Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Szigorúan szervezett lelki közösségek

Mosonmagyaróváron és környékén több kisegyháznak is vannak hívei: közös a Jehova Tanúi, s a Hit Gyülekezete híveiben, hogy általában családok vesznek részt az összejöveteleiken.

Régiónkban is jelen vannak és terjeszkednek a kisegyházak
Napjaink jelensége, hogy a sok évszázados történelmi egyházak mellett a kis egyházak is egyre több hívet tudnak maguk mellé állítani.
 
Tagokat toboroznak
A Jehova Tanúi gyakran járják a házakat, tagokat toboroznak. A Lajta partján százötvenen tagjai az összetartást hirdető, de a politikát és a vért elutasító szerveződésnek. Az 1881-ben alapított vallási mozgalom szigorúan szervezett közösségének tagjai nem fognak fegyvert, nem tesznek esküt, s semmilyen állami és világi hatalmat nem ismernek el maguk felett.
Politikai választáson nem vesznek részt, s csak a saját egyházukbelivel kötött házasságot ismerik el. Nagy súlyt fektetnek a missziós munkára, tulajdonképpen ezt tekintik istentiszteletnek. Kettesével látogatják a házakat, tagokat toboroznak. Számuk öt-hatezer körül mozog hazánkban. Érdekesség, hogy a jehovások nem fogadnak el transzfúziót, még ha az az életüket mentené is meg.

„Elfogadják hitünket"
A mosonmagyaróvári Timku János is a vallási mozgalom tagja.
– A Lajta partján és környékén 140–150 tagunk van – mondta Timku János.
– Évente 5–10 emberrel bővül a létszámunk. Egyházunk jelenleg egy bérelt helyen tartja gyülekezeteit. Itt a felelős férfiak tanítják a megjelenteket. Általában családok járnak ide. Szeretnénk egy saját helyet magunknak, ehhez az előkészítő munkák már megkezdődtek. A Jehova Tanúira jellemző az összetartás: ez meg mutatkozott a New York-i terrortámadás vagy az ukrajnai árvízkor végzett karitatív tevékenységünk során. A politikát elkerüljük, választani sem megyünk el. Eddig szerencsére nem akadt olyan párt, aki minket akart volna maga mellé állítani. Elfogadják és tolerálják elveinket. A semlegességet fontosnak tartjuk, persze a mindenkori államhatalomnak alárendeljük magunkat: adót fizetünk, s bűntelenül próbálunk élni. Munkahelyeinken mindenki ismeri – mivel nyilvánvalóvá tesszük – vallási meggyőződésünket. A munkahelyi környezetem elfogadja hitemet. A transzfúzió elutasításáról elmondhatom: ma már létezik egy kórházi összekötő bizottság, akik folyamatosan kapcsolatban állnak hivatalunkkal, s intézkednek, ha hasonló jellegű probléma merül fel. Vannak orvosok, akik szívesen műtenek Jehova Tanúi vallású embert, mert felfogásuk e tekintetben egyezik a miénkkel – mutatta be vallását Timku János.

Megtérés után
A Hit Gyülekezete fiatal egyház: 1978-ban teológushallgatók alapították. Céljuk a Szentírás mind jobb megismerése és az abban leírt dinamikus keresztényi élet megvalósítása. Elítélik a faji és etnikai, valamint a vallási diszkriminációt. Bár mára országosan negyvenezer tagot számlálnak, Mosonmagyaróvár környékén csak 5–6 család tagja a „hiteseknek". Sokáig a Lajta partján tartották összejöveteleiket, de egy ideje hetente egyszer Győrbe járnak. Az ottani, körülbelül kétszáz fős gyülekezettel együtt imádkoznak. A Hit Gyülekezeteinek egy mosonmagyaróvári, névtelenséget kérő tagja vallja: élőbb a vallásuk a többinél, s az élő Isten tiszteletével elnyerik majd az üdvösséget. Úgy gondolja, a megtérés után gondolkodásmódja megváltozott, megértette az isteni teremtést. Úgy él, mint más ember – dolgozik, gyermeket nevel –, mégis úgy érzi: az emberi lélek megváltozik a megtérés után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenet és humánpolitika

Az eldurvult kampány miatt mélységes megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot a Magyar… Tovább olvasom