Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Szűnőben a diákok munkavállalási kedve

Kistérség - Az elmúlt évekhez képest felértékelődött a diákmunka – állítja Bozi Arnold, a Pannon-Work Iskolaszövetkezet mosonmagyaróvári kirendeltségének vezetője, aki elmondta azt is: míg a nyár elején egymásnak adják a kilincset a diákok náluk, addig július végére, augusztus elejére csitul a munkavállalási kedv.
– Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetében jelenleg körülbelül 350 diákot foglalkoztat iskolaszövetkezetünk, többségük 17–21 év közötti, de gyakran fordulnak hozzánk 16 évesek is – tájékoztatott Bozi Arnold kirendeltségvezető, aki szerint visszatérő jelenség, hogy míg nyár elején a fiatalok tömegesen jelennek meg náluk, addig július végére, augusztus elejére csitul munkavállalási kedvük, főként, ha addig nem sikerült elhelyezkedniük.

Most azoknak is lehetőségük nyílik egy kis pénzkeresésre, akik a vakáció elején nem jártak szerencsével, esetleg nemrég felvételiztek és gólyaként az új tanévben saját keresettel is megtoldanák az otthonról kapott pénzösszeget – tudtuk meg. Az iskolaszövetkezetnél regisztrált diákok közül már sokakat értesítettek, de új bejelentkezők is érkeznek. Elsősorban könnyű fizikai munka végzésére keresnek diákokat, az árufeltöltéstől, csomagolástól a gyári kisegítő munkákig, de toboroznak mezőgazdasági munkákhoz is (például uborkaszedéshez).

Bronz András és Czenki Krisztián árufeltöltőként dolgozik a nyár hátralévő részében
Bronz András és Czenki Krisztián árufeltöltőként dolgozik a nyár hátralévő részében


– Az utóbbi időben felértékelődött a diákmunka, ez a folyamat tavaly indult el és ezt idén még inkább érezhettük – véli a szakember. – A cégeknek kötelező kiadniuk alkalmazottaiknak a szabadságukat, viszont a termelés nyáron sem állhat le, így diákmunkával vagy munkaerő-kölcsönzéssel oldják meg azt.

Míg év közben elsősorban a szakiskolások körében kedvelt a diákmunka, nyáron vegyes a kép. A Pannon-Work azoknak is tud segíteni, akik már befejezték tanulmányaikat. Például ötleteket kaphatnak ahhoz, hogy hogyan kell megírni egy önéletrajzot, vagy hogyan viselkedjenek egy állásinterjún.

Vannak diákok, akik szülői segítséggel, mások egyedül vagy baráttal vágnak neki az első munkahelykeresésnek. Bronz András és Czenki Krisztián már a nyár elején is próbált elhelyezkedni, akkor nem jártak sikerrel. Most ismét behívták a 16 éves fiúkat, akik árufeltöltőként dolgozhatnak a vakáció hátralévő részében. Mint mondták, otthon unatkoznak, ezért is akartak munkát vállalni, emellett a kapott pénzt ruhavásárlásra költenék.

Olvasóink írták

 • 10. FrankieBoy 2008. augusztus 27. 08:37
  „Kedves Hozzászólók!

