Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szigetköz, a területfejlesztés fehér foltja

Magyar és szlovák idegenforgalmi szakemberek vettek részt azon a halászi konferencián, ahol a térség turisztikai lehetőségeit vitatták meg. A rendezvényen elhangzott: a Szigetközre máig nincs egységes idegenforgalmi koncepció.
Szigetköz
Turisztikai konferenciát szervezett a Phare Magyarország–Szlovákia kisprojektje támogatásával a Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulás Halásziban. Az előzetes programtól eltérően a két országból meghívott államtitkárok nem képviseltették magukat a rendezvényen.


Emelni kell az életszínvonalat


Dr. Csizmazia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke kifejtette: csak komplex kínálattal lehet a Szigetközbe csábítani a vendégeket. A falusi turizmus fejlesztése együtt jár az ott élők életszínvonalának emelésével, ezért a Nemzeti Fejlesztési Terv ezt is célul tűzte ki. Az elnök szerint a jövő útja az ökoszociális piacgazdaság kiépítése. Patyi Elemér, a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a turisztikai fejlesztési elképzelésekről beszélt. Erre a régióra pályázatok útján idén is csak 180 millió forintot osztanak szét.
A fejlesztési terveket a vállalkozókkal közösen szeretnék kidolgozni a szakemberek.
Patyi Elemér elmondta: a szigetközi természeti adottságokat ki kell használni. Véleménye szerint a lovasturizmusnak sincsenek még meg a tárgyi feltételei, pedig sokan foglalkoznak ezzel a turisztikai ággal. A Rába folyó kapcsán az elhanyagoltságot, a szálláshelyek hiányát említette az elnök, azzal együtt, hogy legalább egy tucat kikötőre lenne szükség.

Lesöpört koncepciók

Láng István, a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány kuratóriumának elnöke egy lehetséges nemzeti park idegenforgalmi elképzeléseit ismertette. A természetkímélő, „lágy" turizmus során megteremtődnének a kerékpáros-, a gyalogos-, a horgász-, a vízi és a falusi turizmus feltételei.

A fejlesztés máig fehér folt

Láng István szerint a Szigetközben a területfejlesztés máig fehér foltként szerepel. A kidolgozott koncepciókat a vízpótlás kérdésének megoldatlansága okán lesöprik az asztalról.
Az elképzelések szerint a nemzeti parkban a natúr övezet mellett jelölnék ki a vízi turizmus útvonalát, s az infrastruktúrát az árvízvédelmi töltésen kívül lehetne kiépíteni.

Összefogás hiányában

Tuba Lajos, a csallóközi Fórum Régiófejlesztési Központ képviselőjének véleménye szerint Szlovákiában hiányzik két fontos elem: a szolgáltatások támogatása és a központi, összefogásra serkentő impulzus.

Kapcsolódó cikkek >>

Szigetköz: Eltűnt csónakok nyomában (2003-03-21) >>
Szigetköz: intenzívebb etetés (2003-01-15) >>
Szombaton tetőzik a dunai árhullám (2002-08-09) >>
Súlyos mértékű a vadpusztulás (2002-08-21) >>
A megyei bizottság Soboron tájékozódik (2003-02-23) >>
Ellenzik a Rába-csapolást (2003-02-27) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majthényiek ha összefognak

A közalkalmazotti béremelés finanszírozása több, főleg kistelepülést hoz nehéz helyzetbe. A… Tovább olvasom