Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Szolgalmi jog majd 3000 ingatlanon

2957 ingatlant érintett a vezetékjog bejegyzése a Mosonmagyaróvári járásban. Az E.ON szerint semmi többletjog nem keletkezett emiatt, így a tulajdonosok kártérítést nem igényelhetnek.

A Mosonmagyaróvári Járási Földhivatal illetékességi területén 2957 ingatlant érintett a vezetékjog bejegyzése. Mint érdeklődésünk után kiderült, a szolgáltató E.ON nem vette fel közvetlenül a kapcsolatot az érintett tulajdonosokkal, mivel ez a jog eddig is létezett, akárcsak a vezetékek. Most csak ennek bejegyeztetése történt meg a földhivataloknál. Emiatt kártalanítás sem igényelhető, mivel többletjogok s kötelezettségek nem keletkeztek ezáltal.

A villamos hálózat többféle módon érinthet egy-egy telket: lehet föld feletti, föld alatti kábel nyomvonala, illetve ezek biztonsági övezete. Előfordulhat, hogy az ingatlanon egyetlen vezeték sem található, ám mégis történt vezetékjogi bejegyeztetés, mivel e jog a villamos hálózatra és annak biztonsági övezetére is vonatkozik. A földhivatal a regisztrációt követően a vezetékjogot a tulajdoni lap III. részére bejegyzi, s a határozat megküldésével tájékoztatja az érintett tulajdonosokat.

Petrekovits Tibor: ˝Ha a vezetékjogot bejegyezték az ingatlanomra, azzal semmi gondom nincs, mivel előbb megvolt már itt a vezeték, mint maga telek.˝
Petrekovits Tibor: ˝Ha a vezetékjogot bejegyezték az ingatlanomra, azzal semmi gondom nincs, mivel előbb megvolt már itt a vezeték, mint maga telek.˝

„A villamosenergia-törvény szerint a közcélú villamos hálózatok tulajdonosai, így társaságunk is 2013. december 31-ig közigazgatási eljárás megindítása útján kérhette a vezetékjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetését. A meglévő közcélú villamos hálózatoknál a vezetékjog eddig is létezett, csak az az ingatlan-nyilvántartásba nem volt bejegyezve. Azzal, hogy társaságunk megindította a vezetékjogok utólagos bejegyzési folyamatát, az volt a célunk, hogy a tulajdonosok tisztában legyenek a hálózat és az ingatlanuk kapcsolatával, illetve a hálózatok üzemeltetése során maradéktalanul eleget tudjunk tenni az élet- és vagyonbiztonság követelményének" – tudatta érdeklődésünkre Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője. Hozzátette: az új kábelek létesítése során természetesen mindig megkeresik a tulajdonosokat.

A regisztrációt követően a vezetékjog jogosultjának a jogszabály megengedi – jelen esetben az E.ON-nak –, hogy az áramszolgáltatás biztosítása érdekében az ingatlanon szükség esetén karbantartási munkákat végezzen. Ahogy ezt a tulajdoni lapra bejegyzést
megelőzően is megtette. „A 2007. évi LXXX. törvény kötelezte a szolgáltatókat, hogy a meglévő föld feletti és alatti hálózatokra a vezetékjogokat jegyeztessék be az ingatlan-nyilvántartásba" – erősítette meg Dunst Eszter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal sajtóreferense.

Petrekovits Tibor Mosonmagyaróvártól nem messze vett egy telket másfél éve. A villanyoszlop közvetlenül a férfi kerítése mellett található. Mint mondta, mivel értesítést erről nem kapott, fogalma nincs, hogy van-e vezetékjog bejegyezve az ingatlanára. Ezzel tulajdonostársai is így vannak. Sokan csak akkor veszik észre a szolgalmi bejegyzést, amikor el szeretnék adni az ingatlant.

„A bejegyeztetési folyamat a teljes hálózat geodéziai felmérésével kezdődött, majd a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Területi Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által lefolytatott engedélyezési eljárással folytatódott, és végül az illetékes körzeti földhivataloknál zárult a vezetékjogot bejegyző határozattal" – mondta Egyházi Nikoletta a bejegyeztetés folyamatáról.

Ismertető. Az egyik legelterjedtebb szolgalmi jog az úgynevezett átjárási szolgalmi jog, amely biztosítja a kedvezményezett ingatlan megközelítését a terhelt telken keresztül. A vezetékjog bármely közművezetékre s a hozzá tartozó szerelvényekre vonatkozhat. Azért szükséges utóbbi bejegyeztetése, mivel a közművezeték és az ingatlan tulajdonosa különbözik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérültet mentett volna, de megsüllyedt a mentőautó Máriakálnokon

Máriakálnokon, a híd mellett süllyedt meg péntek reggel a mentőautó, miközben egy sérülthöz tartott. Tovább olvasom