Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Szilveszteri leltár: 2009 az átadások éve

Talán a közelgő választások vagy egyszerűen a tenni akarás miatt, de kétségtelenül az átadások éve volt a 2009-es Mosonmagyaróváron.

Átadtak mindent, amit lehetett ünnepséggel, polgármesterrel, alpolgármesterrel, nemzeti szalaggal és állófogadással.

Adtak át bicikliutakat, játszótereket, fákat a körforgalomban, sorbaállásmentes okmányirodát, borítékológépet az adóosztályon, bevásárlóközpontot, felújított iskolát, lakótelepi parkolót, aszfaltozott utcákat, de még egy felállított kandelábernek és két kiégett izzó cseréjének is átadóünnepséget hívtak össze a Fácános utcában közvilágítás-korszerűsítés címén.

Némi csúszással ugyan, de annál nagyobb felhajtással, államtitkárral, szóvivővel, Himnusszal és Szózattal adták át decemberben a város új mentőállomását. Az eredeti tervek szerint már nyáron meg kellett volna tartani ezt az ünnepséget, ám úgy tudjuk, a kivitelezés hagyott némi kívánnivalót maga után, bár a hivatalos közlés szerint az időjárás és a források előteremtése hátráltatta az átadást.

Átadtak mindent, amit lehetett. Fotó: Kisalföld-archívum
Átadtak mindent, amit lehetett. Fotó: Kisalföld-archívum

Elmaradt viszont ebben az évben az új halászi Mosoni-Duna-híd átadása, pedig ezt tényleg sokan várták volna. Noha senki sem ígérte, hogy idén forgalomba helyezik az új folyami átkelőt, mégis mindenki bízott abban, hogy az év végén már nem kell Máriakálnok felé kerülni. A helyi polgármester még Schirillát is megígérte karácsonyra Dunát átúszni az avatón. Halászit gyakorlatilag márciusban vágták el a külvilágtól, amikor nekiláttak a régi híd bontásának. Akkor még sokak szeme előtt – köztük a kivitelezőknek is – lebegett a remény, hogy novemberben már autók roboghatnak az új hídon. Novemberre aztán kiderült, idén legfeljebb biciklivel tekerhetünk itt át a folyón. Nem ment ugyanis egyszerűen a régi híd kihúzása és az új szerkezet bevontatása sem, a néhány napból több hét lett, most pedig – hivatalosan – az olaszokra várnak, hogy legyártsák végre a diletációt a hídhoz. Bizakodásra adhat okot, hogy az országgyűlési választásokat a lehető leghamarabbi időpontra kiírják, s ennek sürgető közelségében szinte biztos átgurítják rajta a söröshordót.

Novemberre kiderült, idén legfeljebb biciklivel tekerhetünk át Halászinál a folyón. Fotó: Kisalföld-archívum
Novemberre kiderült, idén legfeljebb biciklivel tekerhetünk át Halászinál a folyón. Fotó: Kisalföld-archívum

A 2009-es év sem szűkölködött legekben Mosonmagyaróváron. Kezdjük csak az év legnagyobb balekjával. Ezt a címet minden bizonnyal az a fegyveres rabló érdemelheti ki, akit Levélen egy eladó pezsgősüveggel tett ártalmatlanná, miközben flóbertpisztolyával a bevételt követelte az ABC pénztárosától. Ez a rabláskísérlet része volt egyébként annak a sorozatnak, ami szintén legnek számít, hiszen nem mindennapi, hogy alig egy hét alatt négy fegyveres rablás történjen a környéken. A leggondosabb gyűjtő címet méltán érdemelheti ki annak a mosoni áruháznak a ma már menesztett eladója, aki a várbalogi templomban halmozott fel olyan mennyiségű lopott holmit, amit egy kisebb vegyesbolt is megirigyelhet. A templomszolgaként is tevékenykedő férfi még a gyóntatószéket is telerakta a munkahelyéről kimentett árukkal.

A legek sorát folytathatjuk a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével, aki a legtöbbször járt idén a Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon. Az elnököt összesen négyszer ítélték el első fokon az év során különböző bűncselekményei miatt. Aztán ugyancsak legnek számít az a méretes kátyú is, ami egy februári reggelen tucatnyi autósnak okozott defektet a 86-os főúton és ami egyébként a közútkezelő szerint nem is létezett soha. Legalábbis az egyik pórul járt autós kárigényét ezzel hárította el a társaság.

