Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Szociális tűzifa, szomszédviták és feltalálók

Meglehetősen sokrétű azon mosonmagyaróváriak köre, akik ügyes-bajos dolgaikkal felkeresik a polgármestert fogadóóráján. Egy-egy ilyen alkalommal akár nyolcvan panaszost is fogad a városvezető.
Egy rendelőintézet várótermére hasonlít kéthetente a polgármester irodájához vezető folyosó a városházán. Az ajtó mögött doktor ugyan, ám nem orvos, hanem a városvezető „rendel".

Az e heti „rendelésén" is sokan keresték fel Nagy Istvánt. A reggel nyolc órai kezdésre már csaknem megtelt a szűk folyosó: idősek, fiatalabbak egyaránt vártak bebocsátásra. Lapunk érdeklődésére mindenki inkább a mellette ülő felé fordul kérdő tekintettel. Mint mondták: személyes jellegű kérésekkel, problémákkal érkeztek. Ám ennél többet nem kívántak elárulni. Közben folyamatosan nyílt az ajtó, egymásnak adták a kilincset a várakozók.

– A szokásosnál kevesebben jöttek most – árulta el az ügyfélfogás végeztével Nagy István. Alig ötvenen voltak ezúttal, pedig nem ritka, hogy akár nyolcvanan is felkeresik egy-egy ilyen alkalommal. A polgármester szerint a mostani kisebb létszámnak az lehet az oka, hogy a napokban összesen ötvenhét családnak vittek ki szociális tűzifát. Az ezt megelőző fogadóóra fő témája ugyanis a tüzelő volt. A legtöbben arra panaszkodtak, hogy nincs elég fájuk, vagy ellopták a meglévőt, így a nagy hidegben nem tudnak fűteni. A szociális tűzifa biztosításával azonban úgy tűnik, sikerült segíteni a rászorulóknak.

˝Kérem a következőt!˝ – Egy-egy fogadóóra alkalmával akár nyolcvanszor is elmondja ezt Szalai Gabriella, a polgármester titkárnője
˝Kérem a következőt!˝ – Egy-egy fogadóóra alkalmával akár nyolcvanszor is elmondja ezt Szalai Gabriella, a polgármester titkárnője

Nagy István elmondta: ezen alkalmakkor – így legutóbb is – sokan keresik fel szociális jellegű kérésekkel, segítséget, támogatást várnak. Legtöbbször azonban egyszerűen csak nincsenek tisztában az emberek azokkal a szociális rendszer adta lehetőségekkel, amikkel élhetnek. Ilyenkor elegendő egy tájékoztatás a probléma orvoslására. Így volt ez a legutóbb is, amikor az érintett a polgármestertől értesült arról, attól, hogy rászoruló, még nem kell éheznie, a szociális ellátás keretében mindennap meleg ételhez juthat. Megfordulnak a fogadóórán olyanok is, akik nem támogatást, hanem munkát szeretnének. Többször előfordult már, hogy néhány telefonhívással sikerült is nekik állást találni.

Az ügyfélfogadások ugyancsak nagy hányadát teszik ki a szomszédok közti viták. Ennek a legkülönfélébb formáival találkozott már a városvezető. Ezek zöme megoldhatatlan feladatnak tűnik. Sajnos olykor a beszélgetés közben derül ki, hogy valójában betegségről, üldözési mániáról lehet szó.

Néhányan a hivatali ügyintézéssel kapcsolatos panaszukkal jönnek a fogadóórákra. A városvezető e panaszok mindegyikének utánajár és amennyiben az megalapozott, intézkedik. Mint mondja: ilyenkor emlékeztetni kell az adott ügyintézőt arra, hogy ők vannak az ügyfelekért, nem pedig fordítva.

A fogadóórákat felkeresők másik nagy körét a feltalálók teszik ki. Ők az élet szinte minden területéről hoznak egy-egy újítást, amivel energiatakarékosabban vagy hatékonyabban lehetne megvalósítani valamilyen feladatot. Sokan tervrajzokkal, mások makettekkel vagy akár prototípusokkal érkeznek a polgármester irodájába, hogy aztán a városvezető továbbítsa azokat a miniszterelnöknek.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. FürediKornél 2013. február 06. 19:11
  „Tisztelt tökmindegy!

