Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Születőben a Csodák Palotája a Futurában

Mosonmagyaróvár - A budapesti Csodák Palotája támogatásával egy természettudományi interaktív bemutatóközpont létrehozását tervezi az önkormányzat a volt mosoni gabonaraktár, a Futura épületében. A tervek szerint közel mintegy egymilliárdból elkészülő létesítmény évi 100 ezer látogatót fogadhat.

A mosoni belváros egyik jellegzetes, meghatározó épülete, a közel 300 éves úgynevezett Futura  már közel két évtizede szinte teljesen kihasználatlan. A Movinnov Kft. tulajdonában lévő ingatlannak hosszú ideje nem találtak igazi funkciót. A város és a Mosoni Polgári Kör több éve keresi az épület hasznosítási lehetőségeit, összhangban a belváros rehabilitációs funkcióbővítő elképzeléseivel. Így született meg az ötlet, miszerint a budapesti Csodák Palotája mintájára és szakmai irányításával egy természettudományi interaktív bemutatóközpontot  hoznának létre a Futurában.

Vonzereje Pozsonyt és Bécset is eléri Szabó Miklós polgármester  a tervekről a Kisalföldnek elmondta: folyamatosan vették sorra a városban a kihasználatlan ingatlanokat. A Futura turisztikai célú fejlesztésének lehetőségeiről többször tárgyaltak a Mosoni Polgári Kör és a mosoni bizottság tagjaival. Knausz Ferenc volt az ötletgazdája az  elképzelésnek a Csodák Palotájáról. Az önkormányzat idén beadta a mosoni belváros rehabilitációjára elkészített uniós pályázatát. Az EU városközpontok bővítő megújításáról szóló pályázatának lényege, hogy olyan funkciók  kerüljenek a területre, amelyek élettel töltik meg és biztosítják  annak fenntartható fejlődését.

Tervek: A Csodák Palotája mintájára természettudományi interaktív bemutatóközpontot hoznának létre az egykori magtárban.
Tervek: A Csodák Palotája mintájára természettudományi interaktív bemutatóközpontot hoznának létre az egykori magtárban.

Ilyen lehet a budapesti Csodák Palotája mintájára egy olyan természet- tudományi interaktív bemutatóközpont, mely a városon túlmutató érdeklődésre tarthatna számot.

Vonzerejével megcélozhatják még Pozsony és Bécs iskolásait is. Ehhez  hasonló intézmény ugyanis legközelebb Budapesten a Csodák Palotája, illetve a linzi Ars Electronica Center. A Movinnov Kft. és a Mosoni Polgári Kör képviselőjével keresték meg a fővárosi Csodák Palotája vezetőjét, itt  támogatják az elképzelést. Az egyeztetéseket és a helyszíni szemlét követően építészeti és megvalósíthatósági tanulmányt készíttettek, melynek funkcionális programját a Csodák Palotája Kht., az építészeti részét pedig Lenzsér Péter állította össze.

Futura: Mosonmagyaróvár turisztikai vonzereje lehet belőle.
Futura: Mosonmagyaróvár turisztikai vonzereje lehet belőle.

A helyszínhez is kötődne

A tervezett létesítményről Bella Sándor, a Movinnov Kft. ügyvezetője elmondta: a program központi része az interaktív természettudományi állandó – de folyamatosan megújuló – kiállítás, mely egy része  szorosabban is kötődik a helyszínhez. Egyrészt Mosonhoz, a Szigetközhöz, a Dunához helyi aktualitású ismertetőeszközökkel, másrészt a gabonatárolóhoz. A kiállítás másik része – szervesen összekapcsolva az előbbiekkel – a klasszikus ,,science show"  eszköztárával a természettudományokat népszerűsítő tárlat. Az  elképzelések közt szerepel továbbá egy 100 fős auditórium kialakítása. Az egykori magtár felújításán és némi belső  átalakításán túl a terv tartalmaz két silójellegű építményt is a  Futura mögött, amikben a kiegészítő funkciók kapnának helyet. A 2200  négyzetméter alapterületű Futurát 930 négyzetméteres építménnyel egészítenék ki.

Hasonló lesz: A Csodák Palotája főként a gyermekek szemét nyitja rá a világra.
Hasonló lesz: A Csodák Palotája főként a gyermekek szemét nyitja rá a világra.

Kiemelt támogatást kérnek

A költségekről Szabó Miklós elmondta: a  tanulmányterv a magtár felújítására,  bővítésére, illetve a  területrendezésre mintegy 870 millió, míg a kiállítási eszközök elkészítésére 78 milliós költségvetéssel számol. A Csodák Palotája  szakemberei által készített megalapozott számítások szerint évi 100  ezer látogatót fogad majd a létesítmény, ami biztosítja gazdaságos működtetését. A tanulmány készítői szerint ez a látogatószám reális, sőt,  kicsit alul is becsült. A polgármester hozzátette: a megvalósítást sem az önkormányzat, sem a  Movinnov Kft. nem tudja saját erőből vállalni, ezért megfelelő pályázati lehetőséget keresnek a szükséges forrás előteremtésére. A polgármester a régió másik hasonló nagyságú városa, Keszthely vezetőjével együtt levélben kérte a Regionális Fejlesztési Tanácstól, hogy a kiírandó pályázatok valamelyikénél élvezzen előnyt e két település, hiszen az egész régióban csupán Mosonmagyaróvár és Keszthely tartozik mérete miatt olyan a kategóriába, amivel hátrányt szenved a többi várossal szemben. A mosonmagyaróvári Csodák Palotája megvalósításával következő ülésén foglalkozik a város  képviselő-testülete.

Olvasóink írták

 • 4. khm 2008. október 28. 14:05
  „Jó ötlet, tetszik! Csak ne legyenek elszállva. Olcsó belépők, és dőlni fog a nép. De ha ezt elfelejtik, akkor a fene se megy oda, és akkor csak felesleges pénzkidobás.”
 • 3. Juhász Károly 2008. október 27. 15:48
  „Keszthely 10.000 lakossal kisebb város Mosonmagyaróvrnál, tehát mérete miatt nem hasonló !!!! Az ötlet egyébbként jó, kérdés, megvalósul-e, akár az ipartelepi 56-os múzeum.”
 • 2. óvári 2008. október 27. 11:33
  „Nagyon jó ötlet, még lehetne pár ilyen ötlet és nem is lenne gondunk a turizmusunkkal...”
 • 1. Aggódó 2008. október 26. 20:11
  „Végre gyermekkultúra frontján is megmozdult valami!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1956 a magyarság öntudatra ébredése

Mosonmagyaróvár - Az emberiségnek, a magyarságnak, az országnak, a népnek szüksége volt 1956-ra… Tovább olvasom