Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Szlovákul tanulnak a vendéglátósok Mosonmagyaróváron

Jövő kedden negyvenen – köztük recepciósok, pincérek, kerékpár- vagy kajak-kenu-kölcsönzők – kezdik el a Szigetköz Turizmusáért Egyesület szervezésében a szlováknyelv-tanfolyamot. Ugyanis egyre többen keresik fel Mosonmagyaróvárt és környékét északi szomszédainktól.
– A kilencvenes évek közepére lecsengett az osztrák bevásárlóturizmus. Viszont egyre több a szlovák vendég. A tagjainknál készített felmérés is
megerősítette ezt. Ők elsősorban „egynapos" turisták és őket szeretnénk még inkább „megfogni". Ennek eddig nagy akadálya volt a nyelv. Ugyanis a vendéglátásban nagyon kevés helyen beszélnek szlovákul. Sokan belátták a kezdeti idegenkedést követően, hogy a térségnek nyitnia kell északi szomszédaink felé – magyarázza dr. Pető Péter, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület titkára.

A régióban egyedülálló – Negyven pincér, recepciós, vállalkozásvezető kezdi meg a nyelvtanfolyamot

A Szigetköz Turizmusáért Egyesület titkára dr. Pető Péter elmondta: a szlovák nyelvi képzés megszervezésekor több nehézségbe ütköztek:
– Több nyelviskolát is megkerestünk. Kiderült, az egész Dunántúlon sehol sincs akkreditált szlovák nyelvi képzés, azaz nincsenek kitaposott utak. Aztán sikerült végül egy megfelelő nyelviskolát találnunk. A hatvanórás képzést célzottan a turisztikai szezon végén indítjuk úgy, hogy az a jövő évi előszezonig lezáruljon. Az eredetileg harmincfősre tervezett csoportot a nagy igényre tekintettel negyvenesre kellett bővítenünk. Így jövő héten kedden lesz az első közös szlováknyelv-óra, majd négy kisebb csoportra oszlanak a résztvevők – tudatta dr. Pető Péter.

Mint megtudtuk, a képzésre jelentkeztek pincérek, szállodai recepciósok, de olyan személyek is, akik kempingezéssel, kajak-kenu- vagy kerékpárkölcsönzéssel foglalkoznak.

A TDM (turisztikai desztináció menedzsment) szervezet állja a tanfolyam költségeit. 85 százalékos támogatottságú pályázaton szereztek hozzá forrást, így a tagok azt ingyenesen vehetik igénybe.

A mosonmagyaróvári Hotel Lajta Park három munkatársa is jelentkezett a képzésre. Husz Szilvia szállodavezető tudatta: egyre több az északi szomszédunktól érkező vendég. Ezért és a határ közelsége miatt is fontosnak tartja a szlovák nyelv alapjainak a megismerését, mert egyelőre náluk senki nem beszéli azt.

– Korábban volt szlovák étlapunk és néhány hónapja bővítettük honlapunkat, így az ezen a nyelven is elérhető. Kamatoztatni szeretnénk a tanfolyamon tanultakat is – mondta el a hotelvezető, aki maga is beiratkozott a képzésre.

A lipóti termálfürdőbe a vendégek több mint fele érkezik Szlovákiából, közülük a legtöbben nem tudnak magyarul. A szlovák tájékoztató táblák mellett a hangosbemondón is közlik az információkat e nyelven. A fürdőnek van szlovákul tudó alkalmazottja és a pénztárosok is sok szót sajátítottak el már munkájuk során. Ennek ellenére Pannonhalmi Petra fürdővezető is úgy érezte, regisztrálnia kell a nyelvtanfolyamra, hiszen „adódhatnak olyan szituációk, amikor szükség lesz a szlovák nyelv ismeretére".