  Ismerem a fórumok lényegét, azonban azt gondolom, míg észérvekkel folyik vita, semmi gond. Azonban, amint személyeskedések, sértések, gyanúsítgatások esetleg fenyegetések hangoznak el egy-egy hozzászólás alkalmával, már túlmutat a inteligens emberi viselkedésen. S igenis gyávának tartom, aki név nélkül bánt olyat, aki nem tudja (s talán így nem is kell neki) megvédeni az igazát!

  Álnéven felszólítani valakit...érdekes dolog.
  S ahogyan önnek is, nekem is had legyen saját véleményem a dologgal kapcsolatban! Ezt engedje meg nekem.

  Ettől szép a demokrácia és a szólásszabadság!

  A demokrácia szó valóban a nép uralmát jelenti. Ezt a kormányt (egy-egy régebbivel ellentében) a magyar nép választotta. 2014-ben pedig újra választ! S akkor azért azt nézzük meg, mit is jelent még a demokrácia, mert nem csak szó szerinti értelme van!

  A demokráciában mindenki elmondhatja a véleményét, s tulajdonképpen azt tesz, amit akar. Egészen addig, míg mást ezzel nem zavar. A vélemény is lehet sértő, bántó. Lehet más becsületébe gázoló! S aki így viselkedik, nem demokrata. Legyen ez névvel vagy név nélkül! A "rendszer" lelke mélyebben húzódik, mint az egyszerű, szó szerinti megfogalmazás. A görög demokráciát (ókorit) szerintem senki nem szeretné visszakapni!

  A Rákosi-korszak a magyar történelem egyik legsötétebb korszaka volt. Nem tudom, ön élt-e akkor? Akik felnőttként igen, biztos nem mondanak a mostani időkre ilyen butaságot!

  Nincs pártállam, csak szimplán egy demokratikus úton megválasztott kormány teszi a dolgát. Az, hogy milyen mélységben alakítja át a dolgokat, az sem önhatalmú és önkényuralmi módon alakult ki. A 2010-es választásokon 2/3-os bizalmat kaptak a magyar nemzettől. S perzse akad olyan, aki nem rájuk szavazott, de a demokrácia erről is szól. A többség akarata érvényesül. Ez eddig is és ezen túl is így fog működni. Bárki is vezesse az országot. Nyolc évig MSZP vezetés volt. Ha az időtartamot nézzük, az inkább nézett már ki egy újabb "rendszernek", de ha tetszik, ha nem, azt is a választók választották maguknak!

  Sajnálom, hogy a média, az újságok, televíziók ennyire befolyásolják a ma élő emberek véleményét, életét. S valóban azt javasolom, hogy inkább próbálják megismerni azt, amit mások riasztónak állítanak be! Ebben az országban 1990 óta az igaz és becsületes embereknek nincs félnivalójuk!
  Bármikor állok rendelkezésükre, hogy személyesen is meggyőződhessenek az általam képvislet álláspontról!

  Tisztelettel:

  Füredi Kornél”
 • 38. Abrafax 2013. február 06. 19:01
  „Egy olyan országban, ahol milliók életét törték derékbe és tízezrekét vették el diktatúrák, tömény cinizmus diktatúrát emlegetni, csak mert egyeseknek nem tetszik a kormánytöbbség politikája. Politikai haszon reményében diktatúrázni pedig egyenesen halottgyalázás.”
 • 37. jobbám 2013. február 06. 18:51
  „Egyet mondjatok meg! Mitől féltek??? :)) Most komolyan? Jön a fekete autó? Melyik kormány volt az, aki rendőröket eresztett a tömegre? Melyiknél verhettek nyugdíjast? Melyiknél lőhették ki egy magyar trikolort tartó ember szemét? Melyiknél nem viseltek azonosítót a rendőrök? Melyik miniszterelnök volt az aki "felügyelte" és parancsolta a rendőrséget? Talán a Fidesz? Ez a demagóg szöveg, amit elhisztek...mondjatok egy érvet! Elvittek ismerősök közül bárkit, mert nem merte dicsérni Orbánt? Elvitték s aztán nem láttátok soha többet? Talán munkatáborokat hozott létre Orbán? Ha csak egyre is nem a válasz..bukott a webberi félelemkeltés, hisztériázás. Azt hiszem tudom, hogy mi a következő kampány eleme az emeszpének...Rákosi uralom van...pont ők mondják? Hihi...aki meg elhiszi és még fél is, megérdemli. Az emberi butaság, hiszékenység határtalan.

