Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Szúnyoginvázió jöhet a dunai árasztás után

Győr-Moson-Sopron - Ha marad a meleg idő, márpedig marad, akkor napokon belül ismét megjelennek a vérszívók. A folyók menti településeken már most is csípnek a szúnyogok, ráadásul a szigetközi tesztárasztást is ezekre a hetekre időzítették.
Pedig a szúnyogirtás kapcsán néhány hete a mosonmagyaróvári kistérségi társulás ülésén a községi polgármesterek egy része éppen azt kérte, lehetőség szerint mielőbb indítsák el a két hétig tartó folyamatot, mert kései árhullám esetén nagyobb szúnyogpopulációra számíthatnak. A vízügyi igazgatóságnak azonban tartani kell magát a szlovák vízügyesekkel kötött megállapodáshoz: a feltételrendszer csak május elejére lett adott...

A Szigetközben tehát a melegebb időszakban érkezett a nagyobb víztömeg, ami viszont kedvez a szúnyoglárváknak, így idén szinte biztosan irtani kell a Szigetközben. A kérdés az, lesz-e miből.
Tóth István kistérségi alelnök a már említett kistérségi ülésen úgy fogalmazott: biológiai irtás is lehetséges a Szigetközben, amely a dunai elárasztástól is függ. Erre a tavalyról megmaradt pénzhez ötvenszázalékos önkormányzati önrész szükséges. Emellett szükség esetén kémiai irtás is lehetséges: erre azonban a közbeszerzési eljárásban csak az a kivitelező cég pályázhat, amely rendelkezik légiforgalmi engedéllyel. S ha már dunai elárasztás: Győrben 2006-ban 30 millió forintot terveztek be, végül csaknem 45 millió forintra volt szükség a gyérítéshez; 2007-ben már 72 millió forint volt a kiindulási alap. Idén egyelőre annyi biztos, hogy „a szúnyogok mennyiségének elviselhető szinten tartásához szükséges források rendelkezésre állnak", vagyis lesz pénz az irtásra. Nagy Csaba, a Komszol szóvivője annyit tett még hozzá: az utolsó vizsgálatkor az egy liter tocsogóból vett vízmintában átlagosan 20–27 darab csípőszúnyoglárva volt, s amikor ez az érték eléri a literenkénti 50–60 darabos lárvaszámot, akkor automatikusan megkezdik a légi biológiai szúnyoggyérítés végrehajtását.

Az időjárási előrejelzések, valamint a lárvák számának felszaporodása miatt a biológiai gyérítés várhatóan a héten megtörténik Győrben.
A Magyar Turizmus Zrt. biológiai szúnyoggyérítésre kiírt pályázatán Sopron idén első alkalommal vett részt, és 1,5 millió forintot kapott, ehhez az összeghez ugyanennyi pénzt tesz hozzá az önkormányzat. A támogatási szerződést már megkötötték, jelenleg a kivitelező kiválasztásánál tartanak. Tavaly a kémiai gyérítésre hárommillió forint pályázati pénzt nyert a város. „Idén annyi védekezést rendelünk meg, amennyire szükség lesz, a költségvetésben megvan rá a pénz" – ígérte az illetékes.

Az elmúlt években a Fertő-parti települések Sopronnal közösen rendelték meg a védekezést, s a város idén sem zárkózik el a gesztor, azaz az összefogó szerepétől. A Fertő-parton is lesz gyérítés, de azt a pályázatot, amin indulni szeretnének, még nem írták ki. Valószínűleg idén is kistérségi szinten próbálják megoldani a problémát, ami azért hasznos, mert ha egy település kimarad, romlik a hatékonyság. Az azonban bizonyos, hogy ebben a térségben idén kizárólag kémiai védekezés lesz.