A templomszolgaként is tevékenykedő férfi még a gyóntatószéket is telerakta a munkahelyéről kimentett árukkal. Fotó: Kisalföld-archívum
A templomszolgaként is tevékenykedő férfi még a gyóntatószéket is telerakta a munkahelyéről kimentett árukkal. Fotó: Kisalföld-archívum

Nem volt hiány idén az előkészítetlen döntésekből sem az önkormányzatnál. A kamionok parkolását tiltó rendeletnek például kétszer is nekifutott a képviselő-testület, majd az elfogadását követően is több hónapnak kellett eltelnie, mire a tiltásnak érvényt is szerezhettek, a jelzőtáblák ugyanis addigra készültek csak el. Hasonló volt a helyzet a helyi buszközlekedés átszervezésével is. Féléves előkészítés és többkörös tárgyalás után végül félmegoldás született csak a tömegközlekedés optimalizálása címén, amit néhány hónap után ismét felülvizsgálnak majd.˝

Mozgalmas volt a 2009-es esztendő a Karolina Kórház életében is, újabb átvilágítás és intézkedési terv papíron végre lelassította az eladósodást, az eredményeknek azonban az év végére lehet, hogy odavág az új finanszírozási rendszer és a ˝lebegő pontok˝. Egy városrész elszakadási törekvései is borzolták a kedélyeket ebben az évben. A vélelmezett elnyomás ellen fellázadt néhány újudvari ˝szabadságharcos˝ kezdeményezése egészen a népszavazásig jutott, ahol a lakók többsége az elszakadás mellett tette le voksát. Meglátjuk, mit szól ehhez a köztársasági elnök.

A történések és legek mellett 2009-ben is maradtak állandóságok, amik a korábbi évekhez hasonlóan idén sem változtak. Így például továbbra sem indult meg Euro Vegas kivitelezése, változatlanul már februárban vitát gerjesztett és tartott is fenn őszig a szigetközi szúnyogirtás mikéntje és főleg elvégzőjének kiválasztása, valamint idén sem épült kerékpárút Máriakálnokra, mint ahogy sportcsarnok sem Mosonmagyaróváron. Hiába no, több nap, mint kolbász.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. bedozolttan 2010. június 14. 14:16
  „Érdeklődni szeretnék mikor rakják fel a hintákat a mofém telepi új játszótérre,mert a gyerekek nagyon keresik.Már lassan 1 éve nincsen hinta.Arról nem is beszélve hogy lenyírták ma a 20 centis füvet és megint nem használták a fűgyűjtőt.Ez megint azt eredményezi,hogy itt fog rothadni,büdösödni jönnek rá a bogarak.Szülők rendszeresen panaszkodnak,hogy a gyerekek lába tiszta kiütés,csípéses.”
 • 35. Griffin 2010. január 05. 13:59
  „én is úgy tudom, hogy képviselő asszony "csapott le" leleményesen arra a pénzre, amiből a híd építése megvalósult, ha csak legenda, akkor is sokan így tudják (én a megyei közgyűlés egyik tagjától hallottam )”
 • 34. civac 2010. január 05. 08:47
  „Na nehogy azt mond, RickCartma, hogy doktorelöl-hátulnak köszönhető a halászi híd, egyedül és kizárólag! egyébként meg annak mi köze Mosonmagyaróvárhoz??? mert a Szigetközről is lehetett volna írni (Darnózselin végre felújították az utat, elkészült a kerékpár út), vagy ritkult a közlekedés Rajka - Hegyeshalom között.

