Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Tájházba gyűjtik össze a múlt ereklyéit

Tájházat alakít ki a mosonszolnoki önkormányzat egy korábban erre a célra vásárolt ingatlanban. A falu szlovák testvértelepülésével, Szimővel (Zemné) közösen nyert 700 ezer eurós támogatást, melyből 170 ezret a magyar oldalon fordítanak felújításra, eszközbeszerzésre és rendezvényekre.
Még 2010-ben indultak az előkészületek a helyi tájház létrehozására Mosonszolnokon. A község önkormányzata 2011-ben pályázott e célra, akkor sikertelenül. A napokban derült ki, hogy a tartaléklistából érkezik forrás a szlovák–magyar közös beruházásra.

– A felvidéki Szimővel, mely Jedlik Ányos szülőhelye, közösen pályáztunk és nyertünk hétszázezer eurós támogatást. Szlovák oldalon ebből a pénzből egy kúriát korszerűsítenek, nálunk 170 ezer euróból, azaz mintegy ötvenmillió forintból egy korábban vásárolt ingatlant alakítunk át és rendezünk be tájházzá, illetve több programot is szervezünk majd. A beruházáshoz ötszázalékos önrészt, azaz 8,5 ezer eurót kell hozzátennünk – tudatta Török Sándor mosonszolnoki polgármester. Mint mondta, a rendezvényeknek a település mellett Jánossomorja és Levél ad majd otthont, illetve északi szomszédunknál Szimő mellett Andód és Kamocsa.

Török Sándor: A tájháznak szánt ingatlant évekkel ezelőtt vásárolta meg az önkormányzat.
Török Sándor: A tájháznak szánt ingatlant évekkel ezelőtt vásárolta meg az önkormányzat.

– Első körben az jelent kihívást, hogy megoldjuk a devizahitel miatt bajba jutott család elhelyezését, akik ideiglenesen a tájháznak szánt ingatlanban lakhatnak. Egyébként a nekünk nyújtott támogatásból 125 ezer eurót tesz ki a 180 négyzetméteres ház felújítása, melyhez 150 négyzetméter gazdasági épület is tartozik. Mivel a pályázat utófinanszírozású, emiatt az idei költségvetésünket módosítanunk kell. A közbeszerzést követően vélhetően jövő év elején kezdődhetnek meg a tényleges munkálatok, hiszen a felújítással jövő nyárra kell elkészülni – hangsúlyozta a faluvezető.

A tájház berendezéséhez várják majd a múlt ereklyéit, berendezési tárgyakat, emlékeket. Ezekből egyébként már helyi civil szervezetek – elsősorban a helyi hagyományőrzők a MIHE égisze alatt – és az önkormányzat is gyűjtött eszközöket. Az épületben egy konyhát is berendeznek kemencével, ahol hagyományos ételeket lehet főzni. A tágas udvar kisebb rendezvények helyszínéül is szolgálhatna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gurul a város

Kerékpáron vagy görkorcsolyán mozoghat a város a „Gurul a város” elnevezésű rendezvényen… Tovább olvasom