érdekeit és összhangban van a távlati térségfejlesztési elképzelésekkel. A társulás emellett kezdeményezi, hogy a magyar kormány az érintett önkormányzatokkal és civil szervezetekkel, a Duna Szigetközt és Csallóközt érintő közös szakaszának rehabilitációjáról kezdjen önálló szakmai tárgyalásokat annak érdekében, hogy a Szap alatti Duna-szakasz sorsa körül elhúzódó vita ne késleltesse tovább a térség rehabilitációját. Tóth István dunaszigeti polgármester is egyetértett a javaslattal, ám egy észrevételt tett: szerinte a rehabilitáció az ártérre vonatkozik, „az emberek azonban azon kívül élnek".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnoki bronz után rendőrolimpia?

Tripoli - Bronzérmet szerzett a közelmúltban Líbiában megrendezett rendőrök dzsúdó-világbajnokságán… Tovább olvasom