  Más ellenzéki városban is járt miniszter energiatakarékos izzókat cserélni nyugdíjasoknál, hatalmas médianyilvánosság előtt. És pont egy újságíró hisztizik, hogy nagy a csinnadratta: ne menjen ki, ne tudósítsanak olyan eseményről, ami nem tart számot közérdeklődésre.”
 • 33. 01010 2010. január 04. 21:43
  „32" a közútkezelő kezeli a Kormány ( a minisztérium ) szégyene h csak most adtak rá keretet
  Közeleg a választás...”
 • 32. KoPi 2010. január 04. 20:01
  „RickCartman
  A halászi hidat a magyar állam fizeti a mindnyájunk által fizetett adóból.Vagyis mi dobtuk össze, mindnyájan, civac, Te, én és mindenki. Ez régi adóssága a közútkezelőnek, amivel nem kellett volna éveket várni. A képviselőnek nem az a dolga, hogy pénzt szerezzen, hanem az, hogy a parlamentben a törvények megalkotásakor gondoskodjon az állam normális működéséről. Azonban a jelenlegi vezetés és a képviselő asszony által is jegyzett árt az országot gazdasági válságba, a gazdaságot a pusztulás szélére sodorta, miközben a klientúra bankszámláját jó zsírosra hizlalta. Ez az igazság kedves RickCartman, akár tetszik, akár nem.”
 • 31. RickCartman 2010. január 04. 19:45
  „civac, és kopi bajtársak, a halászi híd megépítésére ki szerzett pénzt? vajon ti dobtátok össze?tessék utánajárni a dolgoknak...”
 • 30. KoPi 2010. január 04. 19:19
  „civac:
  Na végre egy értelmes hozzászólás, egyébként meg jól teszi a moderátor, ha "kiirtja" az ide nem illő szövegeket.”
 • 29. civac 2010. január 04. 19:10
  „hát azért nem csak a város vezetését kellett volna megemlíteni a "sikerek" elintézőjeként, hanem a nagyszerű lobbista, kormánypárti képviselő-asszonyt is; ha már fikázzák a politikusok munkáját, akkor az elől-hátul doktort is említsék meg - így a választások előtt”
 • 28. Griffin 2010. január 04. 10:20
  „hát az ilyenek ebben lelik örömüket, már lemaradtak arról a korszakról, hogy "gyere ki a művház elé", így itt rendezik személyes ügyeiket. nagyon helyes a moderátortól, hogy kiszórja ezeket a méltatlan kommenteket, nem ide való egyik sem!”
 • 27. hablaty 2010. január 03. 20:59
  „Jól elvagytok vazzze!-))))”
 • 26. Japo 2010. január 03. 20:30
  „moderálva személyeskedő”
 • 25. Rbar 2010. január 03. 20:25
  „moderálva off”
 • 24. Japo 2010. január 03. 17:52
  „Rbar! Az még érdekelne,hogy amiket írtál azt kinek címezted? Nekem vagy annak akit gonoltál a név mögé. Ez fontos lehet annak akit fikáztál és így még kellemetlenebb a dolog neked.”
 • 23. Japo 2010. január 03. 11:19
  „moderálva”
 • 22. pancser 2010. január 02. 21:45
  „Minek ilyen hangnemben egymást fikázni? Egyetlen fillért sem egyiknek sem, éljenek ahogy tudnak. A város költségvetését súlyosan terhelik a tv, újságok, ilyen-olyan egyesületek, magukat költőnek, festőknek képzelők, mindenféle kitalált egyesület, nemzeti kisebbségek meg még ki tudja milyen pénzkunyerálások. Szívesen mondanám mindegyiknek nincs forint, mindenki reklámozza tudását a saját költségén. Szívesen vennék olyan városvezetést aki nemet tud mondani minden ilyen jellegű kérésnek!”
 • 21. Mérnök 2010. január 02. 19:35
  „De nagy vagy! Így már világos hogy ki az! A suzuki piros volt ugye? Egyértelmű hogy sértette az első hsz azon része amiben városi tv-nek merte valaki nevezni a máski televíziót. Így még szánalmasabb.”
 • 20. Rbar 2010. január 02. 19:18
  „moderálva”
 • 19. Mérnök 2010. január 02. 19:11
  „moderálva”
 • 18. Tanko 2010. január 02. 19:01
  „moderálva”
 • 17. Japo 2010. január 02. 16:35
  „moderálva”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedi látványosság lehet a pálinkafőzde

Néhány éve írtunk a tervekről, miszerint Héderváron pálinkafőzde és múzeum kialakítását tervezi a… Tovább olvasom