  Ha akkora rákosi-rendszer lenne...már álnéven sem tudnátok írni!!

  Szomorú, hogy itt tartunk...s el is hiszik...:(((

  jobbám”
 • 36. tökmindegy 2013. február 06. 15:24
  „Füredi Úr!
  Ennek, és az ehhez hasonló internetes fórumoknak az az egyik sajátosságuk, hogy hétköznapi emberek nicknéven bejelentkezve mondhatnak véleményt hírekről, emberekről, és mindarról, ami érdekli őket. Amennyiben ön sérelmezi, hogy a hozzászólók nem saját nevük felvállalásával írják le önnek nem tetsző véleményüket, akkor ne tessék fórumokat, és hozzászólásokat olvasgatni.
  Mindamellett egyetértek több előttem hozzászóló véleményével, miszerint a jelenlegi rendszer sokkal inkább idézi a Rákosi-időket, mintsemhogy a demokráciához közelítene. A demokrácia görög eredetű szó, jelentése népuralom. És ez ma Magyarországra nem igaz.”
 • 35. FürediKornél 2013. február 06. 09:17
  „Tisztelt azigaz!

  Kérem, hogy ne a médiának higgyen! Ebben az országban nincs pártállami időket idéző rendszer! Ha lenne ezek a kommentek sem születhetnének meg! Nem lenne kereskedelmi tévé, nem lenne igazi internet (lásd Kína, Észak-Korea), nem lennének újságok. Az újságok, ha lennének is mindenben, mindig ugyanazt írnák. Magyarországon ma demokrácia van. Jó magam, ugyan jó tíze éve már, de jártam az Egyesült Államokban. A "nagy demokrácia" közel sem olyan mértékű, mint most nálunk! Sokkal szigorúbb törvények, kevésbé elnéző szabályozás a nagy amerikai álom.
  A hisztéria keltés mindig a baloldal kampányelemei közé tartozott. Nem csak Ron Webber óta. Náluk ez már "hagyománynak" számít! Az 2008-as eseményre hivatkozva, szeretném tájékoztatni, hogy a TV Székház ellen elkövetett bűncselekményekhez semmi köze nem volt sem a Fidesznek, sem pedig Orbán Viktornak. Az ott történtek sajnálatosak és már akkor is elzárkózott tőle Fidesz. Az október 23-án történtek pedig, mint azt a későbbi bírósági ítéletek is bebizonyították egy vétlen, békés, már haza induló tömeg ellen elkövetett provokáció és erőszak volt. Idős embereket, fiatalokat, külföldieket értek támadások az akkori hatalom vezette rendőrség részéről. A filmfelvételek sosem hazudnak. Ajánlom figyelmébe azokat a legnagyobb videómegosztó portálon.A Rákosi rendszerrel összemosni a jelent pedig nem lehet és nem is ildomos. A fekete autók és a besúgóhálózat nem a jobboldal sajátja, soha nem is volt! Az erőszak és a megfélemlítés a konzervatív, keresztény értékekkel nem egyeztethető össze, így minden minden ilyen gyanúsítás, gyűlölet és hisztéria keltés hazugság!

  Azigaz, ezért nem szégyenlem a nevem se most se később. S nem szégyenlem a hovatartozásom sem! "Jobboldali" emberként mindig becsületesen, az erkölcsi normákat betartva, emberi módon álltam mindenhez és mindenkihez. Amennyiben a képviselt értékrendem nem ilyen lenne, már biztos, hogy tartoznék oda, ahol vagyok. A neveltetését, az elveit pedig nem változtatja az ember, így a jobboldal és Fidesz sem.