Olvasóink írták

 • 10. duma 2008. május 21. 20:27
  „Persze! Minek irtsák?? Menjenek az emberek nyaralni olyan helyre ahol nincsenek ugye?? Még írtás után is rengeteg marad!! Mi lesz ha egyáltalán nem írtják?? Én csak évente pár hetet vagyok szigetbe,de alkonyatban már kibírhatatlan.És ha a gyereket sebesre csípik...Inkább szenvedj te az allergiáddal!!!!!!!!!!!Te már felnőtt vagy,és tudod kezelni..És tuti nem szigetközi vagy!!Költözz oda! Vagy csak nyaralni gyere!! Írtani már most el kéne kezdeni..”
 • 9. idegen 2008. május 18. 11:01
  „pan.cser Teljesen IGAZAD van !!!!!!!”
 • 8. john 2008. május 14. 15:57
  „S vajon mivel permeteznek? A tavalyi évben már jónéhány ismerősöm mellett én is allergiás tüneteket produkáltam a repülős szúnyogírtást követően. Irtás előtt egy szúnyogcsípés fél nap alatt elmúló 2-3 mm-es csípésnyomot, írtás után pedig 4-5 napig megmaradó 1-2 cm-es duzzanatokat okoz.

  Széndioxidot+meleget kibocsájtó csapdákat nem lehetne elhelyezni a parkokban?”
 • 7. Lizsu 2008. május 14. 09:36
  „6.
  Pont ezt akartam írni én is.”
 • 6. colomano 2008. május 14. 08:41
  „Tipikusan magyaros. Semmi sem jó...”
 • 5. közgazdász 2008. május 14. 08:40
  „Tavaly szerencsére megúsztuk a szúnyogokat, elég száraz volt a nyarunk, de ha idén május végén már így állunk, azt hiszem visszaesik a túrázási kedvünk.
  Egy kissé elcseszték az elárasztást, de legalább van. A természetvédőket meg tényleg ruha nélkül kellene egy jó kövér hétre kirakni a Duna-partra. Ennyire hülyék nem lehetnek, a szúnyogok nem fognak kihalni az egész világon.”
 • 4. gratula! 2008. május 14. 08:29
  „Eddig minden elárasztás után jöttek a szúnyogok? Igen. Tudták ezt az illetékesek? Igen. Most is tudni lehet, hogy jön? Igen. Tudniuk kellett az illetékeseknek? Igen. Akkor miért nem kalkulálják bele a költségekbe a gyérítést? A megerősített figyelőszolgálat, az egyes szakaszokon elrendelt I. fokú árvédelmi készültség jól hoz a konyhára. Azt tudták kalkulálni? Igen. Akkor rendben van ez így? NINCS Akik ezt így csinálták kiraknám őket (az évi szabadságuk kötelezően kiadott felére) az árterekbe. Majd legközelebb kalkulálnák a gyérítést is.”
 • 3. pan.cser 2008. május 14. 08:18
  „A szlovákok életrevalóbbak mint mi, most is minket fognak csípni a szunyogok nem őket. Egyetértek az 1. hozzászólóval. A magyar környezetvédők idióták, egyre nyilvánvalóbban a békákkal vannak agyilag egy szinten. Állítsuk már meg végre ezt a sok idiótát! Ahhoz nem kell sok ész, hogy egy májusi elárasztás szunyoginváziót okozhat. Javaslatom a szigetközi "természetvédő" bagázst telepítsuk ki a csalánosba, mindenféle szunyogriasztó nélkül egy hétre. Ha még élnek akkor fizessék ki saját zsebből a szunyogirtás költségeit, ha meg nem talán lesz annyi hagyatékuk, hogy futja belőle irtásra!”
 • 2. ancsar 2008. május 14. 08:03
  „Tavaly mért tudtak időben írtani.Akkor volt rá pénz?
  Ugy tudom van pénze a városnak,de biztos maguknak kell, az emberek meg zárkózzanak be a lakásba,hiába a terasz”
 • 1. Börönd Ödön 2008. május 14. 06:53
  „Nem tudom, hogy mit kell itt nyafogni. Ökológiai szempontból a szúnyog igenis hasznos, remélem, hogy betiltják az írtását. A Balatonon ez különösen növelni fogja a forgalmat. Egy kis ellenállóképesség szigetköznek sem árt. Hazánkban egyébként a jog jobban védi a békákat, mint az embereket. A vérszíváshoz szeretett vezetőink már úgyis hozzászoktatták a népet! A környezetvédők a szénhidrogén lobbi fizettett lakájai. Szélerőmű : ne! Atom: ne! Vízierőmű: ne! Szén, szénhidrogén, olaj, vele együtt a széndioxid: IGEN, IGEN, IGEN. Olvadjon a sarki sapka!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A névadó emlékére

A Hildegárd Óvoda nemrégiben névadójának emlékére gyógynövénygyűjtő túrát szervezett, melyen az… Tovább olvasom