Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Szilárd burkolatú utak Károlyházán

Károlyházán nagyon rosszak az utak, végére a község útjainak nagy része szilárd burkolatot kap.
A károlyházi önkormányzat az oktatási-nevelési és az egészségügyi intézményeket társulásban működteti Kimlével. Bár sokak számára fájdalmas, hogy nincsenek önálló intézményeik, Szép Károly polgármester úgy véli: a jó megállapodások előnyösek a község számára, hiszen túllépve a kezdeti nehézségeken, most kezdik igazán érezni a társulások előnyeit. A körjegyzőség viszont túlterhelt, egyre több a feladat, ezért újra kellene gondolni a dolgozói létszámot.

Károlyházán nagyon rosszak az utak. Mivel egyelőre nem találtak megfelelő pályázati forrást, a rendelkezésre álló önrész mellé hosszú lejáratú hitelt vettek fel, és mintegy húszmillió forintból szeptember végéig két utca kivételével belterületi útjaikat szilárd burkolattal látják el. A településvezető szerint a mai világban nagy szó, ha hitelképes egy önkormányzat, sőt, hosszú távon látják a törlesztés forrásait is.
A képviselő-testület örömére egyre több az új betelepülő, folyamatosan épülnek házak a Hársfa utcában.

Alacsonyak a telekárak, biztosítottak a nyugodt élet feltételei, viszont nincs munkalehetőség a településen. Jó a falu megközelíthetősége, és az önkormányzat az iparűzésin kívül más adót nem vet ki a vállalkozásokra, ám az is igaz, hogy az ipar telepítésére alkalmas területek magánkézben vannak. Ez két-három beruházást is meghiúsított az elmúlt években. Egyelőre nincs előrelépés a szélkerékprojektben sem. Egy cég 13 szélerőművet szeretne létesíteni a falu határában, ám a beruházáshoz szükséges terület egy része állami tulajdonú. Az engedélyek beszerzése azonban már egy éve hátráltatja a tervet.

A községben elvégezték a polgármesteri hivatal irodáját, az orvosi rendelőt, a könyvtárat és a dísztermet magába foglaló épületkomplexum szigetelését és külső tatarozását. A közösségi élet színtereként is működő létesítmény ad otthont a citerazenekarnak és a húsztagú Károlyházi Dalkörnek, amelynek a polgármester is tagja. A 15 tagú gyermek-néptánccsoport is ott próbál. A 3000 kötetes könyvtár, amelyet elsősorban a fiatalok látogatnak, hetente kétszer tart nyitva, ingyenes internet-hozzáféréssel.

A jól működő egyesületeik számára létrehoztak egy közalapítványt. A kuratórium tagjai döntenek a különböző civil szervezetek támogatásának mértékéről. A polgárőrség aktívan segíti a rendőrség munkáját, s hamarosan működni kezd egy 8–10 fős tűzoltóraj is. Minden felszerelést megvásároltak már, sőt, minimális összegért vettek egy osztrák buszt is, amit a magas költségek miatt nem tudnak üzembe helyezni. A lakosság közel egyharmada versenyszerűen sportol, a férfi és a női labdarúgócsapat és a tekézők is eredményesen szerepeltek a bajnokságokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alsó-Szigetközt felülről pótolták

A felső-szigetközi mentett oldali rendszerből átvezetett vízzel töltötték fel a… Tovább olvasom