  Kérem, hogy előítéleteit tegye félre és ne a médiából tájékozódjon, hanem nyugodtan beszélgessen, ismerje meg a valóságot!

  Tisztelettel:

  Füredi Kornél”
 • 34. abszurdisztán 2013. február 06. 06:42
  „Valóban sajnos ott tartunk, hogy én - ellenzéki gondolkodóként - másodrendű polgár vagyok. Egyébként nem tudom miért ítélik el az itt véleményüket leírókat. A Kisalföld hozta létre ezt a lehetőséget, miért ne mondhatnánk el mi, polgárok is a véleményünket.

  Tisztelt Füredi Úr !

  Volt szerencsém hallani Nagy Úr válaszát a Kubatov kérdésben. Szánalmas vergődést és mellébeszélést hallottunk, emlegetettmnég kuláklistát is, szóval lányos zavarában - jó szokásához híven - mellébeszélt. A polgárok viszont egyenes választ várnak. Ha nem vett részt, kérje már ki magának a gyanúsítást és utasítson vissza minden vádat. Mellébeszélés nélkül. Ha viszont igen, mélységesen szégyellje magát és vonuljon vissza méhészkedni. A méhek nem fogják sem bírálni, sem számonkérni. Ott nyugta lesz.”
 • 33. azigaz 2013. február 05. 21:30
  „Tisztelt FürediKornél!
  Nem az Ön személyével van problémám, hanem akit, és amit képvisel.
  Valóban van bennem egy kis gyávaság, melynek oka az, hogy a mai pártállamban ha valaki nem ért egyet orbán viktorral, az csak másodrendű magyar állampolgár. Illetve nincs kedvem se családomat, se magamat olyan atrocitásnak kitenni, amit orbán viktor hívei (egy kicsit túlzással) a Magyar Televízió székházánál műveltek.
  Mert sajnos ha valaki ma nem ért egyet orbán viktorral, azt megtorolják. Tehát ezért nem kívánok személyesen kérdést feltenni illetve véleményt nyilvánítani Önnek ill Önöknek. Sajnos itt tartunk. ( Ez a mai állapot a Rákosi rendszert idézi nagyon sok mindenben.) Még egyszer jelezném, hogy ezt gondolom úgy, hogy semmi közöm az előző kormányon, kormányokon lévő pártokhoz.”
 • 32. FürediKornél 2013. február 05. 20:39
  „Tisztelt azigaz!

  Végtelenül gyáva dolognak tartom, a név nélküli fenyegetőzést! Szégyelni valója önnek akad, nem nekem! Én vállalom magam, nem úgy,mint ön!
  A munkám miatt nem fogok szégyenkezni, hiszen nincs miért! A pártállásom miatt sem teszem, ezt, mert önnel ellentétben nem bújök el! 2010 óta mind a város, mind pedig az ország ügyei végre rendben mennek. Hibát pedig csak az nem követ el, aki nem dolgozik! Amennyiben bármilyen problémája van személyemme lkapcsolatban, a város honlapján feltűntetett elérhetőségeimen szívesen állok rendelkezésére! Gondolom azt nem kell modnanom, hogy név nélküli levelekre stb. nem fogok válaszolni!

  Tisztelt abszurdisztán!

  Újra leírom önnek, hogy Dr. Nagy István polgármester Úr a 2012. decmberi testületi ülésen már megválaszolta a hozzá intézett kérdést, melynek feltevője Dr. Kovács Tamás (MSZP) képviselő Úr volt! Amennyiben érdekli a válasz, az önkormányzatnál állnak rendelkezésére, hiszen a jegyzőkönyvek nyilvánosak! Egyébb esetben kérem, fáradjon be polgármester Úr fogadóórájára vagy érdeklődjön Dr. Kovács Tamás képviselő Úrnál, hogy milyen választ kapott!

