Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Szú vagy motorfűrész tarolja le a fenyőerdőt?

Több mint tizenkétezer hektár fenyőerdőt rongált meg az orkán télen a szlovákiai Tátrában.
12.600 hektáron csaknem négymillió köbméter fenyőt pusztított el Szlovákiában múlt télen az orkán. A tátrai terület háromnegyed része állami tulajdon, amelynek hetven százalékát idén értékesítenék: a zöldszervezetek azonban tiltakoznak emiatt. A kármentesítő munkálatokra és a fák megvásárlására versenypályázatot hirdetett januárban a Tátrai Nemzeti Park Erdőgazdasága: erre magyarországi cégek jelentkezését is várták. Információink szerint akadtak is érdeklődők, ám a katasztrófa sújtotta területről végül alig érkezett az országba feldolgozandó faanyag: a legtöbbet Csehországba szállították.

Zöldek kontra erdészek

Dr. Magas László, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója korábban úgy vélte (Kisalföld, 2005. január 14.), hogy az olcsóbb szlovákiai fenyőfa lenyomhatja a piaci és az exportárakat. A Tátrában kidőlt fenyők egy részére azonban nehéz vevőt találni, hisz egyes darabok nagyon rosszul repednek: olyanok lesznek, mint egy fogpiszkáló. Egyébként ezeknek a fáknak a kidöntése veszélyes, hisz feszültségek keletkeznek a vihar után a törzsben. A pusztítás óta eltelt fél évben erdészek, környezetvédők és miniszterek civakodtak a kipusztult tátrai erdők faanyagának sorsáról. A cseh környezetvédelmi miniszter – az ottani zöldszervezetek képviselőinek kérésére – levélben kérte szlovák kollégáját, Miklós Lászlót, ne engedélyezze a legnagyobb védettséget élvező völgyekben a kidőlt faanyag kitermelését, és támogassa az erdők természetes revitalizálódását. Ugyanakkor az erdészek figyelmeztetnek: a Magas-Tátra letarolt lejtőin támad a fenyőkre különösen veszélyes, kéregben költő szú. Az erdészeti kutatóintézet szakemberei szerint a kidőlt, fel nem dolgozott faanyag a legjobb táplálék a kórokozónak és idén olyan mértékben elszaporodhat, hogy jövőre a környező álló erdők 90 százaléka fertőzött lesz. A vita tehát arról szól, hogy szükséges-e további emberi beavatkozás az erdők megújulása érdekében.

Csak tátrai csemetét

Az állami tulajdonban lévő károsodott erdők területe 9600 hektár, ezek helyreállítására adományokból harmincötmillió korona gyűlt össze. A 2800 hektárnyi magánkézben, azaz „úrbérességi társulások" tulajdonában lévő erdők újraélesztésére öt és fél millió korona áll rendelkezésre: a tervek szerint az értékesített faanyagokból származó bevételt visszafordítják a Tátra helyreállítására. Az elpusztult erdők újratelepítésére szánt összegek nagysága az idén telepítendő facsemeték számától függ. Törvény írja elő azt is, hogy milyen fákat telepíthetnek az erdőtulajdonosok. A csemetéknek a tátrai régió genetikai állományából kell származniuk: tátrai magból, helyben kell kinevelni, hogy a környezeti hatásokkal szemben ellenállóak legyenek.

Kevés fenyő érkezett

– Az a korábbi lehetőség, hogy az országba beáramló fenyő lenyomhatja a magyarországi faárakat, úgy tűnik, nem realizálódott – mondta dr. Magas László, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója. – Bár jó néhány hazai cég érdeklődött a kidőlt fenyőkkel teli területek iránt, tudomásom szerint elég kevés „alapanyag" érkezett az országba: a legtöbbet Csehországba szállították a Tátrából. A környezetvédők és az erdészek vitájáról csak annyit: mivel nem jártam a helyszínen, nehéz véleményt mondanom az ügyben. Hasonló a helyzet ott is, mint Magyarországon: máshogy látja természetvédő, s máshogy az erdészeti szakember a kialakult kedvezőtlen állapot megoldási lehetőségeit – állítja a vezérigazgató.
A Tátrai Nemzeti Parkban a legmagasabb védettséget élvező zónák letarolt lejtőin is megkezdte a fakitermelést a szlovák erdészet. A szlovák környezetvédelmi tárca ellenőrei megállapították, hogy jogellenesen dolgoznak az erdészek a Tátrai Nemzeti Parkban: a „láncfűrészesek" azzal érveltek, hogy tűzvédelmi okokból tisztogatják a területet. S igazuk lett: a Tátra két hete 50 hektáron égett le, ebből tíz hektár volt az élő terület, s negyven hektáron vált a tűz martalékává a tavaly novemberi szélviharban elpusztított fa. A kár 27 millió korona, mintegy 170 millió forint. A szakembereknek még nem sikerült megállapítani, mi okozta a lángokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranymosás már csak hobbiszinten

Ezúttal Kimle adott helyet a hétvégén a Szigetközi Aranymosó Fesztiválnak a helyi önkormányzat, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége és a Szigetközi Falusi Turizmusért Egyesület szervezésében. Hét évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre a fesztivált, hogy olyan egyedi „attrakciót” mutassanak be, amivel a térségbe vonzhatják a turistákat. Tovább olvasom