Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Szigetköz kereszttűzben

Szigetköz - Megnyíltak a frontok, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) és Hegyi Gyula után most Nagy Andornak támadtak a fővárosi zöldek. A megyei politikusok kiállnak a helyi, három fenékküszöbös rehabilitációs megoldás mellett.

A vihar – néhány évnyi szélcsend után – tavaly októberben támadt fel újra, amikor Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő egy Szigetköz-kerekasztalt szervezett a fővárosban. A közös álláspontot képviselő Duna Charta, Védegylet és Reflex – miután levélben figyelmeztette a ˝veszélyekre˝ a minisztert – el sem ment a találkozóra, mondván, ott csak a Szite rehabilitációs javaslatát akarják ˝fényezni˝. Annyit sikerült is elérniük, hogy a térség jövőjéért megfogalmazott állásfoglalást – amit szerettek volna a résztvevőkkel elfogadtatni – ott ˝visszavonták˝. Időközben a Szite három fenékküszöbös szigetközi rehabilitációs javaslatát minden megyei, regionális tanács, közgyűlés, társulás elfogadta.

A megye politikusai – pártállástól függetlenül – is az ügy mellé álltak. Elsőként Hegyi Gyula szocialista EP-képviselőt sikerült aktivizálni az ügyben, aki aztán az első budapesti zöldtámadás után visszavonulót fújt.

Húszéves állóháborúba csöppent, nem ismeri a frontokat, de már látja, hogy sikeresen nem lehet kijönni ebből a harcból – nyilatkozta.

Nehéz szerep: Hegyi Gyula (fekete kabátban) hamar rájött, hogy Szigetköz kapcsán egy állóháborúba csöppent.
Nehéz szerep: Hegyi Gyula (fekete kabátban) hamar rájött, hogy Szigetköz kapcsán egy állóháborúba csöppent.

A két héttel ezelőtti újabb – ezúttal mosonmagyaróvári – Szigetköz-kerekasztalon, amelyen Hegyi már nem is vett részt, a környezetvédelmi miniszter mellett a fideszes Nagy Andor, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke is elismerte, hogy ˝aggódó˝ leveleket kapott a Védegylettől. Hozzátette: nem lehetnek tabukérdések, akár Nagymarosról is lehetne vitát folytatni. Eme mondatát meglovagolva a három zöldszervezet úgy tűnik, ismét a politika mocsarába süllyesztené Szigetköz ügyét. A környezetvédelmi bizottság alelnökeit ugyanis arra szólította fel, hogy elnökük bizottsági meghallgatását kezdeményezzék a nagymarosi gáttal kapcsolatos állásfoglalása miatt. Nagy Andor szerint a Nagymarosra tervezett gát felépítése is szóba jöhet˝ – így értelmezte nyilatkozatát a három zöldszervezet. Nagy Andor ezt visszautasította: inkorrekt támadásként aposztrofálta a történteket, s hangsúlyozta, hogy ˝tevékenyen részt vett a nagymarosi gát elleni tiltakozó megmozdulásokban˝.

A harmadik frontot a Szite ellen nyitották: az ˝aggódó zöldek˝ állításaira a szigetköziek saját honlapjukon válaszoltak. ˝A Szite kategorikusan három gátat akar építeni a Dunába˝ – hangzott el a fővárosiak részéről egy rádióinterjúban. ˝Valóban elég kategorikus a megoldásunk, és ez biztos sokakat zavar, mert nem lehet évi 350 milliót költeni a parttalan kutatásokra az elmúlt közel 20 év után.˝

Érdekesség még ebből az aspektusból, hogy a Duna Charta annak idején hét fenékküszübös megoldást támogatott.

˝Áldott feledékenység˝ – érkezett a válasz. Hangsúlyozzák: a szakértői megoldások 1992 óta folynak, de nincs megoldás, és a mostani javaslatok között sincs műszakilag egzakt javaslat a Szite-megoldáson kívül. Azt is állították róluk: nem klasszikus környezetvédelmi szervezet, mert vízügyi szakemberek erősítik. ˝Ez viszont valóban szégyenletes, hogy vízgazdálkodási kérdésekben vízügyi szakemberek is vannak˝ – válaszolták kissé ironikusan. ˝A szigetközieknek az az érdekük, hogy minél több gát kerüljön a hullámtérbe˝ – hangzott el a fővárosban. ˝A Szite-megoldás a hullámtérbe nem javasol további gátakat, sőt, elbontásokat irányoz elő˝ – írja az egyesület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemészárolta a szomszéd kutyáját Jánossomorján

Megdöbbentő eset történt a minap Jánossomorján: egy férfi konyhakéssel szabályosan lemészárolta… Tovább olvasom