Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Szigetközi regionális kutatóközpont épül

Stabilizálódhat a mosonmagyaróvári egyetemi kar anyagi helyzete.
Dr. Ördög Vince
Kétszáznyolcvankét első évfolyamos hallgatóval 287. tanévét kezdi ma a mosonmagyaróvári egyetemi kar. Dr. Ördög Vince, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának dékánja szerint fennmaradásukhoz elengedhetetlen a képzésben a változatosság, a jelen helyzethez való alkalmazkodás és az optimista előretekintés.

– Az elsős hallgatók létszáma nem számottevő mértékben ugyan, de mintegy tíz százalékkal csökkent az előző időszakhoz képest – mondta érdeklődésünkre dr. Ördög Vince. – Az idei tanévben azonban lényegi változás, hogy a különféle szakok széles választékát tudjuk kínálni a hallgatóknak. Korábban csupán az ötéves általános agrármérnök szak működött, majd később ehhez jött a gazdasági és az élelmiszer-minőségbiztosító agrármérnöki képzés. A meglévő három szak mellett – a bolognai folyamat eredményeként – az idei tanévben megindítottuk két új BSc- (alap)képzést, élelmiszer-, illetve mezőgazdasági mérnök szakon. Lehetőségünk van továbbá a növénytermesztő és az állattenyésztő mérnöki alapképzés indítására is.

További két szakunk – a környezetgazdálkodási, illetve gazdaság- és vidékfejlesztő mérnök – akkreditálása még folyik, ám terveink szerint a következő tanévben ezeket is elindíthatjuk. Az idei legfontosabb feladatok egyike a mesterszakok akkreditációs anyagának elkészítése. Ebben nagy előnyt jelent, hogy Óvár országos viszonylatban a minősített oktatók arányát tekintve az elsők között helyezkedik el.

– Milyen bővítések várhatók a tavalyi szűk esztendő után?

– A tervezett szigetközi regionális kutatóközpont biztosan megépül a közeljövőben. Az összességében 230 millió forintos beruházáshoz pályázaton nyert forrást a kar.

A tervek szerint a Magyar Tudományos Akadémia szigetközi munkacsoportja őszi mosonmagyaróvári ülésén a környezetvédelmi miniszter teszi le az épület alapkövét és a jövő év végére elkészül a központ. Ebben a tanévben megkezdődik a Lucsony utcai épület felújítása is.
– Hogyan stabilizálódhat a kar anyagi helyzete?

– Alapos elemzést készítettünk kiadásainkról. Ebből kiderült, hogy az üzemfenntartási és dologi költségeink 2002-től összességében nem emelkedtek, sőt, mintegy öt százalékkal csökkentek. Ezek mára csaknem 440 milliót tesznek ki évente. Ezzel szemben míg 2002-ben a munkabérekre 600 milliót fizettünk ki, jelenleg 820 millióra rúgnak az ilyen jellegű kiadásaink. A bejelentett létszámleépítések várhatóan mintegy 100 milliós megtakarítást jelentenek e téren. Emellett a Nyugat-Magyarországi Egyetem jövő évi költségvetése az előzetes hírek szerint körülbelül tíz százalékkal nő. Ez mintegy 80 milliós többletet jelent Óvárnak. Mindennek köszönhetően stabilizálódik a kar anyagi helyzete a ma induló tanévben – hangsúlyozta a dékán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kenuzó vendégek a Szigetközben

Egyre több a vendég, s egyre több az idegenforgalomból származó adóbevétel a Szigetközben. Tovább olvasom