Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Talán kijárnak néhány vonatpárt

Három miniszternél is lobbizik a térség országgyűlési képviselője a Rajka–Hegyeshalom vasútvonal megtartásáért.

Közben a helyiek hétfőn egy megbeszélésen ígéretet kaptak a folytatásra.

Portálunkon a minap számoltunk be arról, hogy három község – Rajka, Bezenye és Hegyeshalom – közös önkormányzati határozattal és levéllel fordult a szakminisztériumhoz a Rajka–Hegyeshalom vasútvonal megszüntetése ellen tiltakozva. Az érintettek csaknem kétezer aláírást is összegyűjtöttek a vonal megtartásáért. Ugyanis a helyközi közösségi közlekedés átalakításának részeként – több szárnyvonallal együtt – a decemberi menetrendváltással egyidejűleg megszűnik a vonatközlekedés Rajka és Hegyeshalom között. Viszont a helyiek nem várják el a jelenlegi logikátlan menetrend fenntartását, csupán azt kérik, hogy az iskolába és dolgozni járók helyzetét ne tegyék lehetetlenné.

A vonal megmentéséért fogalmazott levélhez csaknem kétezer aláírást sikerült összegyűjteni.
A vonal megmentéséért fogalmazott levélhez csaknem kétezer aláírást sikerült összegyűjteni.

A kérésük és az összefogás ereje talán meghallgatásra talált, a térség országgyűlési képviselője három miniszternél is lobbizott a vasútvonal megtartásáért. Tóth Tiborné dr. portálunknak elmondta: egy hónappal ezelőtt – amikor megszületett a döntés a vonal szüneteltetéséről – próbált tenni annak érdekében, hogy legalább napi három pár vonat közlekedjen Rajkára. Ebben az esetben a vasútvonal ugyanis nem szűnik meg, a teherközlekedés továbbra is megmarad, viszont lényegesen kevesebb lenne a megtakarítás, mint a teljesen megszűnő szárnyvonalakon. A képviselő törekvése azonban mindenhol ˝visszapattant˝.

A tiltakozó levél írója és az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője, Rendi János rajkai képviselő múlt héten kereste meg Tóthnét és adta át az összegyűlt csaknem kétezer szignót a levél kíséretében.

Az akció egyik kezdeményezője Rendi János rajkai képviselő volt.
Az akció egyik kezdeményezője Rendi János rajkai képviselő volt.

Tóth Tiborné dr. elmondta: a levelet az elmúlt napokban három – külügy-, kancellária- és közlekedési – miniszternek is átadta, hiszen szerinte a vonal megszüntetése nem csupán helyi és regionális, hanem nemzetközi problémákat is okozna.

Az összegyűjtött aláírásokat hétfőn adta át a közlekedési miniszternek, aki a képviselő szerint egyelőre nem volt nyitott e kérdésben és továbbra is kitart eddigi álláspontja mellett.

Tóth Tiborné dr. ennek ellenére bízik abban, hogy sikerül kijárnia a napi három vonatpár megtartását. Ennek érdekében a héten találkozik a kancelláriaminiszterrel is. A képviselő hozzátette: készítettek vészforgatókönyvet arra az esetre is, ha nem sikerül eredményt elérniük az ügyben, ám ennek részleteiről egyelőre nem beszélne.

A tiltakozó akció hatására hétfőn Rajkán tanácskoztak a Nyugat-dunántúli Regionális Közlekedésszervezési Iroda szakemberei a három település önkormányzataival. A megbeszélés részleteiről Rendi János portálunknak elmondta: ígéretet kaptak arra, hogy a reggeli és a délutáni órákban két-két vonat indul majd Rajkáról Győrbe, illetve reggel egy, délután pedig két szerelvény Győrből Rajkára.

Olvasóink írták

 • 3. invektus 2009. december 02. 08:52
  „2 Azokat a Rajkai diákokat is kérdezd meg akik kolégisták és pénteken haza közlekednek jó nagy pakkal

  vagy azokat a munkásokat akik rajkárol györbe utaznak dolgozni
  HÁT IGEN ... KÉPZELJ EL EGY TÖMÖTT BUSZT HEGYESHALOM ÉS RAJKA KÖZÖTT
  TÉLEN CSUSZOSSAN JEGESSEN

  JA ÉS HOGY EL IS ÉRJE A VONATOT

  A nagybetüket nem kiabálásnak értem
  csak nem lehet más szinnel irni
  sem dőlt betükkel
  .”
 • 2. mlac 2009. december 01. 13:16
  „Hát igen!
  Szégyen, amit ez a nő művel!
  Hál Isten már nincs neki sok hátra a mandátumából!
  A legszebb az egészben egyébbként az, hogy 2-3 pár vonat , amineka végállomása Hegyeshalomban van, tovább közlekedik ÜRESEN(!) Rajkára, majd szintén ÜRESEN(!) vissza!
  Kinek jó ez???
  Ha már úgyis arra megy, miért ne vihetne utasokat is?! Nonszensz az egész!!!!”
 • 1. civac 2009. december 01. 08:43
  „pedig mennyire hangoztatták, hogy jó képviselő Tóth Tiborné doktorelölhátul: no tessék tenni is valamit a térségért! (az már csak hab a tortán, hogy amikor írom a hozzászólást, a maszop fizetett hirdetése villog: csökkentjük a jövedelemadót, de ha azt nem, akkor a vonatokat :( )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörnyet halt: a betonterelőnek csapódott az M1-esen

Egy 28 éves román férfi szörnyet halt a hegyeshalmi határátkelőnél éjszaka, amikor nagy sebességgel a beton terelőknek ütközött. Tovább olvasom