Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Szőlőtermesztés összhangban a természettel

Szőlőültetvények vagy természet – ezt a kérdéskört taglalja az osztrák–magyar együttműködéssel zajló, Ecowin elnevezésű projekt, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar Szaktanácsadó és Továbbképző Intézetének részvételével.

A szőlőültetvényeket gyakran rendkívül gazdag élővilágú, esetenként természetvédelmi területeken telepítették – mondja dr. Cser János, a projekt vezetője. Ezek a területek kiemelkedő természetvédelmi jelentőséggel bírnak, ritka és különleges növény-, illetve állatfajok élnek ott. A ma általános intenzív szőlőtermesztési módszerek a minimális biodiverzitás fenntartására törekszenek, továbbá a vegyszerezéssel, a nitrátok talajvízbe juttatásával a környező természetes ökoszisztémákat is veszélyeztetik. Az intenzív szőlőtermesztés így gyakran ellentétbe kerül a környezet- és természetvédelemmel.

Ezen konfliktus feloldását tűzték ki célul az Ecowin-program résztvevői, akik Mosonmagyaróváron tanácskoztak a minap. Dr. Cser János elmondta: ez a probléma a szőlőültetvények minél nagyobb arányú ökológiai művelésével oldható meg. Ez a művelés nem károsítja a környező természetes ökoszisztémák élővilágát, sőt, az élővilág egy részét beengedi a szőlőültetvénybe. Ezzel olyan összhang jön létre a szőlőtermesztés és a természetvédelem között, amely mindkét tevékenység számára csak előnyös következményekkel jár.

A projekt során az abban részt vevő szőlőültetvényeken optimális biológiai művelési módszereket tesztelnek és új, természetes szőlőművelési módszereket vezetnek be a szakemberek. Ilyen például a természetes hatóanyagú növényvédő szerek használata, őshonos növény- és állatfajok visszatelepítése. Módszereket dolgoznak ki továbbá a biodiverzitás helyreállítására és fenntartására termőhely-specifikus sorköz- és soraljtakarónövény-rendszerrel, mely számos védett rovarfaj élőhelye lehet.

A 45 hónapon át tartó program még az első harmadánál jár. A kísérletek helyszínéül Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megye területén gazdálkodó szőlőtermesztők kiválasztott ültetvényei és a szomszédos természetes élőhelyek szolgálnak. A program vezetője hozzátette: a szőlőtermesztés természetvédelmet segítő rendszerének kidolgozása és gyakorlati megvalósítása egy teljesen új és egyedülálló projekt Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halgereblyézést vettek fel videóra

Ismét halgereblyézést rögzített a halőrök videokamerája a napokban Szigetközben, a Bagaméri-ágrendszerben. Tovább olvasom