  A személyeskedéseket pedig kérem kerüljék! Inteligens módon és névvel tegyék a fórumozást, hiszen egy vélemény csak így lehet építő jellegű! Megbújva egy fals név mögött, az emberekben inkább negatív érzelmeket szít a dolog, s komolytalanná, hiteltelenné válik minden leírt szó!

  Tisztelt jobbám!

  Kérem, hogy a erős, bántó szavaktól ön is tartózkodjék! Egy normális vita, inkább hoz eredményt, mint a vagdalkozás!
  Bíztató szavait pedig köszönöm! Igyekszem a tőlem lehető legjobbat adni a városnak! A mai nappal például sikerült a Sporttanács tagjaival sok kérdésben megegyezni a hamarosan megrendezésre kerülő Sportgálával kapcsolatbn!

  Tisztelettel:

  Füredi Kornél”
 • 31. azigaz 2013. február 05. 20:05
  „29. Nekem semmi közöm a szocikhoz, söt! Viszont tartom magam ahhoz amit a fentiekben irtam. Ja igen b...om viszont te vagy!”
 • 30. abszurdisztán 2013. február 05. 17:45
  „Istenem, tele a net Tamásokkal... :) ... egyre csak klónozzák a szoci ügynökök az elégedetleneket ... :DD megállíthatatlanul... :D Nem válaszolt ! A válasz csak 2 féle lehet : igen vagy nem. A többi mellébeszélés. Igen vagy nem ???”
 • 29. jobbám 2013. február 05. 16:43
  „azigaz! Te egy mekkora b...ó vagy! Névtelenül beszólunk? Kemény vagy mint a...abszurd...neeem, Tamás, hagyd már ezt a demagóg dumát! Már írták neked, hogy válaszolt! Ráadásul neked személyesen! :)))) Vagy talán szelektív a memória? Nem emlékszel rá? Pedig a FürediKornél máshol már leírta, ha jól rémlik...:)))

  Mr. Webber...köszönik az emberek, elég volt már most a gyűlölet kampányból! Már unalmas a hisztizés...ez egyszer bejött...újra nem fog! :D

  Füredi úr! Önnek meg kitartást a munkához és remélem, hogy nem hallgat ezekre itt! Irigyek és sértettek és persze éhesek a hatalomra. Amikor ott vannak, csak osztogatnak és semmit nem csinálnak. Végre élet költözött a városba! :)

  hajrá, jobbám”
 • 28. abszurdisztán 2013. február 05. 09:43
  „Részt vett vagy nem ?? Igen vagy nem ?? Miért nem válaszol ? Szégyell az emberek szemébe nézni és válaszolni ?”
 • 27. Abrafax 2013. február 05. 09:36
  „25. Abszurdisz T.
  Savanyú a szőlő? Pozícióra vágysz? Nagyobb terepjáró, kényelmesebb szék?”
 • 26. pancser 2013. február 05. 09:07
  „25. abszurdisztán 2013.02.05. 06:43
  Megjött az ukáz az újabb mocskolódásra? A. Hitchcock a rémmesék értője is jól tudta mikor kell valami rémeset bedobni, különben a elaludtak volna a moziban. De az is mese volt.
  A listák, a listák rémesek mint a fekete madarak a fent említett szerző filmjében.
  Nézek jobbra, nézek balra hol a pártállam, sehol nem látom, régen volt ilyen valóban, a dokumentumainak zömét éjjel nappal tüzelte, darálta az MSZP, meg persze a listákat, ügynöklista, besúgólista. ki tudja még milyeneket. Ez a párt a listák nagy tudója, most is az ahogy elnézem. Gyomruk viszont erős, bőrük vastag, hazudni tudnak szóval ez is egy politikai erő.”
 • 25. abszurdisztán 2013. február 05. 06:43
  „Jaj, de érzékeny szociálisan a doktor ... jaj, jaj, sírt, amikor fel kellett szólalnia a Matolcsy adókat éltetni... ezt mesélje e a szegényeknek, akik bemennek hozzá a rendelésre... bizony, bizony, a sok százezeres fizetésért adókat szavaz meg , s közben vérzik az a nagy , érzékeny szíve.....de meg kell tennie, különben ugrik a pozíció és a szép fizetés.... de nehéz is lehet !!”
 • 24. abszurdisztán 2013. február 05. 06:35
  „Füredi Úr ! Most akkó´ részt vett részt vett Doktor Kubatov a listázásban vagy nem ? Igen vagy nem ? Erre tessék mán válaszóni .... Üdv”
 • 23. azigaz 2013. február 04. 16:45
  „Tisztelt FürediKornél!
  Ha ennek a pártállamnak a tanácsadója, akkor ne kérjen ki magának semmit, hanem inkább angyon-nagyon szégyelje magát.”
 • 22. FürediKornél 2013. február 03. 14:24
  „Tisztelt justitia18!

