Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szorgalmas szántóföldi tolvajok

Szigetköz - Egy jánossomorjai gazdától gázolajat és öntözőfejeket, egy mosonszolnoki gazdálkodótól kukoricát loptak a szántóföldjén. A határban mindent visznek: krumplit, hagymát, diót. Dunaszentpálon négymázsás üszőt fordítottak ki a bőréből...

„Nyáron több százezer forint értékben szereltek le öntöző-szórófejeket, kétszer loptak tőlem gázolajat, zsákokban viszik a földemről a kukoricát" – meséli Fazekas Imre jánossomorjai gazdálkodó. Az eset nem egyedi, a szántóföldekről visznek mindent.

A kukoricát a táblák közepében lopva törik a tolvajok, akár napi 20–30 zsákkal: a zsákmányért éjszaka mennek vissza. Van, aki állatait eteti vele, más lemorzsolja és eladja: az átvételi ár 4500 és 6000 forint között mozog mázsánként. Azonban nemcsak a károsultak, hanem a tolvajok is rosszul járhatnak: most indul a szarvasbőgés és a vadászszezon. Az éjszaka közepén a kukoricatáblákban mászkáló emberek a saját testi épségüket is veszélyeztetik.

Szövetkezetektől, magánszemélyektől is viszik a vihetőt: Darnózselin és Ásványrárón a krumpliföldek bánják, Jánossomorján és Alsó-Szigetközben a kukorica. Dunaszegen jó néhány évvel ezelőtt egy külföldi vállalkozó hagyta ott sárgarépa- és hagymaföldjét, s kéttucatnyi munkását. „A szántóföldön tárolta a sárgarépát és hagymát, mely észrevehetően fogyott: igaz, nem ez volt az oka, hogy felhagyta vállalkozását" – mondta Babos Attila polgármester. De térjünk vissza a jánossomorjai Fazekas Imréhez: „Ismeretlen tettes ellen tettem feljelentést az engem ért károkért, ám csak az eljárást megszüntető határozatot kaptam a rendőrségtől. Pedig egy esetben még üldöztük is a tetteseket" – meséli. A vállalkozó szerint a gázolajtolvajok megrendelésre dolgoztak. A tulajdonos pedig helyben nemigen számíthat segítségre.

– Úgy érzik, kicsit lopni más táblájából bocsánatos bűn.  Ismerőseimnek a káposztását, krumpliföldjét tarolják le. 
Fazekas Imre  úgy véli: a mezőőrök, a polgárőrök, a rendőrség és a hivatásos vadászok együttműködése a gazdákkal lehet a megoldás a mezei lopások megfékezésére.
 A mosonszolnoki Pribránszki György  éppen a napokban ért tetten a földjén egy férfit. „A helybéliek értesítettek, hogy rájár valaki a kukoricatáblámra. Heteken keresztül fél zsákokkal vitt el, mígnem tetten értem." A gazda szerint azonban náluk, Mosonszolnokon visszaszorulóban vannak a mezei lopások. „Ennek több oka van: a gazdák figyelnek egymás földjeire, valamint a helyi vadőrt mezőőri szolgálat ellátásával is megbíztuk" – mondta.

 Azonban nemcsak a kukorica vagy krumpli, hanem a közút melletti fákról való diószedés sem legális: az ugyanis a terület tulajdonosáé. Sőt: az erdőben való gombaszedéshez is a tulajdonos írásbeli engedélye szükséges – elvileg. A tolvajok azonban nemcsak növényekre, állatokra is utaznak: a dunaszentpáli szövetkezetből szarvasmarhát loptak nemrégiben. Várföldi Lajos polgármester, egyben a helyi szövetkezeti kft. vezetője elmondta: nemrégiben éjszaka lasszóval loptak el tőlük egy négymázsás üszőt. „Profik lehettek, a bőréből kifordították az állatot: a fejét és a lábát a Mosoni-Duna-parton találtuk meg. Nemrégiben megint itt jártak, ám vagy az éjjeliőrtől, vagy a hatalmas termékenyítőbikától megijedhettek a tolvajok, így nem vittek el semmit" – mesélte.

Dunaszentpálon most riasztóval szerelték fel a létesítményt, s a világítást is korszerűsítik. Úgy véli, szervezetten működik a banda. „Sokkolóval felhajtják az állatokat az autókra. Korábban a Dunába vezették a leszúrt állatokat, itt elvéreztek, így szinte nyom nélkül dolgoztak a tolvajok. A szövetkezet állítólag Gyulamajorban azért szűnt meg, mert illetéktelenek éjszakánként kihajtották a bikákat, lelőtték, majd kizsigerelték őket" – mesélte.Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmeghallgatás Mosonmagyaróváron csütörtökön

Szeptember 27-én, csütörtökön közmeghallgatást tart Mosonmagyaróváron a város Önkormányzatának… Tovább olvasom