Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Szigorú ellenőrzések mindenütt

Egy hetet töltött Izraelben Horváth Csaba alezredes a Nemzetközi Rendőr Szervezet (IPA) szervezésében.
A Nemzetközi Rendőr Szervezet (IPA) szervezésében rendőrökkel és ügyészekkel közösen egy hetet töltött Izraelben Horváth Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője a közelmúltban. A csoport nem csupán Tel-Aviv és Jeruzsálem kulturális és történelmi emlékeiben gyönyörködött, hanem szakmai és biztonsági szempontból is ismerkedtek a közel-keleti állammal. Még a rendvédelmi szervek tagjaiból álló csoport sem úszta meg a szigorú ellenőrzést az izraeli légitársaság gépére való felszállás előtt. Mindenkit tételesen átvizsgáltak és kikérdeztek az utazásáról.

– A Ben Gurion repülőtérről a tizenöt kilométerre lévő Tel-Avivba vittek bennünket vendéglátóink – kezdi az útibeszámolót Horváth Csaba. – Izrael egy rendkívül modern, folyamatosan fejlődő állam. Az egész országot behálózó sztrádákon és közutakon egyetlen kátyúval sem találkoztunk.

– Megdöbbentő volt a jeruzsálemi holokausztmúzeum, ami a második világháborúban meggyilkolt zsidóknak állít emléket. A múzeum egy részében külön foglalkozik a magyarországi zsidósággal. Emlékezetes élményt nyújtott Jeruzsálem óvárosa is, ahol egy viszonylag kis területen több vallás fér meg egymás mellett.

– Meglepő volt az a nyugalom, amit Tel-Avivban és Jeruzsálemben is tapasztaltunk. Az utcákon éjszaka is pezsgő élet zajlott, mindenki teljes biztonságban érezhette magát. Ennek azonban megvan az ára: a szigorú ellenőrzések mindenütt. Az üzletekbe és szórakozóhelyekre csak a tételes ellenőrzést: csomagátvizsgálást és motozást követően lehet bemenni. Ezt a munkát azonban nem rendőrök, hanem magán biztonsági cégek végzik. Nincs fokozott rendőri jelenlét az utcákon.

– A múzeumokban, üzletekben is számos fegyveressel találkoztunk. Ennek oka, hogy Izraelben nőknek és férfiaknak egyaránt kötelező a sorkatonai szolgálat. Ez idő alatt mindenhová – még eltávozásukkor is – magukkal kell hordaniuk lőfegyverüket. Meglepő volt számunkra az is, hogy az iskolai kiránduláson lévő diákok csoportját felfegyverzett tanárok kísérték – mondja Horváth Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerések az utánpótlás-nevelésért

A jánossomorjai önkormányzat legutóbbi ülésén a városatyák két sportszakember munkáját jutalommal… Tovább olvasom