Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Sztrádává bővítenék az autóutat

Noha eredetileg is négysávosra tervezték, közel tizenöt évvel az átadása után is csupán két sávon mehet a forgalom az M15-ös autóúton. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. most elkészítteti az útszakasz bővítésének tanulmányterveit.
Közel tizenöt év után végre elindulhat az M15-ös autóút négysávossá bővítése. A csaknem tizenöt kilométeres útszakasz a rajkai határátkelőt köti össze az M1-es autópályával, lényeges teherforgalomtól mentesítve ezzel Mosonmagyaróvárt.

A kezdetben főútként nyilvántartott aszfaltcsíkot 1996 második negyedévében kezdték építeni, akkor még mint a leendő M15-ös autópálya első ütemét. A szakaszt aztán 1998 nyarán adták át a forgalomnak. Az M15-ös nyomvonala és műszaki jellemzői megfelelnek az autópályákra vonatkozó előírásoknak, ám csupán fél autópályaként épült ki, elválasztósáv nélkül kétirányú forgalom zajlik rajta. Néhány éve minősítették át a szakaszt autóúttá.

Hatalmas forgalmat bonyolít a rajkai határátkelőt és az M1-es sztrádát összekötő M15-ös autóút, ezért évek óta szükséges lenne a bővítése.
Hatalmas forgalmat bonyolít a rajkai határátkelőt és az M1-es sztrádát összekötő M15-ös autóút, ezért évek óta szükséges lenne a bővítése.

Az építéskor a második forgalmi sáv nyomvonalát is kialakították, a hidakat és egyéb műtárgyakat is ennek megfelelően építették meg. Az út a majdani autópálya Rajka felől érkező forgalmi sávján épült ki. A határátkelő felé közlekedők így a tervezett iránnyal szembemennek, ám a szakemberek szerint az ott megengedett sebesség betartásánál ez egyáltalán nem jelent gondot. Problémás viszont, hogy bár az aszfalt szélessége lehetővé tenné, ám a felfestések alapján nem fér el három autó egymás mellett.

Az M15-ös építésekor meghatározták azt a forgalmi nagyságot, aminek elérésekor el kell készülnie a második forgalmi sávnak. Ezt 2010-re prognosztizálták. A forgalom nagysága már évekkel ezelőtt meghaladta e mértéket. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a minap hirdetett eredményt az M15-ös autóút kapacitásbővítésének előkészítésére kiírt közbeszerzésen. A társaság tájékoztatása szerint ez a bővítés a gyorsforgalmi úton a kapcsolódó autópályákhoz képesti kapacitáshiány kiegyenlítése miatt szükséges.

Ennek tervezési feladatát nyílt közbeszerzési eljáráson a Via Futura Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. nyerte el. Megvalósíthatósági tanulmányt és költség-haszon elemzést kell készíteniük a 14,6 kilométeres autóút négysávosra bővítéséről. A terveket nettó 8,43 millió forintért készíti el a cég várhatóan ez év decemberéig.

Olvasóink írták

  • 1. 01010 2012. május 17. 10:09
    „"Sztrádává" ez mi????
    Magyar nyelven nincs erre jobb gyűjtőszó????

    Talán GYORSFORGALMI út ... De ha kezdetén megnézte volna a KRESZ táblát akkor láthatta volna hogy gyorsforgalmi útra hajtott fel, azaz AÚTÓÚTRA!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hérics és Ladikos Fesztivál támogatásból

A május 26-i várbalogi Hérics Fesztivál és a június 9-i Ladikos Fesztivál nyert többek közt … Tovább olvasom