Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Szúnyogok ellen a Duna két oldaláról

Csallóköz - Már évtizedek óta nem irtották a szúnyogokat a Csallóközben, a tavalyi invázió okán azonban rendszeres állami pénzt kérnének a gyérítésre a Dunaszerdahelyi járás települései. A Szigetközzel összehangoltan indulhatna nyáron a munka.
Dunaszerdahelyre hívták nemrégiben Tóth Istvánt, a mosonmagyaróvári kistérség „szúnyogfelelős" alelnökét: az ottani védelmi bizottság tanácskozásán az élősködők irtása került napirendre.

A Csallóközben ugyanis a hatvanas évek óta nem végeztek ilyen gyérítést. Most azonban a turizmus élénkülésével és a tavalyi invázió okán fontossá vált ezen kérdés megoldása.

Tapasztalat híján Tóth Istvánt kérdezték arról, hogy a Szigetközben miképpen folyik ez a munka. „Egy kormány-előterjesztés megfogalmazása előtt folyt a tanácskozás: a csallóközi önkormányzatok ugyanis állami támogatást akarnak szerezni a gyérítésre" – kezdte az alelnök. „Száztizenötezer hektáron három várost és hatvannégy községet érint a kérdés. A turizmus egyre inkább előtérbe kerül, Vajkán és más településeken is üdülőövezet épült, s a rengeteg szúnyog rontja a régió idegenforgalmi vonzerejét."

Szúnyogirtás: Nyáron Szigetköz és Csallóköz közösen gyérítheti az élősködőket.
Szúnyogirtás: Nyáron Szigetköz és Csallóköz közösen gyérítheti az élősködőket.

„Eddig csupán egy-egy alkalommal gépvontatású szerkezetet alkalmaztak: az utcán végighúzott eszköz azonban nem bizonyult eléggé hatékonynak" – mondta lapunknak Tóth István, aki ezután rengeteg kérdést kapott szlovákiai kollégáitól. A helikopterrel vagy repülővel való irtás dilemmája után (ami a Szigetközben is gyakran vita tárgya) a hatóanyagról esett szó. Egy hektárra nálunk hat deciliter piretroid szóróanyag kerül, amely a melegvérűekre nem ártalmas. „Előzetes szakértői felmérések alapján folyik a tervezés, azonban csak a lakott területek fölött kerül sor a szer kiszórására. A szakértő (Darvas Béla professzor – a szerk.) és az érintett polgármesterek döntik el az időpontot, s előbbi igazolja a hatékonyságot. Általában hétvégén lehetnek a felszállások, mert a turizmus is ekkor élénkül meg" – hangzott el. A légi kémiai gyérítés szigetközi költségeiről az alelnök elmondta: tavaly hektáronként 1200 forintba került, a biológiai irtás költsége 4000 forint lenne. Június közepétől augusztus elejéig tart a kritikus időszak: „Az elmúlt évben húszmillió forintból gazdálkodhattunk (melyhez járulékos költségekkel tíz százalék önrész párosult), s megnyugodhattak az
itt élők" – tudták meg a csallóköziek.

Az ottaniak mostani igyekezete Szigetköz számára is jól jöhet,
ugyanis korábban többször akadt arra példa, hogy a szél átfújta a szúnyogokat onnan a magyar oldalra. „Szó esett az együttműködés részleteiről, a szúnyogirtások összehangolásáról is, sőt, igény esetén akár magyar gépekről is gyéríthetnék a Duna északi oldalán is az élősködőket" – mondta az alelnök.

Egy példa

Egy példa a térségi szúnyogirtás szükségességéről. Néhány évvel ezelőtt szépségversenyre készült egy gimnazista lány: a fellépés előtt néhány nappal elvitték kirándulni szülei a Szigetközbe, ahol aztán úgy megcsipkedték a szúnyogok, hogy utána két kozmetikus hosszú órákat dolgozott nyomai eltüntetésén. A versenyen végül nem nyert a lány: emiatt még pert is fontolgattak a szülők az egyik szigetközi önkormányzat ellen.


Olvasóink írták

  • 1. Rbar 2009. március 20. 23:40
    „Azért azzal Tóth úr is tisztában van, hogy a valóság más ugye!???
    Mennyivel könnyebb lenne az élet a szigetközben, ha valóban annyi vegyszer kerülne a gépbe, mint amennyit papíron megrendelnek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi Szél-járás

Mosonmagyaróvár - A nemzeti ünnep és a húsvét jegyében jelent meg a Pozsonyban, Bécsben és… Tovább olvasom