Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Szúnyogkatasztrófa a Szigetközben

A Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége levélben fordult az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz: vis maior keretükből harminckétmillió forintot igényelnek szúnyogirtásra.
– A rendkívüli szúnyoginvázió miatt több tízmillió forintra lenne még szükségünk az irtáshoz – állítja Zsoldos Ferenc, Püski polgármestere, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége (SZÖSZ) tagja. Az idegenforgalomból élő helyi vállalkozók is panaszkodnak: a vérszívók elriasztják a turistákat.

A szigetközi települések a Magyar Turizmus Rt.-vel felesben állják az irtás költségeit. Ez a legtöbb helyen félmillió forintot s két-három permetezést jelent a települések belterületein.

Külterületen is irtani kellene

A SZÖSZ szerint a hatékonyság érdekében nemcsak a belterületeken, hanem a külső részeken is kellene irtani. Ehhez azonban több tízmillió forint szükségeltetik. A SZÖSZ tagjai most levelet írtak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, segítséget kérve: a vis maior keretből 32 millió forintot kérnek a szigetközi szúnyogok gyérítésére. Arra hivatkoznak, hogy korábban a Tisza menti települések is kaptak ebből a keretből egy nagyobb árhullám levonulása után. Zsoldos Ferenc, Püski polgármestere szerint idén rendkívüli a szúnyoginvázió, melyre megoldást kell találni.

Minden faluban csíp

– Az élősködők már annyira elszaporodtak a Szigetközben, hogy lassan rendkívüli helyzetről beszélhetünk – mondja a polgármester. – Hiába irtunk a belterületeken, ha a külső vizes élőhelyekről 4–5 nap elteltével – egy kisebb széllel – ismét megérkeznek a szúnyogok. Ezeket a részeket is „meg kellene szórni". Kiszámoltuk: a szigetközi terület 37,5 ezer hektárjához 32 millió forintra lenne még szükség. Ezt önerőből nem tudjuk megoldani, így segítséget kérünk. A SZÖSZ tagjaival közösen levelet fogalmaztunk meg, melyben arra kérjük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, vis maior keretéből biztosítsa számunkra ezt az összeget. Azokat az itteni településeket is megkerestük, akik nem tagjai a SZÖSZ-nek (Dunasziget, Máriakálnok, Ásványráró), hogy ők is vessék papírra kérésüket. Felhívásunkhoz Mosonmagyaróvár is csatlakozott. A szúnyog ugyanis nem válogatja meg, melyik település tagja a szövetségnek, s melyik nem: egyformán, minden faluban csíp. A levélhez csatoljuk Kuroli Géza professzor szakmai véleményét is.

Kiszélesíthetik a községhatárokat

– A szúnyoginvázió az idegenforgalom visszaeséséhez is hozzájárult, sok vendég nem állja a csípéseket. Ráadásul a betakarítást végző gazdák életét is megkeserítik. Gyors segítségre van szükségünk, hisz ősszel már nem sokat érünk a pénzzel. A repülőgépek és a permetlé készen áll, csak a pénz hiányzik. Ha nem kapunk támogatást, vagy az igényeltnél csak kevesebbet, akkor újra megbeszélést folytatunk a szövetség tagjaival. Felmerült az a lehetőség is, hogy kiszélesítjük a községek határait, főleg a vizes élőhelyek irányába – mondta Zsoldos Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költözik az Éltes

Kora ősszel újra át kell tekinteni Mosonmagyaróvár költségvetését, s akár korrekciókkal is meg kell… Tovább olvasom