Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Szoborfelújítás Mosonmagyaróváron

A napokban készült el, ma már állványok nélkül díszlik a megtisztított és védőréteggel bevont szobor Mosonmagyaróváron a ’48-as téren, a vár mellett.
 A városvédő egyesület egy városi pályázaton nyert 200 ezer forintos összegből végeztette el a felújítást, de akadtak egyéb támogatóik is a munkálatok során.

Olvasóink írták

 • 7. pidali 2011. augusztus 26. 12:54
  „5. eszedhez értem,európa legalja ez az ország,dolgozzál szenvedjél,itt mást nem lehet!!”
 • 6. hablaty 2011. augusztus 24. 09:40
  „Mmovar, Hálás köszönet az információkért!!”
 • 5. hablaty 2011. augusztus 24. 06:14
  „Pidaly!
  Azért elég som ember büszke szép hazájára ebben az országban, szerencsére!”
 • 4. mmovar 2011. augusztus 23. 23:11
  „Minden elismerésem a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesületé (személy szerint kiemelve dr. Kocsis Sándort és Németh Attilát, akik névtelenül az egész felújítás mögött álltak), illetve az anyagi hátteret biztosító Önkormányzaté, nagyon szép lett a szobor! A cikk rövidsége előtt hablatyhoz hasonlóan én is értetlenül állok, pedig ha jók az értesüléseim, akkor egy egyedülálló helyi összefogásnak lehettünk tanúi: a szobrászművész, Farkas Béla Arnold, és segítőjének munkája nem valósulhatott volna meg a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., Stark Ernő és az Aqua Kft. önzetlen segítsége nélkül, akik a szükséges technikai hátteret szolgáltatták, illetve a Városi Kollégium nélkül, amely a szobrászművész szállását biztosította.
  Korom és helyi kötődésem ellenére a szoborról én sem tudok túl sokat, a Kisalföld online kiadásában azért elfért volna még egy kevéske információ az emlékműről... Ami bizonyos: a Hungáriát megformáló nőalak (a közhiedelemmel ellentétben nem Mária Terézia), kezében a pozsonyi várral, az I. világháborúban harcoló pozsonyi 13. gyalogezrednek és a 307-es népfelkelő ezrednek állít emléket. 1938-ban leplezték le országos ünnepség keretében, alkotója Kallós Ede. Az 55.000 fős pozsonyi ezrednek a toborzókörzete az egykori Moson és Pozsony vármegyék, illetve a Rábaköz bizonyos részei voltak, egyrészt innét a kapcsolat a várossal, másrészt a bevetéseik után (Polychryna, Tarnovka, Besszarábia és Doberdó) a világégés végeztével egy pozsonyi kitérővel Magyaróvárra érkeztek vissza teljes hadfelszereléssel. Innét indultak utolsó bevetésükre a szlovák és román megszállók ellen 1919-ben. 1935-ben alakult Mosonban és Magyaróváron bajtársi kör, ők indítottak gyűjtést az emlékmű felállítására. Az 1980-as évek végén, a leleplezés 50. évfordulójára szintén a Városvédő Egyesület újíttatta fel a szobrot.”
 • 3. RUDI 2011. augusztus 23. 17:47
  „Jó számomra látni, hogy felújításra kerül, A.M. Kir .Volt Pozsonyi 13- as Honvéd gyalogezred hősi emlékműve.Sokat járok arra , és éppen a gondolatomban, volt, hogy rá férne egy kis felújítás.”
 • 2. hablaty 2011. augusztus 23. 15:15
  „Tisztelt Szerkesztők!
  Úgy érzem, e példamutató cselekedet mellett maga a szobor is megérdemelt volna Önök részéről néhány mondatot. Szívesen olvasnék róla, hogy ki, mikor állíttatta, mit/kit ábrázol és pontosan minek állít emléket? Rengeteg szobor van városunkban, de sajnos az átlagember a két kezén meg tudja számolni, hányról tudja, minek/kinek az emlékére állították. Használjuk ki az ilyen lehetőségeket! Köszönettel.”
 • 1. pidali 2011. augusztus 23. 14:20
  „Ez fontos dolog,büszkék lehetünk "szép hazánkra"!.........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvennégy év a városházán

Első munkahelyéről megy kedden nyugdíjba Büdi Albertné Cika néni. Tovább olvasom