Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szlovák anyanyelvű polgármesterjelölt Doborgazon

A szlovákiai Bősön ketten szálltak harcba a polgármesterségért, Vajkán pedig akad, aki az öt jelöltet sem ismeri a választások előtt.
Múlt szombat óta tilos nyilvánosságra hozni az önkormányzati választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatások eredményeit Szlovákiában: ez a választásokhoz kapcsolódó kampánycsend része. A következő tilalom két nappal a választási helyiségek megnyitása előtt lép életbe, akkor tilos lesz a jelöltek népszerűsítésének minden formája. A választásokat december 2-án, szombaton tartják: a választók reggel hét és este nyolc óra között adhatják le szavazataikat.

Fenes és Bott a bősi jelölt

A bősi erőmű árnyékában, a szlovákiai kisvárosban ketten indultak a polgármesteri székért: a több ciklus óta hivatalban lévő Fenes Iván (aki a Magyar Koalíció Pártja jelöltje) és ellenfele, Bott Ján független jelölt. Utóbbi kampányában a szilárd akaratot és szorgalmat hangsúlyozza, míg Fenes a megértést, összetartozást, tiszteletet és felelősséget hirdeti. A városközpont újságárusától megtudjuk: egymást érik a választási nagygyűlések, a kampány már régóta tart. A végeredményre is csak egy óvatos tippet kapunk: a hölgy szerint marad a mostani polgármester, „ám majd minden kiderül szombaton". A helyi kocsma mindenesetre ügyel pártatlanságára: ablakában – egymás mellett – mindkét jelölt plakátját megtaláljuk.

Kampánygyűlés szlovákul

A magyarok lakta Vajkán a portájuk előtt fát hasogató férfiakat kérdezünk, kik a helyi jelöltek. Tanácstalanok, majd kibökik, hogy azt tudják, hogy szombaton választás lesz, ám azt nem, hogy kik indulnak a polgármesterségért. Kiderült: a kicsiny faluban öten is szeretnének településvezetők lenni.

A legérdekesebb helyzet Doborgazon, a 380 lelkes településen alakult ki. A lakók zöme magyar, csak 30 bejelentett szlovák él itt. Hárman versengnek a polgármesteri székért: a jelenlegi településvezető, Boráros József, valamint Bartalos Pál és a szlovák anyanyelvű Bilicky Rudolf. Utóbbi néhány éve költözött a községbe, s a vasárnapi választási gyűlésén – melyre mintegy százan voltak kíváncsiak – tolmács segítette. Ezen Bilicky a bérlakásépítés fontosságát emelte ki, valamint azt, hogy minden héten orvos ellenőrzi majd a nyugdíjasok egészségét, aki házhoz mehet. A falu lakói azt rebesgetik, hogy a néhány héttel ezelőtti falugyűlésen Bartalost is kérdezgették a programjáról, ám ő azt nem volt hajlandó megosztani a lakosokkal.

Feljelentés

Boráros József jelenlegi polgármester bár kampánygyűlést nem tart, a választási ígéreteit, s az eddigi eredményeket szórólapon hirdeti. Egyébként a közelgő választásnak tudja be, hogy nemrégiben a szlovákiai „kontrollbizottságnál" feljelentették. A falu polgármesterének egyébként 23–24 ezer korona a fizetése (170–177 ezer forint). „Továbbra is küzdök a kis vízi erőmű megépítéséért, ez a kitörési lehetősége Doborgaznak. Azonban ez pénzügyi és politikai kérdés" – mondta.
A településen egyébként működik az óvoda és az alsó tagozatos iskola (Nagybodakon már egyik intézményt sem, Vajkán csak óvodát tartanak fenn). Boráros választási programjának másik fontos eleme ezen intézmények hosszú távon való fenntartása.

Beindult az „ajándékgyár"

Jó néhány szlovákiai faluban – a választási kampány részeként – személyesen köszöntik fel azokat, akiknek mostanában van a születésnapjuk, házról házra járnak, apró ajándékokat osztogatnak. Egymást követik az alapkőletételek, szoboravatások, épületfelújítások, rendbe teszik az utakat. Donovalyn fejenként 25 kiló krumplit is kaptak a polgármestertől a helyiek, aki előtte dinnyét, szőlőt, bort is osztott – még az ellenjelöltnek is jutott. A Pozsonyhoz közeli Szentgyörgyben néhány hete fűtött járdát adtak át, sok község most viszi autóbuszos kirándulásra a lakosokat például Ausztriába, Lengyelországba.

A tengerszint feletti magasság és a támogatások

Többségében magyarlakta településeket érint az a kormányrendelet Szlovákiában, amely a tengerszint feletti magassághoz köti az önkormányzati támogatások mértékét. A határozat szerint januártól csak azok a városok és községek kaphatnak több pénzt, amelyek a tengerszint felett legalább 277 méter magasan fekszenek. A többlettámogatásokból így több mint 1600 település kimarad, így Érsekújvár, Dunaszerdahely, Galánta, Nyitra, Kassa. A 277 méter alatt fekvő településektől több mint másfél milliárd forintnak megfelelő összeget vonnak el januártól. A szlovák kormány szerint azért van szükség e rendeletre, mert a magasabban fekvő északi településeken a téli időszakban többet kell fizetni a fűtésért, és az utak karbantartása is többe kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodát és lakást szeretnének a romák

Továbbra is egy irodát szeretne a mosonmagyaróvári cigány kisebbségi önkormányzat, ahol… Tovább olvasom