Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Szigetbe visszatért a harangok szava

Dunasziget két résztelepülésén, Doborgazszigeten és Sérfenyőszigeten még a hatvanas évek elején állították a faszerkezetes haranglábakat. A már hosszú ideje néma harangokat a helyiek összefogásával újították fel.
A doborgazi és sérfenyői harangok elsődlegesen lélekharangként szolgáltak, de délben is zúgtak. Korábban a harangozók a katolikus egyházközség soraiból kerültek ki.

„Harangjaink már jó néhány éve némák voltak. Az alapgondolat az volt, hogy szereljük fel őket automatikával. Harangozók már nem igazán akadnak. Ezek a harangok rendkívül szépek és értékesek, szerettük volna, ha legalább délben megszólalnak. Az önkormányzat korábban is próbált már pénzt találni rá, akkor azonban az ötlet nem kapott támogatást. Így a tervek asztalfiókba kerültek. Ám idén újra elővettük őket" – mondta a Kisalföldnek Cseh Benjamin, Dunasziget polgármestere.

Egy települési képviselő felkarolta az ötletet. Több jótékonysági rendezvényt is szervezett, amelyek bevételét az automaták felszerelésére ajánlotta fel. Az önkormányzat felhívására több lakossági felajánlás is érkezett, civil szervezetek mozdultak meg az ügyért.

A harangszó a helyieket a jövőben mindig az összefogásra fogja emlékeztetni.
A harangszó a helyieket a jövőben mindig az összefogásra fogja emlékeztetni.

A kivitelező munkatársai nagy gonddal szerelték le a régi harangokat, felújították, újracsapágyazták őket, a felfüggesztéseket finomították, javították. A helyiek augusztus elején kapták vissza őket. Mindeközben a haranglábak elektromos árammal való ellátása is megtörtént.

„A lábak és a tetőszerkezet felújítását szintén önkéntesek végezték. A két harang újjászületése az összefogás erejének jó példája, hiszen a helyiek adományaiból és kemény munkájából valósult meg. Az államalapítás ünnepén szólaltak meg újra, Farkas István piarista atya, a település új plébánosa áldotta meg őket.

A harangszó így már nemcsak imára hív, hanem emlékeztet bennünket arra is, hogy az összefogásnak mekkora ereje van. Ezért köszönet jár az adományozóknak, és az önkénteseknek. Segítségüket a jövőben is elfogadjuk, hiszen az adományokból befolyt összeg nem teljesen fedezte a költségeket" – tette hozzá Cseh Benjamin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótbefizetés és beíratás a zeneiskolában

Pótbefizetés és pótbeíratás lesz a Mosonyi Mihály Zeneiskola valamennyi növendéke részére. Tovább olvasom