Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Szigetközi táncok észt földön

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a mosonmagyaróvári Lajta néptáncegyüttes nemrégiben Észtországban adott ízelítőt hazánk kultúrájából.
(illusztráció)
A mosonmagyaróvári Lajta néptáncegyüttes négy gyermekcsoportjának legjobbjai, illetve a felnőttkar tagjai a közelmúltban Észtországban vendégszerepeltek. A lajtások a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezésében utazhattak a tallinni skanzenben rendezett Magyar Hetekre, ahol nagy sikerrel mutatták be szűkebb régiónk kultúráját, népi hagyományait.
A Magyar Hetek keretében a szentendreiek egy kiállítást vittek magukkal, mellyel hazánk gyermekvilágát szemléltették. Ehhez párosult programként a gyermekjáték-készítő foglalkozás és az élő kézműves-bemutató, ahol szinte minden fellelhető anyagból, így agyagból, gyapjúból, csuhéból, rongyból készültek szebbnél szebb alkotások. A Lajta néptáncegyüttes mindezt kiegészítve a gyermekkortól a felnőtté válás időszakáig adott elő népi játékokat és táncokat. A pünkösdölés, cséphadarás és méta mellett szigetközi és rábaközi táncok szerepeltek a repertoárban.
Hazánk és „kishazánk" kultúrájának kis szelete nagy tetszést aratott Észtországban. A háromnapos program százakat csalogatott ki a tallinni skanzenbe. Az észtek érdeklődőek, nyitottak voltak kultúránk iránt, örömmel álltak be a játékba és csatlakoztak a kézműves-foglalkozásokhoz is.
A magyar delegáció útját a Magyar Kulturális Örökség Minisztériumán kívül számos cég támogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvay István a Fidesz polgármesterjelöltje

A Fidesz Mosonmagyaróváron dr. Árvay István ügyvédet, a Lakásbérlők és Tulajdonosok Egyesülete… Tovább olvasom