Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Szlovák tervek Oroszváron

Az oroszvári Lónyay–kastélyból a szlovákok köztársasági elnöki rezidenciát
szeretnének.
A kastély
A rajkai határátkelőtől mindössze két kilométerre fekvő szlovákiai Oroszvár (Rusovce) a II. világháborút követő béketárgyalásokig magyar település volt: 1947-ben csatolták az akkori Csehszlovákiához. A helyi kastély – amely a település ékköve – tulajdonosa, gróf Lónyay Elemér és felesége, Stefánia belga hercegnő 1944-es végrendeletében oroszvári ingatlanjait a pannonhalmi bencésekre hagyta. Ez egy évvel későbbi haláluk után a magyarországi rendre szállt.

A kastélyra a Benes-dekrétumok alapján kobzó határozatot állítottak ki a Lónyayak nevére. Ekkor azonban már nem az ő tulajdonuk volt a pazar ingatlan: az épületről a bencések rendelkezhettek volna. A pannonhalmi apátság jelenleg két úton próbálkozik célba jutni: egyrészt peres eljárással, másrészt nevesítéssel.

Lónyay végrendeletének érvényességét több hivatalos szerv – a Magyar Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogtudományi Kara – is elismerte, de ami az ügy szempontjából lényeges: 1999-ben a pozsonyi járási ügyészség is hatályosnak találta. Pannonhalma akkori képviselői a precedensértékű végzés segítségével a főapátságot egy 1,5 hektárnyi terület (melynek értéke egyes becslések szerint akár a 40 millió koronát is elérheti) tulajdonosává tették. A hagyaték jelenlegi jogi képviselői a komáromi bencések, akik már 1992 óta próbálják restitúció által megszerezni maguknak a főapátság által örökölt oroszvári ingatlanokat.

Ám a szlovák államnak is tervei vannak a kastéllyal: köztársasági elnöki rezidencia is lehetne, s nemzetközi politikai megbeszéléseket, találkozókat folytatnának itt. Most azonban még „lerobbant" állapotban van: felújítása már korábban elkezdődött, ám folytatása még legalább 600–800 millió koronát emésztene fel, így a szlovák kormánynak mihamarabb döntenie kell az ingatlan sorsáról. Előfordulhat, hogy a munkálatok továbbra is állami támogatással folytatódnak, de az elképzelések közt egy rekonstrukciós részvénytársaság alapítása – akár külföldi befektető bevonásával – szerepel. Emellett szóba jött még az a lehetőség, hogy a birtokot Oroszvárnak átadnák vagy teljes egészében eladnák. Márpedig ha ez történne, Pannonhalma biztosan elesne örökségétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektronikus díjfizetés

Az Állami Autópályakezelő (ÁAK) Rt. elképzelései szerint néhány éven belül megszűnhet a matricás díjfizetési rendszer. Siposs Árpád, az ÁAK Rt. díjstratégiai irodájának vezetője szerint a jelenlegi rendszer egyrészt igazságtalan, másodsorban pedig az autópálya-hálózat tervezett bővítése miatt vélhetően felborul a jelenlegi finanszírozási rendszer. Az új rendszert 2008- tól vezetnék be. Tovább olvasom