  Sajnos, a neten csak most akadtam a cikkre. Kurdi Ferenc vagyok, a Pannon-Work Csoport értékesítési és marketingvezetője, egyben a Pannon-Work Iskolaszövetkezet egyik igazgatója.
  "Lehúzó"-nak szeretném elmagyarázni, mennyit kap a diák, és mennyit az iroda:
  vegyünk egy alapesetet, mikor a diák 400 Ft-os brutó órabérért dolgozik. A Pannon-Work ilyenkor általában 480 - 540 Ft-os rezsidíjat kér a megbízó cégtől, atól függően, mennyi szabad diákmunkaerő áll rendelkezésre. Nyáron nyilván több, ezért nyáron olcsóbb a diákmunka. A diák sem kapja kézhez a 400 Ft-ot, mert 1,5% munkavállalói járulékot kell belőle bérszámfejtéskor levonnunk. Így a diák ebből a 400 Ft-ból 394 Ft-ot fog megkapni, amennyiben éves jövedelme nem éri el a mindenkori minimálbért (ha eléri, SZJA-előleget is le kell vonni a bérből). Marad a Pannon-Worknek (és a többi, hozzá hasonlóan törvényesen, tisztán működő iskolaszövetkezetnek) a 80-140 Ft fedezet. Ebből valóban költeni kell a rezsiköltségekre (víz, villany, fűtés, papír, festékpatron, stb-stb.), gondolom, kedves "lehúzó", ezeket otthon, vagy a boltokban sem ingyen kapod. Milyen költség van még? Természetesen a hálózat fenntartása, működtetése: a bérszámfejtés, egyébközponti munkatársak bére, a helyi munkatársak bére (akik ott Móváron és a többi irodánkban intézik a szerződéseket, fogadják a diákokat, mennek ki a cégekhez szerződéseket kötni, hogy a diákoknak legyen hol dolgozni - benzinköltség!!! -), egyéb központi munkatársak bére, akik - pl. mint én - a nagy megbízókkal kötik a szerződéseket és mindent megtesznek azért, hogy ezek a szerződések évről évre megmaradjanak (Tesco, Baumaxx, stb.). Aztán költenünk kell valamennyit a marketingre: a diákok felé is, meg a cégek felé is.
  Ha megnézed a Pannon-Work ISZ igazgatósági tagjainak autóit, akkor a következőt fogod látni: az elnök Nyíregyházán él, ő Mercedes-szel jár, de biztosítlak, nem az isolaszövetkezeti fizetéséből vette, ugyanis ezért a "címért" egyetlen fillér nem jár neki! A két győri IG-tag, egyik kollégám és én, Skoda Fabiával és Opel Corsával járunk... Aztán még nem beszéltünk az adókról, az Iskolaszövetkezet által befizetendő iparűzési adók, innovációs hozzájárulás, stb-stb.

  Kedves "lehúzó"! Ha ezek után is problémát okoz Neked a nálunk maradó rengeteg pénz, akkor kérlek, vedd rá a kormányt, hogy kicsit könnyítsen a vállalkozások terhein, és akkor a diáknak is több pénzt tudunk kifzetni!
  ...és természetesen mindez érvényes a kölcsönzött felnőtt munkavállalókra is, bárott egy kicsit bonyolultabb a helyzet, még több pénzt visz el "állam bácsi"! Ha kicsit utánanézel,pl. egy bruttó 100.000 Ft-os fizetés teljes bérköltsége közel 150.000 Ft, ebből közel 70.000 Ft-ot az állam kap meg... Hogy Puskint idézzem: "...kell több, nem mond ez eleget?..."