  A személyemet ért fenyegetőzéseit visszautasítom! Valamint kérem ezek után tartózkodjék a hasonló megnyílvánulkásoktól!
  Azt gondolom, hogy név nélkül, anonim módon fenyegetőzni, sértegetni gyáva dolog. Bármennyire is erős szavak ezek! Amennyiben bármilynen problémája van velem vagy az ön által említett személyekkel, azt kérem személyes beszélgetés alkalmával tisztázzuk!
  Politikai tanácsadó státuszom nem létezik. Önkomrányzati tanácsadó a hivatalos megnevezésem. Ebbe természetesen beletartozik a politikai ügyekkel való foglalkozás (frakció, képviselők) de számos más feladatot is rám bízott Polgámetser Úr. Ezek a következők: civil, ifjúsági és sport referens vagyok. Örömmel tudatom, hogy a helyi sportélet szereplőivel közösen megalkotjuk Mosonmagyaróvár első sport rendeletét! Ifjuságügyeben pedig tájékozattom, hogy még ebben az évben Ifjúsági Koncepciót is szándékozik elfogadni a Képviselőtestület. S mivel 1990 óta ilyen sem volt még a városban, örülök, hogy részt vehetek elkészítésében!

  Munkám során mindig igyekszem a lehető legjobban eljárni, s soha nem nézem a segítséget kérő pártállását. Erről megkérdezheti a civileket, ifjúságot vagy a sportélet szereplőit!

  Tisztelettel:

  Füredi Kornél”
 • 21. jobbám 2013. január 31. 09:04
  „most látom abszurd mit is írtál még...hozzátartozik a dologhoz, hogy az Eu-ban a szocialisták...az USA-nakazon része tiltakozott, akik hozzátok tartoznak...ennyi! Külföldön árulkodni meg nem szép dolog ám...más országban ezt másként is fogalmazzák meg és ott aztán igazán demokrácia van...!!!!

  A demagógia unalmas...

  jobbám”
 • 20. jobbám 2013. január 31. 09:01
  „Justitia! Te milyen ember vagy? Ülj be a polgármester helyébe és segíts helyette! A rosszindulat és a demagógia nem jó párosítás!
  Nem egy ismerősöm járt már Nagy Istvánnál és mindig segítségre találtak! Igazi segítségre! Nem csak nagy szavakra és mosolyra! Aki nála járt, csak jót tud mondani! Talán menj el te is és miután találkoztál vele, mondj véleményt! Az sem szép és ildomos dolog, hogy a levegőbe beszélve, egyszerű ellenszenvből és hangulatkeltésből szidsz valakit!!! Ez az ország azért tart itt, mert nem tudja levetkőzni a beidegződött rosszindulatot! Ne magadból indulj ki egyébként is...vannak még normális és jó lelkű emberek ezen a világon...s hála Istennek nem vagyunk egyformák...:DDDD

  abszurd, te meg megint fogalomzavarban szenvedsz, hiszen nem tudod mi az: közszereplő...egy polgármester az...az lenne a nagy gond, ha nem szerepelne sehol....:D

  jobbám”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt éve a mosonmagyaróvári kapitányság élén

Némi hullámzással, de állandósult a bűnügyi helyzet a mosonmagyaróvári járásban. Tovább olvasom