Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Szívesen jönnek Magyarországra

Miklóshalma, Zurány és Káta lakosainak zöme rendszeresen átjár Magyarországra.
Miklóshalma (Nickelsdorf), Zurány (Zurndorf) és Káta (Gattendorf) lakosainak zöme a határ közelsége miatt rendszeresen átjár Magyarországra. Hogyan vélekednek rólunk, mit gondolnak hazánk uniós csatlakozásáról, mi a véleményük a határátkelőn kialakult állapotokról? – tudakoltuk.

Szombat délután. A határ menti osztrák községek lakóinak jó része a háza környékét csinosítja: füvet nyír vagy a lehullott leveleket szedi össze. Barátságosan fogadják a külföldit, készségesen válaszolnak kérdéseire. A megkérdezettek többsége rendszeresen átjár Magyarországra: van, aki hetente többször, mások kéthetente vagy havonta.

Elmondásuk szerint már nem éri meg annyira Mosonmagyaróváron bevásárolni, mert az árak szinte azonosak az otthoniakkal, de a szolgáltatások – a kozmetikus, a fodrász és az éttermi vendéglátás – még mindig jóval olcsóbb, mint náluk.

A csatlakozás óta nem változott semmi

Többeket baráti vagy rokoni szálak kötnek Magyarországhoz, és a hétvégi látogatásokat gyakran összekötik egy kis fürdőzéssel az óvári termálban. Jó véleménnyel vannak rólunk, vendégszeretőnek tartanak bennünket. A többség úgy véli, a májusi uniós csatlakozás óta még nem telt el annyi idő, hogy annak kézzelfogható jeleit érzékelni lehetne, s nagyobb változásokat sem tapasztalnak. Sokan nehezményezik, hogy gyakran értékes perceket kénytelenek eltölteni várakozással a határátkelésnél, bár az elmúlt hetekben tapasztalataik szerint valamelyest javult a helyzet.

Közös oktatási csomag, meg a méz

Maria Szigeti zurányi tanárnő: – Egyre ritkábban járok Magyarországra, általában csak havonta egyszer a mosonmagyaróvári termálfürdőbe. Az EU-csatlakozás után egyszerűbb lett a határátkelés, azonban néha előfordul dühítően hosszú várakozás. Történelmileg összekapcsolódik a két nép. Korábban sem voltak problémáim a magyarokkal, és a csatlakozás óta sincsenek. Tanárként a fertődi iskolával éppen egy közös projekten dolgozunk.

Rudolf Böhm zurányi tanár: – Havonta kétszer-háromszor utazom át rokonlátogatóba. Havonta előfordul, hogy hosszasan kell várakoznom a határnál. Nem szívesen vásárolok ott, kivéve a mézet. Jó a kapcsolatom a magyarokkal, ugyanakkor zavar, hogy gyakran előfordulnak náluk csalások. Például az érettségi és nyelvvizsga-bizonyítványokkal. Rövid idő telt el a csatlakozás óta, nem tapasztalok lényeges változásokat.
Herbert Hofbauer miklóshalmai lakatos:

– Általában havonta egyszer utazom át Magyarországra, és nagyon idegesítő, hogy fél évvel az uniós csatlakozás után is esetenként több mint fél órát kell várni a határon. Többnyire a magyar ismerőseimet látogatom meg, és ilyenkor be is vásárolok. Bár ott is minden éppolyan drága, mint nálunk. A magyarok prímák, meg kell mondanom.

Stefan Marholt miklóshalmai gazda: – Mára már teljesen megoldódott a határátkelés problémája, csak kisebb fennakadások fordulnak elő. Hetente egyszer, bevásárolni járok Magyarországra. Az árak nagyjából azonosak, de Moson közelebb van, mint Bruck vagy Nezsider. A magyarokról csak pozitív véleményem van.
Elvira Kellner Bécsben dolgozó könyvelő: – Nickelsdorfban a főutcán lakunk, így természetesen nem szeretnénk, ha megnyílna a kishatár. Ugyanakkor jó lenne valami ésszerű megoldást találni. Nem tapasztalunk lényeges változásokat a májusi csatlakozás óta. Szinte minden hétvégén átmegyünk Mosonmagyaróvárra: fodrászhoz, ebédelni, meglátogatni az ismerőseinket. Szívesen megyünk, gyakran nyaralunk ott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem támogatják az átadást

Jánossomorja önkormányzata falugyűlést tartott. A panaszok ügyében születtek megoldási javaslatok, ám a polgármester leszögezte: nem lesz népszavazás. Hanságliget marad. A jánossomorjai önkormányzat viszont testületileg úgy határozott, hogy nem támogatják Hanságliget átadását. Bősárkány viszont a Hipp Kft.-vel együtt szívesen fogadná a ligetieket. Tovább olvasom