Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Szlovák bűnözők tűntek fel megyénkben

Mosonmagyaróvár - Megtöbbszöröződött a vagyon elleni bűncselekmények száma az év eleje óta Mosonmagyaróváron és a szigetközi településeken. A nyomozás során a szálak sok esetben Szlovákiába vezettek.

A folyamatos határellenőrzés megszűnése nem csupán a „szabadságot" hozta magával, hanem azt is, hogy a bűnözők is felfedezik a határok eltűnésében rejlő lehetőségeket. Amint arról lapunkban korábban már beszámoltunk, feltehetően egyre több szlovák bűnöző jár át a határ menti településekről Győrbe „zsákmányt" szerezni. Nos, ez a probléma nem csupán a megyeszékhelyet érinti. A schengeni csatlakozás óta Mosonmagyaróváron és a szigetközi településeken megtöbbszöröződött a különböző vagyon elleni bűncselekmények száma és sok esetben a szálak északi szomszédunkhoz vezetnek.

Schengeni csatlakozásunk kapcsán számos korábbi határőrobjektum – amik többsége nem a rendőrség kezelésében áll – ürült ki, vált funkció nélkülivé, amit a bűnözők is gyorsan felismertek – tudtuk meg Babos László alezredestől.

Kérdéseinkre Babos László alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: már az év első hónapjaiban tapasztalható volt, hogy megrongálták vagy feltörték ezeket az objektumokat, elsősorban színesfém szerzése érdekében. A rendőrség erre reagálva megtette a szükséges intézkedéseket, így sikerült visszaszorítani ezeket a bűncselekményeket. A nyomozás során több olyan adat is felmerült, miszerint a szomszédos országból érkeztek az elkövetők.

Az alezredes elmondta: a határ menti településeken egyre több szlovák állampolgár vásárol ingatlant és telepszik itt le, akik túlnyomó többsége becsületes ember. A rendőrségnek vannak azonban arra utaló adatai, miszerint a szomszédos országban a hatóság látókörébe került vagy körözött személyek előszeretettel jönnek át a határ túloldalára és próbálnak így elbújni a felelősségre vonás elől. Ez a jelenség persze fordítva is igaz. Az elmúlt időszakban számos ilyen esetben intézkedtek és működtek együtt mindkét ország rendőrségei.

Az idei év első negyedében egy gépjármű-feltörési sorozat indult el Mosonmagyaróváron és a szigetközi településeken.

Ablakbetöréssel, zárfeltöréssel, illetve egyéb módszerekkel loptak el az utastérben jól látható helyen hagyott értékeket – ruhákat, táskákat, számítógépeket, navigációs berendezéseket, mobiltelefonokat. Ezek a bűncselekmények korábban nem voltak jellemzőek a környéken. Míg a korábbi években néhány ilyen történt, addig például idén a második negyedévben már harminc. Időközben elfogtak a rendőrök egy helybéli fiatalembert, akit már előzetes letartóztatásba is helyeztek, őt tíz gépkocsi feltörésével gyanúsítják. A férfi elfogását követően a városban csökkent az ilyen bűncselekmények száma, a környező településeken azonban tovább folytatódott. Rajkától Darnózseliig szinte mindenhol történt autófeltörés. Több, mosonmagyaróvári teremgarázsban parkoló gépjárművet is feltörtek a városban, ami korábban itt nem volt jellemző. Sőt, az egyik ilyen garázsból egy személyautót is elloptak. A nemzetközi körözés eredményeként a szlovák hatóságok a napokban találták meg a kocsit Pozsonyban.

Az autófeltörések ügyében indult nyomozások során kiderült, hogy sokszor az autókból ellopott bankkártyákkal Szlovákiában kíséreltek meg pénzt felvenni. Emellett több eltulajdonított mobiltelefont szlovákiai szolgáltató kártyájával helyeztek üzembe. Az adatok szerint vélhetően szlovák bűnözők követték el ezeket a cselekményeket. A mosonmagyaróvári rendőrök Veszprém megyei kollégáiktól kaptak jelzést a minap egy, a Balatonnál elfogott szlovák férfiről, aki összefüggésbe hozható a Lajta-parti városban elkövetett gaztettekkel. Az eddigi adatok szerint a férfi – és társai – nem csupán itt, de Veszprém megyében sorozatosan követtek el vagyon elleni bűncselekményeket. A csoport további tagjainak felderítése még folyik. Eddig a szlovák férfi hat itt elkövetett bűncselekménnyel gyanúsítható, ám további esetekre is fény derülhet vele kapcsolatban.

Ám a besurranásos lopások, lakásbetörések és biciklilopások száma is nagymértékben nőtt az elmúlt időszakban a környező falvakban. Több olyan bejelentés is érkezett, miszerint idegen rendszámú autók jelentek meg a településeken „terepszemlét" tartani. Ezért a kapitányság folyamatosan figyeli ezeket a településeket és próbálják elejét venni a hasonló bűncselekményeknek. Számítanak a helyiek közreműködésére, odafigyelésére is.

Olvasóink írták

 • 5. Fico 2008. június 30. 21:34
  „megjöttek a szlovák terroristák akiket beigértek. :)”
 • 4. eeee 2008. június 30. 14:40
  „Es hany magyar lop Austriaban , Nemetorszagban ,stb a hatarok megszünese ota ?”
 • 3. dsaads 2008. június 30. 13:44
  „jaja, a dzsippók járnak át lopni”
 • 2. :) 2008. június 30. 09:37
  „Hogy kérdezhetsz ilyet? :)))))”
 • 1. Jakab Janos 2008. június 30. 03:45
  „Most tulajdonkeppen a szlovakiai szlovakok, szlovakiai magyarok, vagy a nemzetkozi ciganyok lopnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopják a munkagépekből a gázolajat, és viszik a birkát

Szigetköz - Miután már 340 forint fölé kúszott a gázolaj ára, egyre több szigetközi telepről,… Tovább olvasom