Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Szigetköz múltja képekben

Szigetköz vallási, szellemi és tárgyi kincsei hamarosan minden régióbeli iskolába eljuthatnak.
Aranymosás
Félmillió forint hiányzik a Timaffy-gyűjtemény – kiegészítve más szigetközi anyagokkal – „interaktívvá tételéhez": az anyagot általános iskolákba is eljuttatnánk. A Kisalföld sorozatot indít a Szigetköz-kutató képeiből, melyhez olvasóink történetét, anyagait is várjuk.

Szigetköz vallási, szellemi és tárgyi kincsei hamarosan minden régióbeli iskolába eljuthatnak: dr. Timaffy László pótolhatatlan anyagot gyűjtött össze élete során. Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör elnöke Timaffy László özvegyétől, Edit nénitől kérte „kölcsön" az évtizedek során összegyűjtött páratlan szigetközi anyagot.

Megismerni a hagyományt és a múltat

– Ezeket a kincseket – más szigetközi anyagokkal együtt – először egy CD-re szeretnénk összegyűjteni – kezdte Fűzfa Zoltán. – Több mint ezer fotó áll a rendelkezésünkre, köztük régi és újabb képek: mindegyik Szigetközzel kapcsolatos. Az elkészült anyagból kiállításokat és előadásokat tartanánk, s mindenki megismerhetné a tájegység hagyományait, múltját és jelenét.

Történeteket várunk

Lapunk Timaffy-sorozatába az olvasóinkat is bevonnánk: akik felismerik magukat vagy valamelyik családtagjukat a régi felvételeken, s szívesen mesélnének ehhez kapcsolódó történetet, kérjük, küldjék be nekünk vagy jelentkezzenek szerkesztőségünkben.
Annyi bizonyos, hogy összetett, rengeteg témát tartalmazó CD készül: rajta lesz az összes szigetközi térkép, s az évtizedek során a dunai ágrendszerek változása is. A települések méretei, légi fotók, sőt, különböző infravörös hőtérképek is letölthetők lesznek. Az 1954-es mellett a 2002-es árvíz képeit is egymás mellé sorakoztatjuk, de az itteni növény- és állatvilág sem marad le a lemezről. Úgy tervezzük, hogy a helyi iskolák ingyen juthatnának hozzá ehhez a CD-hez, bolti forgalomban pedig jelképes összegért árulhatnák. Az interaktív lemez elkészítése csaknem félmillió forintba kerül: Phare-pályázaton próbáltunk pénzt szerezni rá, ám ez nem sikerült. Egyelőre emiatt csúszik a dolog, de remélem, mihamarabb elkészülhet a lemez.

Ősi mesterség a Szigetközben

A Kisalföld a Timaffy-gyűjteményből elsőként a vizek titokzatos vándorait, a szigetközi aranyászokat mutatja be. Apáról fiúra szállt mesterségük, az aranymosás titka, és éppúgy összetartottak, segítették egymást, mint a halászok. Jól ismerték valamennyi partszakaszt, s ha útra keltek, nádból készült sátorban tanyáztak. A Duna mentén a csallóközi és a szigetközi parton az aranymosás az Árpád-kortól kezdve ismeretes: az Alpok palarétegeiből nagyobb mennyiségű kimosott arany ülepedett ki a térségben. A lapátra „ráakadó", fekete alapon csillogó szemekért szorgalmasan kellett dolgozni. Az aranyászat falusi viszonyok között szerény megélhetést biztosított: a felszerelés egyszerű, házi készítésű volt. Legfontosabb eszköze a mosópad, amely enyhén ferde síkban áll. Felületére haránt irányú rovátkolást véstek vagy posztóval, gyapjúkendővel borították.

Az asztal legmagasabb pontjára helyezték az aranytartalmú kavicsos homokot, erre vizet mertek, amely kimosta a hordalék finomabb szemcséit, így az aranyat is. A mosópad rovátkáiban vagy a ráterített posztó szálaiban a finom, apró, de nagy fajsúlyú aranyszemcsék visszamaradtak, leülepedtek, fennakadtak. Ha kellő mennyiségű érc gyűlt össze, az asztalt vagy a felületét borító posztót megfelelő edénybe mosták, majd az ebben felgyülemlő ércport speciális kézi teknőben a szennyező anyagoktól tovább tisztították.

A víz segítségével mechanikusan tisztított aranyport a további szennyeződéstől higany segíts égével választották el: az aranyércszemek a higannyal foncsorrá egyesültek. A foncsorból hevítéssel távolították el a higanyt, visszamaradt a teljesen tiszta aranypor, amelyet a harmincadhivatalok aranybeváltó helyein értékesítettek. A folyamszabályozással azonban az aranyászélet is véget ért. Utóbb próbálkoztak a dunai aranymosás nagyüzemi gépesítésével, ám ez nem bizonyult gazdaságosnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A központi épület tervei

A Szigetközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmánya után már a park központi épületeire is konkrét tervek készülnek. A Rajka mellé elképzelt egyik létesítmény elsősorban a Dunacsúny felé forduló kerékpáros turistákat vonzhatná: látogatóközponttal, étteremmel és kilátótoronnyal. Mosonmagyaróváron és az Alsó-Szigetközben is épülhetne nemzeti parki létesítmény. Tovább olvasom