Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Tagiskola, összevont osztályokkal

Újrónafőn marad az iskola helyben, de osztályösszevonásokkal, azonban 4 tanár állása így megszűnik.

Újrónafőn a község alapításával egy időben, 1940-ben hozták létre az általános iskolát, amely 1957-ig összevont tanulócsoportokkal, majd nyolcosztályos iskolaként működött. 1960-ban új szárnyat építettek konyhával és napközi otthonnal. Az egykori állami gazdaság a rónafőieken kívül az újudvariaknak is munkát biztosított, az ottani óvodásokat, iskolásokat autóbusszal szállították Újrónafőre, így volt olyan év, amikor kétszáz diákja is volt a tanodának.

Amikor megteremtődött a szabad iskolaválasztás lehetősége, sok diákot Mosonmagyaróvárra írattak be, noha helyben is biztosították voltak a feltételeket. Az állami  gazdaság idővel megszűnt, és egyre csökkent a gyermeklétszám. Az osztályonkénti tanulólétszámot meghatározó, új törvényi előírásoknak már nem feleltek meg, ezért tavaly szeptemberben az iskolára és az óvodára intézményfenntartói társulást kötöttek Jánossomorjával, így tagiskolaként tovább működhettek. Kovács Péterné polgármester elmondta, hogy jók az eddigi tapasztalataik, jó munkakapcsolatot alakítottak ki a szomszédos város vezetőivel. A pedagógusok, a szülők és a tanulók egyaránt elfogadták az új működési formát, hiszen – különösen az óvoda esetében – új szakmai tapasztalatokkal gazdagodtak.

Létszámgondjaik azonban nem szűntek meg, hiszen társulásban sem érik el a törvényben előírt, kötelező létszámot. Hónapokig bizonytalan volt az iskola sorsa, jövője. A falu lakossága petíciót nyújtott be az önkormányzatnak, melyben kérték, hogy az alapfokú oktatást továbbra is helyben biztosítsa a fenntartó. A megyei pedagógiai intézet állásfoglalása szerint összevont osztályokkal továbbra is lehetőség van arra, hogy helyben működjön az iskola. A képviselő-testület – az Oktatási Minisztérium véleményét is kikérve – a közelmúltban meghozta a döntést: a 2005–2006. tanévtől két-két évfolyamot összevonnak, így négy tanulócsoporttal működik tovább az intézmény. A tizenegy pedagógusból négynek viszont megszűnik a munkája. Elsősorban a fiatalabb és szerződéses tanerőktől válnak meg, a döntésnél a helyi és a régebb óta ott dolgozó szaktanárokat részesítették előnyben.

– Tizenöt éve azon dolgozunk, hogy minden szolgáltatást biztosítani tudjunk a lakosoknak, az iskola megszűnése hátrányosan érintett volna bennünket. Megértettük a szülők aggodalmát, és a lehető legcélszerűbb és legkézenfekvőbb döntést hoztuk meg: megtartjuk az iskolát, szeptembertől viszont osztályösszevonásra kényszerülünk, mert csak így tudjuk biztosítani a törvényben előírt létszámokat. Ellenkező esetben minden állami támogatástól és pályázati lehetőségtől elestünk volna – nyilatkozta Kovács Péterné polgármester.

A tervek szerint  szeptembertől a 76 tanuló összevont osztályokban, 7 tanító, illetve tanár irányításával tanul majd. Fejlesztőpedagógus és logopédus is segíti a gyerekeket. Az Allegro-iskola támogatásával a jövőben is biztosítják az alapfokú művészeti oktatást. Jól felszerelt informatika-szaktanteremmel is rendelkeznek. A következő tanévben megszervezik a tanulók úszásoktatását is, a kistérségi társulástól kapott iskolabusszal szállítják a tanulókat a jánossomorjai  uszodába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 ezer köbméter hulladék

Több száz köbméter szemetet raknak le havonta illegálisan a mosonmagyaróváriak a város különböző, eldugottnak vélt pontjaira, fasoraiba, az évi kétszeri lomtalanítás és a működő hulladékudvar ellenére. Az illegális lerakók felszámolása milliós nagyságrendű összeggel terheli a város költségvetését.
Tovább olvasom