Olvasóink írták

 • 19. abszurdisztán 2012. november 19. 17:33
  „A környékbeli iskolákban 2. idegen nyelvként nyugodtan jöhetne a szlovák, én beszélek oroszul, angolul és olaszul, lehet, hogy egyszer nekilátok a szlováknak is... miért ne ?”
 • 18. Griffin 2012. november 19. 12:11
  „akik itt buta nacionalista dumát nyomnak, nincsenek tisztában azzal, hogy kereskedő, a vendéglátós nem ingyenélő, hanem a piacról él
  tökéletesen érthető, hogy ha szlovák vendég jön, szlovákul fogadja, az ő eurója ugyanannyit ér, mint az osztráké, vagy németé
  kár, hogy akik itt rögtön szlovákozni kezdenek, erről mit sem sejtenek
  pedig legalább hallomásból tudhatnának róla, hogy pl. Horvátországban a szállásadók, a tengerparti vendéglősök magyarul tanulnak, mert mi (is) visszük oda a pénzünket elkölteni , sosem hallottam még a legvadabb horvát nacionalistáktól sem efféle fröcsögést, hogy "aki ide jön, tanújjon meg horvátul"
  ez valami speciális magyar betegség lehet, vagy csak pár frusztrált ember itt próbálja meg levezetni az indulatait, ezzel sajnos inkább lejáratják magukat, még ha álnevet használnak, akkor is”
 • 17. Muaddib 2012. november 19. 11:52
  „Persze én is osztom azt a véleményt, hogy a bevásárló turizmus jól jön az országnak, a régiónak és közvetve nekünk is.
  Ami miatt még is, megértem továbbra is az aggódókat hogy mi magyarok hajlamosak vagyunk mindig a ló túlsó oldalára esni.
  Ahogy ez volt a 90-es évek elején is gondolok, arra hogy magyar nem igen számított vevőnek ez tapasztalatból mondom.
  Ezért is mondom azt, ha már annyira divat hangozatni, hogy ez Európa nem Magyarország akkor már a nemzetközi nyelv oktatása legyen legelöl, ne pedig annak a szomszédé, akinek pillanatnyilag a pénzük miatt jobban megéri átjönni.
  Ahogy az osztrák idők elmúltak ez is elfog és jön egy másik.”
 • 16. zöldike 2012. november 18. 22:06
  „mérpontén! pancser és luboslav véleményével egyetértve még egy dologra felhívnám a figyelmedet! A szlovákok és bármilyen állampolgárságúak, akik itt költenek, tesznek néhány ft-ot akár a Te zsebedbe is (pl. családi pótlék formájában.) Az árak ugyanis forgalmi adót tartalmaznak, ami a magyar államkasszát gyarapítja!
  És gondolj arra is: hány munkanélkülivel lenne több, ha sem az osztrákok, sem a szlovákok nem jönnének hozzánk és nem vásárolnának, nem vennének igénybe szolgáltatásokat.”
 • 15. luboslav 2012. november 18. 12:13
  „10. mérpontén
  ez nem megalázkodás, ezt úgy hívják hogy Turizmus. Magyar konyha világ 10 legjobb konyhához tartozik. Mért nem lehetne kihasználni? Az emberek megosztják tapasztalatokat és oda mennek vissza ahol jól érezték magukat. És magyar szállodáknak és éttermeknek ez számít. No persze ha valaki büszke akar lenni és nem engedni ide szlovákokat vagy osztrákokat, az se baj, mert ha nem jönnek ide akkor máshová mennek. De mi haszna lenne? A büszkeségből nem lehet megélni.”
 • 14. pancser 2012. november 18. 09:42
  „Itt sokan nacionalista bódulatban élnek. a kapitalizmus egy nagyon demokratikus vonása, hogy nem számít a bőr színe a nyelv, a hottentotta ugyanolyan jó vendég mint a a marslakó. A lényeg legyen üzlet. Aki ezt nem érti meg az egy elmaradott begyöpösödött, buta, élhetetlen usw. iá!
  10. mérpontén 2012.11.17. 21:35
  Lipótot feldobják a szlovák vendégek, sokan a gyönyörű, szép bikinis szlovák lányokért mennek oda, szó sincsen elriasztásról. Ahol a nagyvárosi tömeg megjelenik ott pezsgés van, és élet. Ha ők nincsenek a helyik ahhoz kevesen vannak, hogy a beruházó olyan fejlesztésekbe ruházzon be amilyenek ott vannak. A vevőtől, a vevőjelöltől egy dolgot várunk el vásároljon, és mindent elkövetünk ennek érdekében, például megtanuljuk a nyelvüket.
  Mikor még divat volt Törökországba menni bundáért, senki nem várta el, hogy tudjál törökül, hanem minden árus magyarul tanult, és magyarul tukmálták rád az árut, meg magyarul alkudoztak.
  Nem is értem a nacionalista bódulatodat, hacsak nem szellemi képességeken alapul.”
 • 13. abszurdisztán 2012. november 18. 06:33
  „Bocs, hármas határt akartam írni.”
 • 12. abszurdisztán 2012. november 18. 06:27
  „Lipóton nem azért van kevesebb magyar, mert ott vannak a szlovákok.Azért, mert egy átlag magyar családnak drága.Belépőjegy + ebéd 4 embernek tízezer Ft.Ezt az átlag nem engedheti meg minden héten.Engem egyébként nem zavarnak sem a szlovákok, sem az osztrákok.Jöjjenek és költsenek.Minél többet.Viselkedni nem tudó, hangos és zavaró emberek minden nációban vannak.Érdekünk lenne az együttműködés a hármas hatás mentén.Ezt meg kell érteni.”
 • 11. abszurdisztán 2012. november 18. 06:21
  „Örüljünk neki, hogy jönnek és igénybe veszik a szolgáltatásokat, bevásárolnak és költenek. Kicsit lendítenek a régió helyzetén.Abszolút normális, hogy a szükséget látva elkezdenek az érintettek szlovákul tanulni.Igen, tényleg tudnak Szlovákiában undokoskodni a magyarokkal.De ez egyre kevésbé jellemző a mindennapi életben, inkább a politika által gerjesztett dologról van szó.Gyakran vagyok Pozsonyban, mosolyogva szolgálnak ki akkor is, ha magyarul beszélek.”
 • 10. mérpontén 2012. november 17. 21:35
  „Pancser! rád már nem is reagálok másként, mint egy sötét <moderálva>, mert az vagy!
  Lipótra pedig sokkal több magyar menne, ha nem volnának ott a tót-ok!

