Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Szigorú szabályozás vonatkozik a magyar cégekre Ausztriában

Habár a szabad szolgáltatásnyújtást az uniós előírások garantálják, indokolt esetben a tagállamok adminisztrációs előírások teljesítését követelhetik. Így van ez Ausztriában is. Aki a szigorú osztrák előírásokat nem tartja be, minimum 5000 eurós büntetésre számíthat.
A magyar cégek külföldi tevékenységének pontos felté-
telei uniós tagállamonként változnak. Ám magukban foglalhatják a szolgáltatásnyújtás bejelentését, egyes szakmák esetén a hazai képesítés igazolását vagy adóhatósági bejelentkezést.

Ausztria a szabályozott szakmák tekintetében a szolgáltatások megkezdését szigorú feltételekhez köti. Számos országban elég, ha rendelkezik a vállalkozó európai közösségi adószámmal vagy megbízási szerződéssel, ám Ausztria kivétel ezalól. Ezért téves, hogy ott a szolgáltatásnyújtáshoz elegendő egy európai közösségi adószám és egy megbízási szerződés.

Ausztriában 2011. május 1. óta mintegy 80 foglalkozás (például az építőiparban vagy a vendéglátásban) úgynevezett szabályozott tevékenységnek számít, tehát ha egy cégnek nincs Ausztriában telephelye vagy fióktelepe, az osztrák államtól engedélyt kell kérnie a munkavégzéshez, illetve a vállalkozás által végzendő szolgáltatás megkezdéséhez – tudtuk meg dr. Kiss Krisztián ügyvédtől.

– Rengeteg papírt kell beszerezni, és persze mindent hiteles német fordításban. Szükség van a cégadatokra, munkaszerződésre, munkabér-kifizetés igazolására, igazolásra a magyar kamarai regisztrációról és ki kell tölteni az OEP A1-es nyomtatványát. A munkavégzés megkezdése előtt az osztrák gazdasági minisztérium honlapján lévő formanyomtatványt kell kitölteni és benyújtani, illetve az osztrák pénzügyminisztériumban regisztrálni kell a munkavállalót – sorolja a tudnivalókat dr. Kiss Krisztián.

Tovább bonyolódik az adminisztráció, amennyiben a magyar cég magánszemély részére teljesít szolgáltatást. Ez esetben ugyanis, ha a szolgáltatásnyújtás teljesítési helyének a megrendelő tagállama minősül, a szolgáltatást nyújtó vállalkozásnak be kell jelentkeznie az adott ország adóhatóságánál, helyi adószámot kell kérnie, és a számlát a helyi előírások szerint (adómérték, számlázási szabályok stb.) kell kiállítania.
Dr. Kiss Krisztián elmondta: az ügyintézés az engedély kiadásáig két-négy hónapig tart, úgyhogy érdemes időben elkezdeni az engedélyeztetési folyamatot. Bizonyos tevékenységekre regisztrációs díjat kell fizetni, ez az összeg 20–70 euró között mozog. A magyar kamarai regisztráció, mely egyébként is kötelező, 5080 forint, és erről az igazolás még egyszer ennyi. Ehhez jönnek még a fordítási díjak. A kiadott engedély érvényességi ideje pedig maximum egy év.

Fontos tudni azt is, hogy a magyar cég munkavállalóira az osztrák munkajogi szabályok vonatkoznak, mialatt ott dolgoznak. Így például az osztrák bérminimumot kell kifizetni a magyar munkásnak is, illetve az osztrák munkaügyi, munkavédelmi szabályokat kell betartani.

Több információ
További információk az osztrák gazdasági minisztérium honlapján vagy dr. Kiss Krisztiánnál, aki a Flesch Károly Kulturális Központ FIÓK klubjában szerdán és pénteken tart jogsegélyszolgálatot.


Olvasóink írták

  • 1. menyus76 2012. szeptember 18. 06:56
    „ez mind szép és jó de a köcsög osztrákok meg ide hozzák a cégeket és állandóan ki bújnak minden kötelezettség alól.önekik mindent lehet nekünk meg semmit szarházi világ ez .mert mi magyarok talpnyalók vagyunk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül az út a kompkikötőhöz

Már elkezdődött az útépítés Dunaremetén és Lipóton is azokon a szakaszokon, melyek a várhatóan jövő… Tovább olvasom