Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Szigetköz: Pályázati pénz a fákra

Szigetköz - Az ország legöregebb fája – melynek egyetlen élő ágát egy tartógúla támasztja Héderváron – megúszta az utóbbi idők viharait. A hetvenöt éves dunaremetei platánsort többször megtépázta a szél, még vis maior forrást is nyertek a helyreállításra, Lipót a védett gesztenyesorát pótolná.
„Tavasszal jártak itt a fővárosi cég munkatársai, akik statikai megerősítést végeztek, az ügyvezető pedig folyamatosan vizsgálja az Árpád-fa állapotát" – mondta a Kisalföldnek Juhász József hédervári polgármester. „Szerencsénk volt, az elmúlt időszak jégveréséből nem kapott településünk, az erős szelet és az esőt pedig – köszönhetően a szakemberek munkájának – átvészelte a kocsányos tölgy."

Amint arról korábban beszámoltunk, az ország legöregebb fája egy tavaly tavaszi vihar következtében tört derékba: az összefogásnak köszönhetően egy speciális tartógúla védi egyetlen épen maradt ágát.
Dunaremetén egy több mint hetvenöt éves platánsor „kíséri" a faluból a hajóállomás felé vezető utat.

Megtépázva: Az ország legöregebb fáját tavaly törte derékba az erős szél.
Megtépázva: Az ország legöregebb fáját tavaly törte derékba az erős szél.


A vihar azonban tavaly nyáron megtépázta a falu egyik büszkeségét. Marovics Géza polgármester elmondta: közel egymillió forintos vis maior keretet kaptak akkor a kárelhárításra. A vihar azonban azóta is folyamatosan meggyötri a fákat. „A napokban traktorral húztuk le a fáról a letört, balesetveszélyes ágakat" – mondta. Ősszel várhatóan ritkítaniuk is kell, de a visszapótlásról is gondoskodtak: néhány éve kétszáz csemetét ültettek erre a szakaszra.

Forráshiány miatt háromszor is visszautasították a Darnózseli–Lipót közötti 2,8 kilométer hosszú védett gesztenyesor felújítására – 40 fa pótlására – benyújtott igényüket. „Erre most már pályázni sem lehet. Ennek ellenére a képviselő-testület úgy döntött, hogy minden évben négy-öt fát saját erőből vásárolunk, s ezekkel pótoljuk a hiányzókat. Évente ötször nyírjuk körülöttük a füvet, az atkákat is sikerült kiirtanunk, s a természetvédelmi szakemberek évente kétszer permetezik a fákat" – mondta Tóth Péter lipóti településvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégverés után politikai vihar Papréten

Bezenye - Csontos Antal aláírásgyűjtést kezdeményez az alpolgármester és a képviselő-testület… Tovább olvasom