Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Szunnyadó fő látványosságunk: a vár

Mosonmagyaróvár - 1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napjaként indult útnak az a rendezvénysorozat, melyet mára közel ötven országban ünnepelnek az Európai Kulturális Örökség Napjaiként.
Mosonmagyaróváron a városvédő egyesület idén a várat szemelte ki központi témaként.

Idén az Európai Kulturális Örökség Napjai a reneszánsz év jegyében zajlanak. A többéves múltra visszatekintő rendezvénysorozat érdekessége, hogy ezen a napon (napokon) olyan kiemelkedő műemlék épületek falai közé lehet betekintést nyerni, amelyeket általában zárva tartanak a látogatók előtt.

Nyitott kapuk: Az Európai Kulturális Örökség Napjain a mosonmagyaróvári várba is betekintést lehetett nyerni.
Nyitott kapuk: Az Európai Kulturális Örökség Napjain a mosonmagyaróvári várba is betekintést lehetett nyerni.

A szervező Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület idén a várat választotta ki központi témaként: az előadások mellett idegenvezetéssel is segítették a látogatókat abban, hogy jobban megismerhessék az épületet, annak múltját, a lehetséges fejlesztéseket.

Enzsöl Imre az itt végzett kutatásokba, régészeti ásatásokba engedett bepillantást. Számos római kori tárgy került elő annak bizonyítékaként, hogy a római uralom alatt megerősített katonai őrállomás állt itt Ad Flexum néven. A középkorban több birtokos váltotta egymást benne, köztük a Lackfi bárók, a Szentgyörgyi és Bazini grófok, akik után a Habsburgok vették át az uralmat.

Fokozatosan bővítették falait és épületeit, természetesen a tulajdonos elképzeléseinek megfelelően. A Lajta-parti építmény mindig is Győr „árnyékában" állt, sohasem építették ki végvárként.

Lenzsér Péter Ybl-díjas építész elsősorban arra tért ki, hogyan lehetne Mosonmagyaróvár első számú látványosságaként hasznosítani. Elmondta: a vár történetében sok az üres folt, bőven adhat feladatot a levéltári, művészettörténeti vagy régészeti feltárásra. Izgalmas várpincerendszerét eddig csak részben sikerült hasznosítani. A földszinti nádori nagyterem is jobb sorsra érdemes: ide álmodták meg az egyetemi könyvtárat, mely Magyarország felsőfokú oktatási intézményeinek legszebb tékája lehetne. A vár udvarának esetleges átalakításáról is szó esett, akárcsak arról, hogy az öregpalota akár a díszteremnek is otthont adhatna.

Világviszonylatban is egyedülálló a mosonmagyaróvári középkori vár hasznosítása: közel két évszázada működik benne akadémia.
 

Olvasóink írták

  • 1. dsfdfds 2008. szeptember 22. 20:46
    „kutyát nem érdekli ez a romhalmaz :/ kicsit nagyobb feneket keritenének neki lehet többen kiváncsiak lennének rá, igy 0”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korábban is rögtön elvették a jogosítványt

Mosonmagyaróvár - Tovább olvasom