  RickCartman!
  Nem értelek!
  Én azt mondtam, ha mi megyünk külföldre, akkor elvárja a vendéglátó ország, hogy beszéljük az ő nyelvüket. ha a külföldi Magyarországra jön, akkor is elvárja, hogy mi beszéljük az ő nyelvüket! Szerintem nem kéne ennyire megalázkodni egyik nemzet előtt sem, és végre lehetnénk büszkék a saját nyelvünkre!”
 • 9. pancser 2012. november 17. 18:58
  „8. Muaddib 2012.11.17. 15:45
  A 80-as évekbeli osztrák invázió a <moderálva> váltott forintnak volt köszönhető. Ma egészen más a helyzet, lehet és fizetnek is Euróval a Tescóban meg mindenhol. Akkor nem lehetett schillinggel fizetni, mert valutaüzérkedés címén becsuktak. Lipóton szerintem óriási baj lenne a szlovákok nélkül, az ott elég látványos. A városban sem örülnének ha elmaradnának. harcolnak értük, mint vendégért, természetes ilyen összefüggésben szlovákul tanulni. Szerintem az osztrákok az a része amelyik ide jár, sokkal hangosabb, feltűnőbb mint a szlovákok.”
 • 8. Muaddib 2012. november 17. 15:45
  „2. pancser 2012.11.16. 14:08
  . Vendéglátósaink messzemenő józanságát dícséret illeti, meg is lesz az eredménye, zizegő Euró bankjegyek formájában"

  Én még emlékszem a 80-évek végétől kezdődő osztrák láznak, magyar nem igen számítót vendégnek nem hozta a jó öreg silinget csak forintja volt.
  Én még emlékszem1996-ban akkori barátnőmmel beültünk a malom étterembe vacsorázás szándékkal és németül köszöntött a pincér. Mire visszaköszöntem magyarul és megjegyeztem, hogy mi magyarok vagyunk még ö volt felháborodva, hogy ö honnan tudja, hogy magyarok vagyunk, ahelyett hogy elnézést kért volna.
  Szóval az ellenérzésnek, ami soknak a reakciójából kitűnik valós okai, vannak, amely nem is olyan régmúltra vezethető vissza.”
 • 7. Muaddib 2012. november 17. 15:34
  „Az ember előtt sokkal több lehetőség nyílik meg, ha tud még egy vagy akár több nyelvet.
  De én biztos csak harmadik vagy negyedik nyelvként ajánlanám tanulni.
  Nekem személy szerint nincs bajom a Szlovákokkal, de jó párat ismerve temperamentumuk kicsit erőszakosan tolakodó.
  Így megértem az ellenérzést, ha nem is helyeslem.”
 • 6. pancser 2012. november 17. 15:12
  „3. mérpontén 2012.11.16. 19:59
  Neked nem is kell megtanulni, maradj ostobának a sokkal okosabb más magyarok között. Majd mutogatunk belépődíj ellenében egy jurtában. A vendéglátósok meg majd szépen kaszálnak, ha kedveskednek a vendégnek.”
 • 5. RickCartman 2012. november 16. 22:32
  „3. mérpontén 2012.11.16. 19:59
  Minden nyelv egyforma. Minden nyelv alkalmas bármilyen gondolat kifejezésére. Ennek bizonyítéka hozzászólásod. Mérhetetlen butaságot írtál Kazinczy nyelvén. Írhattad volna szlovákul is.
  Amúgy: ezen a te sajátos "magyar" nyelveden kívül így beszélsz idegen nyelveken is? Szégyen. Maradj inkább a magyarnál, kérlek.”
 • 4. 01010 2012. november 16. 22:09
  „Szlovákiában két szót szoktak legtöbbször mondani
  Mi is ezt tanuljuk meg !!

  "nie rozumie"”
 • 3. mérpontén 2012. november 16. 19:59
  „Nem kellenek ide a szlovákok! Végén már csak szlovák nyelvet fogunk hallani az egész megyében!
  Tanuljanak ők magyarul!
  Nézőpontom ha én megyek külföldre akkor én beszélem az ő nyelvüket, ha ők jönnek, nehogy már én tanuljak meg az ő nyelvüket! Főleg nem egy ocsmány nyelvet!”
 • 2. pancser 2012. november 16. 14:08
  „1. jucuska07 2012.11.16. 10:39
  Biztosan! De ha nem akkor az az ő bajuk. Vendéglátósaink messzemenő józanságát dícséret illeti, meg is lesz az eredménye, zizegő Euró bankjegyek formájában.”
 • 1. jucuska07 2012. november 16. 10:39
  „Arra azért kíváncsi vagyok hogy a szlovákok tanulnának e magyarul ha mi járnák oda ki??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvári utcán ütötte ki volt élettársa fogát

A 45 éves férfi önként jelentkezett a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon. Tovább olvasom