Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Szigorúan büntetik a szabálytalan motorosokat

Mosonmagyaróvár - A kétnapos, országos, motorosokat ellenőrző akció Mosonmagyaróvár környékén egész nyáron folytatódik a közelmúlt tragikus balesetei okán. Az önkormányzati frakcióvezetők levelet írtak a rendőrkapitánynak, aki ígéri: a szabálytalankodók súlyos szankciókra számíthatnak.

˝SAFERide˝ az elnevezése annak a tegnap kezdődött kétnapos közlekedésbiztonsági akciónak, aminek keretében a motorosokat ellenőrzik az ország útjain. Az átfogó általános közúti ellenőrzésre a motorosok szabályszegéseinek nagy száma, az általuk okozott vagy elszenvedett balesetek többségének súlyos és gyakran halálos kimenetele miatt van szükség.

Tavaly 131 motorkerékpáros vesztette életét hazánkban közlekedési balesetben, míg idén június közepéig ugyanilyen okból harminchatan haltak meg.

Az országos akció keretében a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai is fokozottan ellenőrzik a kétkerekűekkel közlekedőket. A városban szomorú aktualitást adnak az elmúlt napok tragédiái, amikor két ízben is emberéletet követelt a motorozás. A zebrán történt halálos gázolás miatt pedig az önkormányzat frakcióinak vezetői közös levélben fordultak a kapitányságvezetőhöz a közlekedésbiztonság javítása érdekében. A csupasz számok alapján a mosonmagyaróvári térség baleseti statisztikája kedvezőbb a tavalyinál: míg tavaly idáig három halálos baleset történt, addig idén június közepéig egy sem, majd sajnálatos módon négy napon belül kettő is. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma is csaknem a felére esett vissza, tizenkettő történt eddig.

Razzia: A kétkerekűek fokozott ellenőrzésével próbálják elejét venni a baleseteknek.
Razzia: A kétkerekűek fokozott ellenőrzésével próbálják elejét venni a baleseteknek.

Tekintettel az elmúlt időszak szomorú eseményeire, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a kétnapos országos akciót követően egészen a szezon végéig fokozottan ellenőrzi a motorosokat – jelentette be Csokán Csaba alezredes. A kapitányságvezető a Kisalföldnek elmondta: a rendőrök a motorosok által kedvelt útvonalakon, csomópontokban figyelik a kétkerekűeket. A traffipax mellett több motoros rendőr is lesz a városban. A razziák során a közlekedés mellett különös figyelmet szentelnek a bukósisak használatára, a motor állapotára, papírjaira és a megfelelő kategóriára szóló vezetői engedély meglétére. Az ellenőrzés kiterjed a jármű esetleges átalakításainak szabályosságára, a rendszám olvashatóságára, valamint a gumiabroncsok állapotára is. Szeretnék kiszűrni továbbá a városban nagy felháborodást keltő ˝egykerekezőket˝ is.

Az alezredes hangsúlyozta: a szabálytalankodókkal szemben a lehető legnagyobb szigorral járnak el. A jogszabályi keret lehetőséget teremt a vezetői engedély bevonására is, s ahol lehet, élni fognak ezzel. A további balesetek megelőzése érdekében a rendőrség a közeljövőben szakemberek segítségével vezetéstechnikai gyakorlatot is szervez a környék motorosainak.


Nem volt jogosítványa

A június közepén a Szent István király úton fiatalasszonyt elgázoló 19 éves fiatalember nem rendelkezett vezetői engedéllyel arra a kategóriájú motorra, amit vezetett. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság soron kívül folytatja le a szabálysértési eljárást a motorossal szemben engedély nélküli vezetés miatt. Ilyen esetekben legfeljebb 100 ezer forintos pénzbírság és egy év vezetéstől eltiltás szabható ki. Dr. Csokán Csaba hangsúlyozta: a fiatalember kellően súlyos szankcióra számíthat a szabálysértésért. Emellett természetesen folyik a vizsgálat a baleset ügyében is, ennek a nyomozását a továbbiakban a megyei rendőr-főkapitányság végzi szakértők bevonásával.

Olvasóink írták

 • 6. Imcsi 2009. június 26. 18:11
  „Leginkább akkor, ha halmozódnak a kihágások: gyorshajtás, jogosítvány hiánya, előzési tilalom stb!”
 • 5. RickCartman 2009. június 26. 17:04
  „Nem lehetne örökre elvenni a jogsiját? Ezeknél a baleseteknél a "gondatlanságből elkövetett"enyhítő körülmény fel sem merülhet!120-al lakott területen száguldva ember ölni nem lehet csak úgy véletlenül, jaj, elnézést, megbántam, bocsi-bocsi-bocsika, pénzbirségot apuci leperkálja, aztán folyt.köv....”
 • 4. invektus 2009. június 26. 15:42
  „naná NAK IGAZA VAN !!!!!!!!!!!!”
 • 3. bugriskin 2009. június 26. 13:14
  „A fehérgalléros bűnözők nem járnak motorokkal! Azokat nem merik macerálni!

  !”
 • 2. naná 2009. június 26. 07:38
  „Valaki árulja el nekem, találkozott már száguldozó chopperrel? Én még soha, Ők "végig pöfögnek" a városon, és mindenki tátott szájjal bámulja Őket, köztük én is!!! Nem rájuk kellene figyelni.... Gyorsasági és crossmotrok... A baj azokkal kezdődik és végződik is! Rájuk tessék odafigyelni Tisztelt Hatóság!!!!”
 • 1. juhi 2009. június 25. 20:48
  „Szeretném felhívni mind a rendőrök, mind a motorosok figyelmét arra a KRESZ előírásra, miszerint a motoron nappal és lakott területen belül is kötelező a tompított világítás használata !! A rendőrök legalább annyira nem ellenőrzik ezt, mint az autósok vetetés közbeni mobilozását !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenebéd a nyárra háromszáz gyereknek

Mosonmagyaróvár - A nyári szünidőben közel háromszáz diák étkezhet ingyenesen az önkormányzat… Tovább olvasom