  Üdvözlettel,
  Kurdi Ferenc”
 • 9. Lehúzó 2008. augusztus 01. 15:22
  „mennyit kap a diák kézhez..és mennyit az iroda? Mi lesz a különbözettel? Ja persze az irodai költségek meg atöbbi..”
 • 8. d. 2008. augusztus 01. 07:32
  „előző hozzászolásomhoz még had tegyek hozzá annyit:
  biztosan sokaknak sikerült elehelyezkedni. főleg azoknak akik valakinek a barátja rokona ismerőse stb., ott dolgozik a pannon-work-nél
  akinek meg nincs ilyen, annak azt mondták érdeklődjön minden nap személyesn.
  na ja, főleg ha az illető 40 50 km-re lakik.
  na akkor érdeklődjön telefonon.
  és az mennyivel kerülne olcsobba??????
  egyébként mindkettő lehetőséget kihasználtuk.személyesen is érdeklődtünk, és telefonon is.
  munka persze nincs
  hitegetés annál több volt.
  ugyhogy akinek sikerült munkát találnia, dicsőitse csak a pannon-work-öt, rájjuk fér nagyon.
  és végezetül:
  elnézést kérek az ovári csoporttol, ha belegázoltam az érzékeny lelkükbe.
  nem konkrétan roluk, hanem álltalában a pannon-work-ről irtam
  de ettől még a tények tények maradnak.”
 • 7. d. 2008. augusztus 01. 06:20
  „movári pannon-work csapat,kemény barbara !
  5. diák 2008.07.31 13:30
  de sorolhatnám holnap reggelig”
 • 6. v. L. 2008. július 31. 14:37
  „Meglepödve olvastam néhány hozzászólást. Pár évvel ezelött az öcsém is a Pannon Work segítségével kapott diákmunkát (több nyarat is végigdolgozott így) és nagyon meg volt elégedve velük. Nem hiszem, hogy korruptak lettek volna, hiszen mi nem voltunk mosonmagyaróváriak, nem voltak "kapcsolataink".”
 • 5. diák 2008. július 31. 13:30
  „Nekem májusba volt két éve hogy jelentkeztem, hogy nyáron majd dolgozni szeretnék. Felvették az összes adatom, meg telefonszámom. Mit nem mondjak, nem csak éjjel nem zaklattak, azóta sem. Még sms-t sem kaptam hogy ne is reménkedjek a gimis papírjaimmal. Plusz sokkal kifizetődöbb egy gyárban dolgozni, mint pl árufeltöltőként. Tudom, mert mindkettőt próbáltam. A meló szinte ugyanannyi, csak a fizetés más.
  Különben meg miért mennének a diákok augusztusba jelentkezni munkáért, ha már megtették májusba? Ha addig nem kaptak munkát, valószinűleg most se fognak.
  Szerintem meg elöbb kapják meg azok a melót, akik már régebb óta vannak ott és nem azok akik csak most mennének oda dolgozni.

  Ha nem így van akkr elnézést kérek, mindenkitől akit ezzel a kommenttel megbántottam, vagy megsértettem. Ezzel nem lejáratni akarok senkit, csak egy személyes vélemény és tapasztalat megosztása.”
 • 4. Móvári Pannon-Work csapata nevében B.Arnold 2008. július 31. 13:14
  „Kedves Barbara!

  Köszönjük, hogy kiálltál mellettünk. Valószínűleg, Te azon több száz diákok közé tartozol, akik megelégedettségükre működtek együtt a Pannon-Work-kel.
  Több mint 9 -éves működésünk során, évente több ezer diáknak segítettünk nyáron és évközben, hogy törvényes kereteken belül pénzhez juthassanak, amit Ők nyaralásra, suli kezdésre, vagy bármire költenek.
  Sajnos, mindenkinek nem tudunk segíteni, hiszen a cégeknek, ahol a diákok dolgoznak is véges a befogadó képességük, vagyis nagyobb a kínálat, mint a kereslet, ilyenkor előfordulnak olyanok akik elégedetlenek, és sértődékenyek.
  Természetesen mi is hibázhatunk, de kikérem magamnak a névtelenül hozzászólótól, hogy a kollégáim, akik lelkiismeretesen, becsületesen, törvényeket betartva áldozatos munkát végeznek, hogy ők ,,korruptok és kamuzók" lennének.
  Végezetül, bízom abban, hogy azon munkára jelentkezők, legyen az diák, vagy felnőtt akinek eddig nem tudtunk segíteni, hamarosan tudunk és legközelebb Ő is pozitívan szól rólunk.”
 • 3. Kemény Barbara 2008. július 31. 09:42
  „Kedves D.!
  Miért is kamus ill. korrupt a Pannon Work?
  Ha már ilyet állítasz akkor magyarázd is meg kérlek!
  Köszönettel: egy diák”
 • 2. szadesz 2008. július 31. 09:09
  „szerencsére vannak más cégek is, bár a kormány nagyon keresztbe tett a "kicsiknek" - bár kinek nem???”
 • 1. d. 2008. július 31. 06:06
  „ha nem lenne kamus és korrupt a pannon-work, talán nem csökkenne a diákok munkakedve”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy figyelmeztetés után irtás, majd büntetés

Dunaremete - Röplapokon, majd a honlapon és a faluújságban is figyelmeztettek parlagfűirtásra. Volt,… Tovább olvasom