Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Szobor őrzi Radnóti emlékét

A magyarság és az őszinte érzelmek költőjeként emlékezett Radnóti Zoltán rabbi Radnóti Miklósról.
Kattintson a képre!
A költő halálának hatvanadik évfordulójára szobrot avattak Mosonmagyaróváron. A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete júniusi ülésén döntött arról, hogy szobrot emelnek Radnóti Miklós, a tragikus sorsú költő halálának hatvanadik évfordulójára Mosonban, a Radnóti-lakótelepen. Az emlékmű állítását dr. Kissné Németh Éva önkormányzati képviselő saját költségkeretének terhére, a Mosoni Polgári Kör és a környékbeli lakosok kezdeményezték.

A Turi György szobrászművész által készített alkotást vasárnap leplezték le ünnepélyesen a Hajós és a Radnóti utca sarkán.
Az avatóünnepségen Villányi László József Attila-díjas költő köszöntőjében hangsúlyozta: Radnóti Miklósnak már a születését is halál kísérte, ám vétek lenne kizárólag a halálról beszélni az élet csodáit áhítattal verssé formáló költővel kapcsolatban. Nem szabad megfeledkezni a fiatal és vidám Radnótiról, aki sohasem mondott le költészetéről és sosem sérült belső szabadsága.

Radnóti Zoltán rabbi – aki, mint megjegyezte, vérrokonságban ugyan nincs a magyarság és az őszinte érzelmek költőjével, ám érzelmileg rengeteg szál fűzi össze őket – elmondta:
Radnóti Miklós halálakor is új és szép versek lapultak a zsebében, amik a tömegsírból indultak útnak a halhatatlanságba.

A szónok szavai szerint: ha a költő gyilkosai tudtak volna ezekről a versekről, biztosan még egyszer belelőttek volna Radnótiba, hiszen a fasizmus és a kultúra összeegyeztethetetlenek egymással. Radnóti Zoltán hangsúlyozta: „Missziónk a nemes célok keresése hittől és vallástól függetlenül, aminek egyetlen mércéje, hogy emberi legyen. Ez elég ahhoz, hogy egy szép új világ épüljön fel."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták a Karolina kórházat

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház rekonstrukciójának első üteme befejeződött: a létesítményt az egészségügyi miniszter avatta fel. A tárca vezetője a beígért országos sztrájkról is szólt. A decemberi népszavazás egészségügyi privatizációt érintő részét hárommilliárdos pénzkidobásnak nevezte. Tovább olvasom