Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Táborozáson feledhetik az árvíz félelmeit

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 4300 lelkes kisvárost, Szendrőt sem kerülte el a nyár eleji áradás. Tizenhét ház dőlt össze, sok vált lakhatatlanná. Megrongálódtak a középületek, az ott élők napokig víz és áram nélkül maradtak.

A településről és környékéről harminc diák és öt felnőtt árvízkárosult táborozott a héten Mosonmagyaróváron a gyermekjóléti szolgálat szervezésében. A vendégek helyi családoknál szálltak meg, az önkormányzat, vállalkozók támogatásával színes programkínálattal várták őket.

– Sajnos a mai napig sok olyan ház van, ahol nem jártak a biztosítótársaságok munkatársai a károkat felmérni. Ennek ellenére nagy összefogást tapasztalhatunk országszerte. Sok tárgyi adomány érkezett, viszont az újjáépítésnél a pénzre lenne a legnagyobb szükség – állítja Joó Zsuzsanna szendrői szociálpedagógus, aki négy felnőtt társával és harminc gyermekkel érkezett a napokban Mosonmagyaróvárra a gyermekjóléti szolgálat meghívására.

A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület jóvoltából a sárkányhajózást is kipróbálhatták a vendégek.
A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület jóvoltából a sárkányhajózást is kipróbálhatták a vendégek.

Még júniusbban írtunk arról, hogy a szolgálat és a helyi önkormányzat közösen kezdeményezi az árvízkárosult családokból származó gyerekek táboroztatását. A cikk megjelenése után nagyon sokan jelentkeztek, hogy augusztus 1. és 8. között szívesen fogadnának otthonukban olyan gyerekeket, akik az árvíz során elveszítették otthonukat.

Nagyon sokan jelentkeztek, hogy augusztus 1. és 8. között szívesen fogadnának otthonukban árvízkárosultakat. Nem is jutott gyerek mindenkinek - mondta Pinkéné Bodnár Zsuzsa szolgálatvezető.
– Annyi befogadó család jelezte igényét, hogy végül mindenkihez nem is jutott gyerek – meséli örömmel a szervezés oroszlánrészét vállaló Pinkéné Bodnár Zsuzsa szolgálatvezető. A gyermekjólétisek nyári napközis táborainak sorába illesztették be a vendég diákok és felnőttek táboroztatását is. Színes programról gondoskodtak: ellátogattak a lipóti élményfürdőbe, Dunaszigetre, megtekintették Mosonmagyaróvárt, de budapesti utazás is szerepelt a programban. Csütörtöki látogatásunkkor a Mosonmagyaróvári Vízi Sportegyesület csónakházában családi napra gyűltek össze a vendégek és a befogadó családok. A finom ételek, sütemények mellett kézműveskedtek, de a sárkányhajózás örömeit is átélhették a gyerekek – akik közül néhányan több körre is vállalkoztak.

Joó Zsuzsa hozzáfűzte: köszönik a befogadó családoknak, szervezőknek ezt a hetet. A mosonmagyaróvári Veress Tünde egy három és fél éves, valamint egy 16 hónapos gyerek édesanyjaként vállalta két szendrői kislány fogadását. A nyolcéves testvérével érkezett Mónika ugyan most készül nagycsoportba, mégis jól viseli, hogy szüleitől egy hétig távol maradt. Büszkén mutatja a hennával karjára rajzolt pillangót, ez a jele az óvodában. A kislányok szendrői házából semmi nem maradt az árvíz után. Az ugyancsak mosonmagyaróvári Kránitzék egy hétig egy nyolc- és egy kilencéves kislány ˝pótszülei˝ lehetnek, miközben ők is három lányt nevelnek.

– Többkamionnyi építőanyaggal, de más eszközökkel is segítettük az árvízkárosult településeket. Amikor felmerült az ötlet, hogy a bajba jutott családok gyerekeit egy hétig táboroztassuk Mosonmagyaróváron, azonnal az ügy mellé álltunk – veszi át a szót dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár alpolgármestere. Szerinte a vendég gyerekek mosolygós arca és a befogadó szülők öröme miatt, hogy segíthettek, érdemes volt ezt a kezdeményezést felkarolni.

Olvasóink írták

 • 4. Muaddib 2010. augusztus 10. 15:20
  „2-3-as azt hiszem titeket, sem vádolnak, meg azzal hogy van humorérzéketek.”
 • 3. laca123 2010. augusztus 08. 20:26
  „1.hozzászóláshoz csak annyit: NO COMMENT....”
 • 2. Boli 2010. augusztus 07. 21:17
  „Tévedés! Élvezték a sárkányhajózást. Mivel az észt azért egyszerű onnan a gép elöl osztani, azért nem gondolom, hogy részt vettél ennek a szervezésében... Okos. De inkább szánalmas a hozzállásod. Mi lenne, ha felemelnéd a segged és odamennél, hogy te szívesen megszervezed nekik a kerékpártúrát?”
 • 1. kovász68 2010. augusztus 07. 13:49
  „Szegény Gyerekek, hogy utálhatják már a vizet!!!
  Vitték volna őket kerékpártúrára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszorúzási felhívás pártoknak, civileknek

Mosonmagyaróvár - Az augusztus 20-i állami ünnep városi megemlékezései ezúttal is a mosoni Szent… Tovább olvasom