Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Szobor az egykori igazgatónak

A „Nagy Tanári Kar" egyik alapítójára, az intézmény volt igazgatójára emlékezve avatták fel dr. Masch Antal mellszobrát a közelmúltban a mosonmagyaróvári egyetemen.
A „Nagy Tanári Kar" egyik alapítójára, az intézmény volt igazgatójára emlékezve avatták fel dr. Masch Antal mellszobrát a közelmúltban a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán.

Az eseményen dr. Tenk Antal beszédben méltatta dr. Masch Antal érdemeit, aki Csehországban született, Prágában kezdte el egyetemi tanulmányait, de diplomát végül a bécsi orvosi egyetemen szerzett. 1840-ben került Magyaróvárra a Gazdasági Felsőbb Magánintézetbe tanárnak, ahol ásványtant, anatómiát, állattant és éghajlattant oktatott. 1846-ban kinevezték az intézet igazgatójának. A szabadságharcot követően az intézet megszűnt, majd a helyébe lépő Császári, Királyi Gazdasági Felsőbb Tanintézetnek 1861-től igazgatója lett.

A most felavatott mellszobor Lipovics János szobrász és Gere László cizellőr alkotása.
A most felavatott mellszobor Lipovics János szobrász és Gere László cizellőr alkotása.


Negyvennégy éves tanári pályafutásából huszonöt éven át igazgatóként szolgálta a magyaróvári tanintézetet. Érdemei között tartják számon a magyaróvári „Nagy Tanári Kar" létrehozását. Dr. Masch Antal idejében jöttek létre az első kísérleti állomások Magyaróváron. Elsőként az Eszköz- és Gépkísérleti Állomás.

Masch 1884. augusztus 27-én hunyt el Magyaróváron. A temetőben emléktábla jelöli nyughelyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növelnék a beépíthetőséget

A Királydomb utcában közterület-korrekcióra van szükség, illetve növelné a beépíthető területet az… Tovább olvasom