Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Sztrádává alakítják az M15-ös autóutat

Végre autópálya lehet az M15-ös autóút: építése 2015-ben kezdődhet. A Rajka és Mosonmagyaróvár közötti szakaszon sokszorosára nőtt a teherforgalom, öt év alatt kilenc halálos baleset történt ezen a 14 kilométeres szakaszon.


„Múlt héten Visegrádon a határátkelési pontokról tartott megbeszélésen az M15-ös autópályává alakításának előkészülete is téma volt. Megtudtam, a környezetvédelmi hatástanulmányt is elfogadták, s megkezdődik az engedélyezési eljárás" – mondta Kiss Vince rajkai polgármester. Közölte: magyar–szlovák viszonylatban ez az egyik legindokoltabb fejlesztés. „Az Európai Unió csak nemzetközi közlekedési folyósok kiépítésére ad forrást 2014-től, így erre szinte biztosan jut pénz, melyet különösen indokol az itteni óriási teherforgalom. Örülök ennek, de kérdés számomra az is, hogy miből javítják majd az alsóbbrendű mellékutakat."

M15: Autópálya helyett elválasztósáv nélkül kétirányú forgalmat bonyolít teherautók tömkelegével. Már nem kell sokat várni, hogy autópályává alakítsák.
M15: Autópálya helyett elválasztósáv nélkül kétirányú forgalmat bonyolít teherautók tömkelegével. Már nem kell sokat várni, hogy autópályává alakítsák.

„Azt ígérték: az M15-ös átalakítása 2015-ben kezdődhet. Nekünk mindössze annyi feladatunk van, hogy szükség esetén módosítanunk kell a rendezési tervünket" – folytatta Kiss Vince.

Az M1-es autópályát a rajkai határátkelővel összekötő M15-ös főutat 1996-ban kezdték építeni, akkor még autópályának tervezték. A tizennégy kilométeres szakaszt 1998 nyarán adták át, ám „félautópályaként" épült ki, elválasztósáv nélkül kétirányú forgalom zajlik rajta, később autóúttá minősítették. Korábban a második forgalmi sáv nyomvonalát is kialakították, a hidakat és egyéb műtárgyakat is ehhez illeszkedően építették meg: meghatározták azt a forgalmat, amely esetén el kell készülnie a második forgalmi sávnak. 2008 óta kilenc halálos baleset történt ezen a 14 kilométeres szakaszon.

Ocskay Gyula, a Cesci (Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata) főtitkára múlt héten egy győri egyeztetésen megerősítette a rajkai polgármester szavait. Eszerint a következő ciklusban uniós forrásból finanszírozhatják az M15-ös autópályává alakítását.

Kiss Vince szerint a visegrádi egyeztetésen elhangzott: a rajkai kishatárátkelő lebontása jövő évben megkezdődik, ehhez rendelkezésre áll majd a szükséges pénz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén gyúlnak ki az ünnepi fények

Már a végéhez közeledik Mosonmagyaróvár díszbe ˝öltöztetése˝, hogy advent első hétvégéjén kigyúlhassanak az ünnepi fények. Tovább olvasom