Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szörnyű tűzhalál elítélt felelős nélkül

Jogerősen felmentették azt a mosonmagyaróvári fiatalembert, akit azzal vádoltak, hogy miatta halt meg három évvel ezelőtt vele egykorú munkatársa. A két huszonéves férfi élő fáklyaként menekült a berobbant gáz okozta tűzből.
H. Róbert és G. László udvari munkálatokat végzett egy mosonmagyaróvári műanyag-feldolgozó cégnél, alig egy hete voltak alkalmazásban. A ma már huszonhárom éves Róbert vallomása szerint „vizelni indultak" a területen lévő második világháborús bunkerhez, majd be is mentek a vaksötét helyiségbe, hogy dolgukat mégse az udvaron végezzék. Nem tudni, miért, Róbert meggyújtotta öngyújtóját, amitől egy másodperc alatt megpecsételődött a sorsuk. A robbanásban lángra kapott

fiatalemberek kétségbeesetten rohantak az udvarra, Róbert visszament hátul maradt társáért, de Lászlón már nem lehetett segíteni. Teste majdnem félig megégett – mint megállapították –, egészségi állapota és szervi adottságai fokozták a sérülés hatását. Nem sokkal a baleset után meghalt. Róbert arca és teste is súlyosan megégett. A bunkerben ugyanis műanyagnyesedékeket, selejtes pingponglabdákat tároltak, 1987 óta senki nem nyúlt hozzájuk. Az évek óta nem használt helyiségben celluloidgáz szabadult fel, ez okozta G. László halálát.
Végül Róbert lett a vád céltáblája. Az ügyészség a fiú korábban elhangzott, majd a bíróságon visszavont vallomására alapozott, amely szerint rá akart gyújtani. Egy táblajelzés szerint a cég egész területén tilos volt a dohányzás, ez alapozta meg a halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének vádját.
Ez alól azonban a Győri Városi Bíróság bizonyítottság híján felmentette H. Róbertet, mivel a dohányzást a visszavont vallomáson kívül más nem támasztotta alá, még az sem, hogy a fiú zsebében egyébként valóban volt cigaretta. Az ügyész is tudomásul vette a döntést, a hajdani vádlott pedig most ügyvédjével kártérítési igényt fontolgat. Mint dr. Gartner István, H. Róbert védője elmondta: a bunkeren nem tüntették fel külön, hogy a dohányzás és a nyílt láng használata tilos, a fokozott veszélyre is fel kellett volna hívni a figyelmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyerekek épségét is veszélyeztik

Kellemetlen közlekedési dugókkal és káosszal kell megküzdeniük mind- azoknak, akik tanítási napokon… Tovább olvasom