Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Szigorítások az élő állatok szállításában

Az új uniós rendelet lényege, hogy a lehető legkíméletesebb módon szabad csak nagy távolságra élő haszonállatokat szállítani.
Évente közel ötvenezer kamion halad keresztül hazánkon, ami Közép-Kelet-Európából az unió vágóhídjaira szállít élő állatot.

Szomjasak, sérültek

Az északnyugati régióban a rajkai határátkelő a leginkább érintett ezen a téren. A főként Lengyelországból és Litvániából érkező és Olaszországba tartó kamionok Csehországon, Szlovákián, Magyarországon és Szlovénián keresztül jutnak el céljukhoz. Ezek az utak elérhetik a nyolcvan-, kilencvenórás időtartamot is. Az állatok, mire hazánkba érnek, rendkívül rossz állapotban vannak: kimerültek, szomjasak, és sokan súlyosan megsérülnek, tehát mindenképpen aktuális lenne az etetés és itatás.

A Lengyelországból érkező szállítmányok jelentős része Rajkánál lép be Magyarországra. A határátkelő fejlesztésénél különös figyelmet fordítottak az állatvédelmi előírásokra és az átkelőtől néhány kilométerre, Bezenyénél már hosszú ideje működik egy itatóállomás is. Ellentétben Vámosszabadival, ahol a mai napig nincsenek meg ezek a szükséges feltételek, ennek ellenére az illetékes minisztérium állat-egészségügyi főosztálya nem vonta meg az állatokra vonatkozó tranzitengedélyt az átkelőtől (Kisalföld, 2002. november 22.).

Csak kíméletesen

A napokban léptek életbe az élőállat-szállítás szigorúbb szabályai az Európai Unióban. Az új előírásokra azért volt szükség, mert évente juhok, lovak, sertések ezrei pusztulnak el a gyakran napokig tartó út alatt. Az új uniós rendelet lényege, hogy a lehető legkíméletesebb módon szabad csak nagy távolságra élő haszonállatokat szállítani.
Dr. Szabó Tamás megyei főállatorvos a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az Európai Unió tanácsi rendelete módosította az élő állatok szállításával kapcsolatos előírásokat. A január 5-től hatályos új szabályozás a szállított állatok védelmével és kíméletével kapcsolatosan is tartalmaz szigorításokat. Ezek lényege, hogy javuljanak a szállítások körülményei, különösen az úgynevezett távolsági – nyolc órán túli – szállítások esetében. Szigorodtak a járművekkel kapcsolatos előírások, mint például a megfelelő hőmérséklet, szellőzés biztosítása, ezek dokumentálása, az adatok rögzítése a visszakövethetőség érdekében. A járművezetőknek – mint a szállítás során felelős személyeknek – alapvető állatvédelmi képzettséggel kell rendelkezniük, ehhez el kell végezniük a szükséges tanfolyamokat.

Mobil ellenőrző csoportok

Dr. Szabó Tamás elmondta: a hatósági állatorvosi szolgálat az élő állatok szállításának körülményeit minden szállítás esetében mind a feladás, mind az érkeztetés esetében ellenőrzi. A tagországok közötti szállítások esetében az illetékes hatósági állatorvosok számítógépes rendszeren keresztül tájékoztatják egymást a szállítmányok minden jellemző adatáról, kiemelten kezelve az állatjóléti és járványtani adatokat. Ezek az adatok az élelmiszer-láncbiztonsághoz nélkülözhetetlen visszakövethetőséghez is szükségesek.

A hazánkon áthaladó szállítmányok esetében az uniós belső határokon állat-egészségügyi ellenőrzés nincs. A hatósági állatorvosi szolgálat szoros együttműködésben a vám- és pénzügyőrséggel úgynevezett mobil ellenőrzéseket végez a szállított állatok védelme érdekében. Ennek lényege, hogy havonta több alkalommal a jellemzően élő állatok szállítására használt főútvonalak mentén hatósági állatorvos jelenlétében a pénzügyőrség munkatársai megállítják a szállítmányokat, és kimondottan az állatok szállításával összefüggő közös ellenőrzést végeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghússzorozódtak nálunk a vízi ácsok

Száz évvel kipusztulása után az első szigetközi hódok 1990 körül jelentek meg, Ausztriából érkeztek – Szlovákián keresztül – a Dunán az árvízzel.
Nyugati szomszédunknál egyébként 1976 és 1988 között az eurázsiai hód három alfaját telepítették vissza: a skandináv, a belorusz és a voronyezsi típust. Rajtuk kívül Ausztriába Bajorországból elbai hódok is kerültek. Tovább olvasom