Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Szigetköz: optimizmus, pesszimizmus, realitás

Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő keddi kistérségi beszámolóján élénk „eszmecsere” alakult ki közte és néhány polgármester között a szigetközi pályázati lehetőségekről, együttműködésről, képviseletről és ígéretekről.

„Saját kezdeményezésemre állok itt most önök előtt" – kezdte a képviselő a „Szigetközi projektek menedzselése és aktualitások" című beszámolóját. A Mosoni-Duna-pályázatokról bővebben már lapunkban is beszélt (Kisalföld, 2007. március 24.), így tájékoztatójából csak két új dolgot emelnénk ki. Egyrészt a szigetközi utak fejlesztését, melyre – állítása szerint – megtörténtek az első lépések. Emellett kijelentette: a Lajta-projekt várhatóan átkerül az interreges pályázatok közé.

Szabó Miklós kistérségi társulási elnök úgy fogalmazott a beszámolóról: „nem vagyok ennyire optimista, hogy a pályázatokból fogunk élni". Arra kérte Tóth Tiborné dr.-t: a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége és a kistérségi pályázat közül utóbbit támogassa a helyi vidékfejlesztési iroda kialakításakor, hisz ez a szervezet – az előbbivel ellentétben – a teljes térséget lefedi. Széles Sándor máriakálnoki polgármester így kezdte: „sem optimista, sem pesszimista nem vagyok: mindössze realista". A szigetközi útpályázattal kapcsolatban elmondta: a mostani tervezet szerint a kistérség területén hét, az egész Szigetközben három és fél kilométer hosszú út felújítására jut támogatás a megyei hatszázmillióból. Ez is csak akkor, ha elfogadja Brüsszel a Nemzeti Fejlesztési Terv II-t. „Ha nem, akkor Szigetköz ebben az évben egyetlen fillér fejlesztési forráshoz sem jut". Széles szerint a Leader-program valóban jó, sok önkormányzati munka fekszik benne, ám még mindig nincs aláírt szerződés, így senki sem tudja megvalósítani elképzeléseit. „Azt szeretnénk, ha minden velünk kapcsolatos ügy itt dőlne el a kistérségben. Ezért arra kérem a képviselő asszonyt, hogy önkormányzatokat érintő parlamenti döntés előtt konzultáljon velünk, ne legyünk a mostani kiszolgáltatott helyzetben." Tóth Tiborné dr. úgy válaszolt: „Mi egy rendszer részei vagyunk. A véleményeiket figyelembe veszem, s közvetítek: a rendszer figyelembevételével."

„Még mindig hiszek az itteni együttműködésben, holott az utóbbi időszak nem erősített meg ebben" – mondta. Szerinte az úthálózat kérdése csak terv, nem eldöntött kérdés. Tóth István alelnök azt kérdezte: az Öreg-Dunát terelték el, akkor a fejlesztések kapcsán miért a Mosoni-Dunáról és a Lajtáról esik szó. Majthényi Tamás halászi településvezető arra emlékeztetett: a képviselő tavaly márciusban azt ígérte, megépül az új halászi híd. Tóth Tiborné úgy reagált: nem azt ígérte, hogy két éven belül megépül, hanem azt, hogy támogatja az ügyet.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős rapsic hálóval próbálta

Szombaton hajnalban a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal földművelésügyi igazgatósága és a győri Előre HTSZ halászati ellenőre Dunaszigetnél, a Gazfűi-csatornán lettek figyelmesek egyvízben lévő rekesztőhálóra. Ezután – lesben állva – a bokorból várták annak gazdáját, aki reggel háromnegyed hét felé meg is érkezett. Tovább olvasom