Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Szlovákia felé nyitnának

Halászi - Míg Szlovákiának Ausztriával kétezer uniós forrásokat megcélzó partneri szerződése van, Magyarországgal mindössze hat. Az újabb közös lehetőségekről beszéltek tegnap Halásziban.
A magyar–szlovák határon átnyúló együttműködés lehetőségeiről esett szó tegnap egy nemzetközi konferencia keretében a szigetközi településen. Török Zsolt, a VÁTI Kht. illetékese elmondta: a 2007 és 2013 között megvalósuló magyar–szlovák operatív program a magyar–szlovák–ukrán interreges szomszédsági pályázatok folytatásaként is tekinthető. Agárdy Gábor, a Pozsony megyei közgyűlés alelnöke érdekes adatra hívta fel a figyelmet:

„Míg Szlovákia Ausztriával már kétezer határszéli együttműködést kötött uniós források lehívására, addig Magyarországgal mindössze hatot."

Agárdy szerint ezek a kisszámú együttműködések is két csoportra bonthatók: az alapvető beruházásokra (például ivóvízvédelmi projektekre) és a jóval kisebb kulturális együttműködésekre.

„Hiányoznak a középhorderejű projektek" – mondta. Jó példaként megemlítette Halászi és a szlovákiai Fél közötti Tündérkert-programot. Majthényi Tamás halászi polgármester úgy véli: a gazdaságilag hozzánk közelebb álló Szlovákiával kell kapcsolatokat kiépíteni és pályázni, közös célokat megfogalmazni. Vissi András, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. munkatársa szerint erre a lehetőségek is bővülnek: „Kétszer annyi forrás lesz a Szlovákiával való közös célokra, mint az ausztriai együttműködésre."

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvár: Omnibusz-bérlet nyugdíjasoknak

Mosonmagyaróvár - A Flesch Károly Kulturális Központban szeptember 20-tól a nyugdíjasok… Tovább olvasom