Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Szlovák munkások a Lajta partján

A szlovákiai Vágsellyéről negyvenegy munkanélküli kapott állást nemrégiben két mosonmagyaróvári üzemben.
Egy magyarországi munkaközvetítő ügynökség az Érsekújvári Körzeti Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal kihelyezett részlegével együttműködve toborozta a munkaerőt.

A napokban a vágsellyei hivatalban 41 munkanélkülivel kötöttek szerződést. Ennek alapján kezdhették meg munkájukat Mosonmagyaróváron. A magyar munkaközvetítő ügynökség közreműködésével egy német érdekeltségű kefegyárban és egy svéd tulajdonú elektrotechnikai üzemben kínáltak munkát a Vág mentieknek. Mindkét munkahelyen szalagmunka folyik.

A kefegyárban fogkeféket és vécétisztító keféket készítenek, a másik üzemben porszívókat, mobiltelefonokat és mobiltelefonokhoz csatlakoztatható fülhallgató készülékeket szerelnek össze. A munkaügyi hivatal vágsellyei kirendeltségén tartott megbeszélések során a mintegy száz jelentkezőből negyveneggyel kötöttek meghatározott időre, december 21-ig szóló munkaszerződést.

A szakmai végzettségről nem voltak elvárások, s a magyar nyelv ismerete sem volt feltétel – például a szlovákiai Mocsonakról hét olyan jelentkezővel kötöttek szerződést, akik egy szót sem beszélnek magyarul. Sok munkanélkülinek új esélyt jelent, hogy idősebbekkel, még ötven év felettiekkel is kötöttek szerződést a mosonmagyaróvári cégek.

Egy dunakiliti üzem is alkalmaz szlovák munkásokat. A nyári időszakban naponta három busz hozta és vitte a dolgozókat, ám késő őszre már csak „egybusznyi" munkaerőre van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üveggyár 200 millió euróból?

Nickelsdorf mellett Mosonmagyaróvár is verseng egy 200 millió eurós síküveggyár létesítéséért. A város önkormányzata adókedvezménnyel akarja vonzóbbá tenni a települést a svájci befektetők számára. Mintegy 200 eurós beruházással 40 hektáros területen épül majd meg a gyár, ahol épületekhez, illetve gépjárművekhez készítenek kiváló minőségű síküvegeket. Tovább olvasom