Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szlovákok is belépnének a rajkai civil szervezetbe

Szlovákok is belépnének az idén fennállásának 130. évét ünneplő Rajkai Önkéntes Tűzoltó, Polgárőr és Természetőr Egyesületbe.

Rendezvényeket szerveznek és biztosítanak, vetélkedőkön mutatják meg tudásukat, ismereteiket. A környék talán legidősebb szervezete, a Rajkai Önkéntes Tűzoltó, Polgárőr és Természetőr Egyesület idén ünnepli fennállásának 130. évét. Kora ellenére sok fiatalt tudhatnak köreikben.

Krupich János parancsnok szerint nem csak a huszonéveseknek tudnak hasznos időtöltést biztosítani, harminc általános iskolás jelenti a további utánpótlást. Egyébként az egyesület fele a húszas éveiben jár, akik aktí-
van kiveszik részüket a felújításból, de a szakmai munkából is.

Krupich János: Az egyesületünk tagjainak fele a húszas éveiben jár, örülünk, hogy hasznos időtöltést tudunk számukra nyújtani.
Krupich János: Az egyesületünk tagjainak fele a húszas éveiben jár, örülünk, hogy hasznos időtöltést tudunk számukra nyújtani.

– A 130 éves egyesület kilencven tagot számlál. 30 gyermek tűzoltónk van, míg Varga Béla egységparancsnok vezetésével 15 polgárőr tevékenykedik. Újdonság, hogy Rajkára költözött szlovákok is tevékenykednek már az egyesületben, akik azt is tervezik, hogy tagként belépnének a civil szervezetbe – magyarázza a parancsnok, aki szerint északi szomszédaink Rajkára való települése jót tett a községnek. – Fejlődik a falu, közművesítenek, az utakra is jobban odafigyelnek – hangsúlyozta Krupich János.

Mint mondja, jó a határokon átnyúló segítség az oroszvári és a németjárfalui tűzoltókkal, de a mosonmagyaróvári hivatásosokkal is kiváló az együttműködés. Rajka, Bezenye, Hegyeshalom, Levél és a települések külterületeire riasztják őket, idén három alkalommal kérték segítségüket tűzoltáshoz. Tizenhárom tagjuk az árvíz idején Bőnyben tevékenykedett. Szép eredményeket érnek el a környékbeli és nemzetközi tűzoltóversenyeken is, sőt, rendezvényszervezésben is szerepet vállalnak.

– A helyi vállalkozásoknak, magánszemélyeknek köszönhetően, pályázati támogatással tudtuk elkezdeni a szertárunk felújítását, amit folytatni kívánunk. A régi épületet szigeteltük, nyílászárókat cseréltünk, a fűtést korszerűsítettük, új irodát és raktárt hoztunk létre. A gépjárművek felújítására is sokat fordítottunk, akárcsak az eszközbeszerzésre, a híradás-technikai felszerelésektől az egyenruhákig. Terveink között szerepel egy új gépjármű beszerzése, valamint a versenyeken való további részvétel és a falu megfelelő védelmének biztosítása is – tette hozzá továbbá.

Olvasóink írták

 • 3. TÁLTOS 2010. szeptember 27. 22:57
  „Valóban fontos a szlovák-magyar jó kapcsolat, de a rajkai magyar-magyar kapcsolat az ami lehangoló jelenleg!
  Vádaskodások, undormány emberek, akik mások módszeres lejáratásával kívánják magukat feljebb helyezni, közben meg a saját! sógornőjüket kefélik!”
 • 2. Rudolfi 2010. szeptember 25. 18:18
  „Igen énnagyon fontosnak tartom azt,hogyaSZlovákokis belépnek acivil szervezetbe ez által is ajó Magyar-SZLOVÁK kapcsolat is erösődik.”
 • 1. INVEKTUS 2010. szeptember 22. 11:13
  „Végre egy jó hir :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évig helyettesítő orvosok két körzetben

Legutóbbi ülésén határozott az önkormányzat képviselő-testülete a 14-es számú háziorvosi és a kettes… Tovább olvasom